Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Utilitatea lamei de zăpadă a ATV-ului: Tot ce trebuie să știi
21 Ian

Utilitatea lamei de zăpadă a ATV-ului: Tot ce trebuie să știi

Publicat de: Motoboom

Din capitolul totul despre ATV, un aspect interesant se referă la plugul sau lama de zăpadă, unul dintre cele mai populare și utile accesorii ATV, pe timp de iarnă. Montarea și folosirea acestora oferă o perspectivă utilitară și adaugă o valoare practică unui vehicul care, altfel, ar fi fost folosit doar pentru distracție, agrement sau sporturi de iarnă. Dar înainte de a merge mai departe și a cheltui în necunoștință de cauză, câteva sute de euro pe un plug nou-nouț, ar fi o idee bună să înveți câteva elemente de bază despre lama de zăpadă ATV.

Și pentru că subiectul totul despre ATV nu mai are nici un fel de secrete pentru noi, în acest articol ne-am propus să atingem câteva puncte esențiale, pentru a ști, pe viitor, cum să alegi corect o lamă de zăpadă ATV, în funcție de caracteristicile vehiculului tău, modul de utilizare și sarcina de muncă pentru care te-ai pregătit s-o folosești.

Ce este lama de zăpadă a ATV-ului?

Pe înțelesul tuturor, o lamă de zăpadă ATV este un atașament conceput pentru a fi montat în partea din față a unui ATV sau vehicul utilitar. Plugul este folosit pentru a muta zăpada sau murdăria și, de obicei, este reglabil atât pe verticală, cât și pe orizontală, pentru a-l face un instrument mai versatil și mai eficient în munca ta. Cele mai multe versiuni de lamă deszăpezire ATV sunt fabricate din oțel durabil, dar și din alte materiale rezistente, precum fibra de sticlă.

Spre deosebire de plugurile care se montează pe vehicule mai mari, cum ar fi mașini sau camioane, o lamă de zăpadă ATV este destul de mică și ușor de depozitat într-un garaj sau într-o magazie, atunci când nu este utilizată.

Cum funcționează o lamă de zăpadă ATV?

Mecanismele folosite pentru controlul lamei de zapadă ATV sunt destul de simple, iar unele versiuni pot fi acționate chiar și manual, de către șofer. Plugul conectat de obicei la un troliu electric poate fi ridicat sau coborât. Deși sunt disponibile și versiuni cu control hidraulic, acesta nu prea este necesar pentru o lamă deszăpezire ATV, deoarece nu este atât de grea încât să necesite echipament suplimentar.

Majoritatae modelelor propun și un sistem de pivotare inclus în kit-ul de instalare lama ATV, pentru a permite manevrarea mai ușoară. Sistemul mecanic de înclinare al lamei de zăpadă, previne, astfel, eventualele daune provocate de lovirea accidentală a unei borduri sau a unui teren cu denivelări, dar și pentru degajarea într-o parte a zăpezii strânse în plug. Lama în sine este instalată folosind un suport de montare sau un set de bare care se fixează direct pe cadrul ATV-ului, pentru stabilitate. Apoi, mecanismul de ridicare este montat astfel încât șoferul să poată regla lama în timpul conducerii.

În plus, sistemele de lamă ATV pentru zăpadă sunt protejate și împotriva șocului, atunci când sunt folosite la muncă. Lama singură nu este capabilă să absoarbă șocul loviturilor în terenul denivelat, așa că majoritatea sunt montate cu arc, pentru a absorbi eficient și pentru a evita transferul șocului pe suporturile de montare sau pe cadrul ATV-ului. O lamă de calitate bună prezintă pe marginea inferioară și întărituri suplimentare din material dur, pentru a se asigura că nu se îndoaie, nu crapă sau nu se uzează atunci când intră în contact cu pavajul, zăpada înghețată, pietre și alte obstacole dure sau denivelări de teren, care ar putea provoca daune serioase.

Utilitatea lamei de zăpadă a ATV-ului

Așa cum credem că v-ați dat deja seama, utilitatea principală a lamei de ATV este îndepărtarea troienelor de zăpadă căzute iarna peste zonele dedicate circulației în gospodărie, degajării intrării în curte sau pentru crearea unui culoar de deplasare pietonal, ori pentru curățarea drumului unui automobil, din curte sau garaj, până la ieșirea în stradă. Un ATV cu lamă mai poate fi folosit și în ferme sau gospodării, pentru curățarea terenului de murdărie, noroi, crengi sau frunze uscate, iarbă tunsă de pe gazon, dejecții ale animalelor sau orice alte activități care presupun o muncă de intensitate mică, spre medie.

Totul despre ATV: Cum alegi lama pentru deszăpezire?

Selecția modelului potrivit de lamă pentru ATV va face ca munca ta cu zăpadă să devină ori o bătaie de cap, ori o simplă distracție pe timpul iernii! Așa că în continuare îți vom prezenta câteva criterii de care ar trebui să ții cont, atunci când te decizi asupra achiziției și montajului unui astfel de accesoriu extrem de util și de nelipsit în gospodăria oricărui posesor de ATV.

 În funcție de dimensiunea lamei și puterea ATV-ului

Majoritatea lamelor de zăpadă folosite pe ATV, UTV (utilitare) sau SSV (side by side)  variază de la 48 inch (aprox. 122 cm), la 72 inch (aprox. 183 cm) în lățime. Alegerea unei lame de dimensiuni potrivite nu este doar o chestiune de cai putere, ci și una despre greutatea totală a vehiculului, dar ce înseamnă asta?

În general, lamele de zăpadă pentru ATV sunt de dimensiuni mai mici și mai ușoare, pentru că, indiferent de puterea ATV-ului, atunci când trebuie sa muți o cantitate prea mare de zăpadă, acesta s-ar putea împotmoli. Cu o greutate aproape dublă față de majoritatea ATV-urilor, un SSV spre exemplu are o capacitate mai mare de a rostogoli zăpada, chiar dacă din punct de vedere al puterii motorului împarte aproximativ aceeași configurație.

Așadar, pentru un ATV cu lamă de zăpadă sub 450 cmc, se recomandă în general o dimensiune de 50 inch (127 cm), iar pentru ATV-urile cu cilindree mai mare și echipate cu anvelope potrivite pentru zăpadă, se poate ajunge la o lamă de până la 60 de inch (152 cm). Al doilea factor de luat în considerare este înălțimea lamei. Majoritatea lamelor variază între 16 și 24 inch (40 si 60 cm). Lamele scurte împing mai ușor, datorită suprafeței mai mici, dar ATV-urile robuste pot face față sarcinii suplimentare și capacității mai mari ale lamelor mai înalte.

În funcție de frecvența utilizării lamei ATV

Este posibil să nu aveți un teren mare de curățat, dar dacă locuiți într-o zonă de munte, probabil va trebui să munciți destul de frecvent pentru a face față zăpezii abundente, căzute pe întreg parcursul iernii. În acest caz, veți avea totuși nevoie de un plug de zăpadă mai robust! Cu cât vei folosi lama de zăpadă mai mult și mai des, cu atât va fi nevoie să investești într-un plug de calitate superioară, care poate face față unor perioade lungi de utilizare grea și care beneficiază de o garanție excelentă. Verificați întotdeauna garanția, înainte de a cumpăra o lamă de zăpadă ATV, astfel încât să știți în ce aspecte sunteți acoperit și în care nu!

În funcție de sarcina muncii și destinația utilizării lamei ATV

Dacă aveți o suprafață mare de curățat, cu siguranță veți avea nevoie de un plug de zăpadă pentru teren dificil. Dacă tot ce trebuie să curățați este curtea din față, un mic trotuar sau aleea până în stradă, un plug de dimensiuni mari ar fi cu siguranță prea mult pentru doar atâta muncă. Stabilește mai întâi zona pe care dorești să o cureți, apoi selectează un model de lamă pentru zăpadă ATV, conform cu nevoile tale.

Așadar, nimeni nu îți va înmâna vreodată un trofeu pentru că ai curățat zăpada de pe alee sau din curte. În cel mai bun caz, poți spera la o băutură caldă și la un sărut drept mulțumire, din partea persoanei iubite, iar cu ceva noroc, la câteva zile de pauză, până când va trebui să te întorci din nou afară, să te lupți cu iarna și troienele de zăpadă căzute peste noapte. Cu ajutorul unei lame ATV de zapada ai la dispoziție unul dintre cele mai utile dispozitive pentru a-ți ușura treaba. Când vei curăța cu lama de la ATV va fi uimitor și, în același timp, impresionant, cât de multă zăpadă, dar și cât de rapid poți elibera de pe drumul din curte! Singurul truc este să alegi plugul cu dimensiunea potrivită pentru ATV-ul tău, iar munca aceasta va deveni o distracție!

Iar dacă nu prea știi ce model ți se potrivește, intră pe site-ul Motoboom, la secțiunea dedicată și consultă oferta întreagă de sisteme complete de lamă zăpadă pentru ATV, alături de toate accesorile de care ai nevoie precum și de kit-urile necesare pentru montajul rapid și eficient, potrivite atât modelului tău de ATV, cât și necesităților tale specifice. Consultanții noștri cunosc totul despre ATV-uri și te vor ajuta să iei decizia cea mai bună, oferindu-ți toate informațiile de care ai nevoie pentru alegerea modelului corect.

Mai mult decât atât, periodic, Motoboom lansează reduceri substanțiale de sezon la aceste dispozitive și inclusiv campanii prin care se oferă gratuit sistemul de lamă pentru zăpadă, la pachet cu achiziționarea oricărui model de ATV înmatriculat. Așa că, urmăriți-ne și pe pagina oficială de Facebook, ca să fiți mereu la curent cu noutățile pregătite pentru voi și, mai ales, să fiți printre primii care beneficiază de ofertele noastre speciale!