
Sporturile de iarnă: Cum să le practici în siguranță
În sfârșit, zăpada e aici și odată cu ea, putem să ne pregătim pentru sporturile de iarnă preferate! De la mic, la mare, toți suntem bucuroși de primul strat de nea mai serios care ne va permite să ne aventurăm pe pârtiile amenajate, dar asta nu înseamnă că trebuie să devenim prea euforici și să uităm să fim precauți. Deși, activități precum schiatul, snowboardingul, patinajul pe gheață, hocheiul, turele pline de adrenalină pe snowmobil sau condusul unui ATV pe zăpadă, sunt modalități excelente de a te distra în vacanțele de iarnă, ele pot fi, de asemenea, extrem de periculoase.
În fiecare an, sute de mii de oameni suferă răni cauzate în timpul sezonului de iarnă la schi, pe placă, pe snowmobil sau chiar la săniuș, în aer liber. Din fericire, majoritatea acestor leziuni pot fi prevenite și tocmai de aceea, dacă nu vrei ca distracția să-ți fie umbrită de accidentări pe traseele înzăpezite, ar trebui să cunoști importanța practicării unui sport în condiții maxime de protecție. De aceea, în următoarele rânduri, ți-am pregătit o serie de sfaturi utile care să te țină în perfectă siguranță și departe de pericole, alături de toți membrii familiei, indiferent de sporturile de iarnă preferate.
Cum te pregătești pentru sporturi de iarnă
Fă mereu încălzirea
Încearcă să nu bravezi și abține-te să te aventurezi pe traseu, de îndată ce ai pus piciorul pe pârtie! Fă mereu încălzirea cu exerciții ușoare și sesiuni de stretching. În felul acesta îți vei pregăti corpul pentru activitățile fizice mai ales că, mușchii, tendoanele și ligamentele, fără o încălzire prealabilă, devin sursa majorității accidentărilor pe pârtie.
Învață să cazi în siguranță
În mod surprinzător, când vorbim despre sporturi de iarnă practicate în siguranță, nu evitarea căzaturilor va ajuta în prevenirea accidentelor de ski sau snowboard! Căzăturile pe pârtie sunt inevitabile și tocmai de aceea, specialiștii ne recomandă să învățăm să cădem în siguranță pe zăpadă. Este contraindicat să evitam cu orice preț căderea sau să încercăm să batem recorduri de timp petrecut pe pârtie fără căzături.
De exemplu, dacă un schior încearcă să se opună căderii inevitabile și să rămână prea mult în poziție verticală, genunchii va suporta greutatea corpului. În aceste condiții de gravitație și viteză, într-o fracțiune de secundă, ACL (ligamentul încrucișat anterior), se întinde sau se poate rupe, cauzând o accidentare extrem de serioasă care îți va putea pune capăt prematur vacanței de iarnă și distracției.
Alege echipamentul potrivit pentru tipul de sport practicat
Măsurile de siguranță sunt obligatorii pentru orice persoană responsabilă pe pârtie, atentă la sănătatea sa și a celor din jur. Așadar, alegeți să purtați întotdeauna echipamente de protecție adecvate sporturilor de iarnă practicate. Mereu va fi o idee bună să porți o cască rezistentă la șocuri, ochelari de protecție, mănuși groase sau un costum complet, la care poți adăuga suplimentar, apărătoare pentru încheietura mâinii, genunchiere și cotiere.
Examinează echipamentul înainte
Pe lângă purtarea unui echipament de iarnă complet, foarte importantă este și verficarea acestuia, înainte de a te aventura pe traseele înzăpezite. Așadar, testează și examinează integritatea echipamentul, asigurându-te că toate accesoriile de iarnă se află într-o stare foarte bună de funcționare!
Cum practici sporturile de iarnă în siguranță
Pentru a practica sporturi de iarnă în siguranță, pregătirea ar trebui să înceapă cu mult timp înaintea primei ture pe pârtie, patinoar sau traseul de snowmobil. Astfel, ar trebui să rămâneți într-o formă fizica acceptabilă, antrenându-vă principalele grupe de mușchi. Întărirea trunchiului, a șoldurilor și antrenamentul de stabilitate, mențin brațele și picioarele într-o condiție optimă, astfel încât, să minimalizați orice risc de accidentări.
Este important să ne amintim că patinatorii de elită ai sporturilor pe gheață, jucătorii de hochei, schiorii sau boarderii pe zăpadă, se antrenează conștiincios înainte de a ajunge pe gheață sau zăpadă. În plus, aceștia adoptă și un regim de viață foarte strict, care include intervale regulate de antrenament și odihnă, alimentație adecvată și mult somn.
Patinaj
Patinează doar în locații sigure și marcate corespunzător
Recomandarea noastră este să încerci să eviți să patinezi în locuri improvizate sau care propun o suprafață de gheață neomologată conform standardelor de siguranță. În zonele în care este foarte frig, s-ar putea să poți patina în aer liber pe lacurile înghețate, dar trebuie să înțelegi că există oricând riscul ca gheața să fie mai subțire pe unele porțiuni și astfel, să te expui inutil pericolelor.
Nu patina singur
Nu încerca niciodată să patinezi singur, mai ales în zone nesupravegheate și fără asistență profesională. Gheața care arată și pare puternică, poate oricând să cedeze sub greutate ta! În aceste condiții, cu siguranță vei avea nevoie de ajutorul unui prieten. În ceea ce privește echipamentul, patinele de gheață ar trebui să se potrivească perfect în picioarele tale, pentru a evita accidente precum luxațiile de la nivelul gleznelor.
Schi și snowboard
Urmează traseele marcate
Suntem conștienți că respectarea cu strictețe a regulilor, poate să nu fie întotdeauna un lucru palpitant, dar acestea sunt singurele care îți vor permite să ajungi în siguranță acasă. Așadar, abține-te să te aventurezi în afara traseelor marcate cu benzi delimitatoare. Nu de puține ori, schiorii și snowboarderii ignoră aceste avertismente vizuale și ajung în situații limită care le pot pune viața în real pericol. Organizatorii pârtiilor marchează granițele terenurilor extrem de periculoase pentru practicarea acestor sporturi de iarna, pante nesigure, areale suflate de vânt puternic sau zone cu risc crescut de avalanșă.
Poartă mereu echipamentul de protecție
Schiatul și mersul pe placa de snowboard, pe cât sunt de distractive, pe atât sunt și de periculoase. Vitezele mari de rulare, forțele gravitaționale din viraje, în combinație cu stratul alunecos de zăpadă, pot contribui la accidentări extrem de serioase. De aceea este vital să porți mereu un echipament sportiv de protecție adecvat! O cască de calitate te va proteja de lovituri la cap și leziuni cerebrale grave, cauzate de șocul cu obiectele contondente (bolovani sau stânci ascunse sub zăpadă, trunchiuri de copaci, garduri, crengi etc).
Plimbările în aer liber presupun și un efort fizic considerabil, și chiar dacă este frig, s-ar putea să transpiri. Hainele umede pot scădea temperatura corpului, așa că, îmbracă-te într-un costum de iarnă specializat care să te protejeze termic, dar și să permită corpului să “respire”. Purtați lenjerie de corp termică, un al doilea strat izolator, o vestă sau o jachetă din lână, pantaloni rezistenti la apă și vânt, și o jachetă exterioară la care să adăugați mănuși, ochelari de soare cu protecție UV și o cagulă termică sub cască.
Protejează-ți pielea și ochii de razele UV ale soarelui
Un alt aspect la care trebuie să avem grijă atunci când practicăm sporturi de iarnă, se referă la protecția pielii și a ochilor. Chiar daca este iarnă, lumina puternică în combinație cu efectul orbitor al zăpezii, te pot distrage de la circuit sau îți pot provoca arsuri serioase la nivelul pielii feței și a ochilor. O cremă cu protecție solară pentru față poate face minuni! Ochelarii speciali îți vor proteja ochii de razele UV ale soarelui, de zăpadă și vânt, dar și de obiecte care ar putea să-ți iasă în cale și să te rănească precum, ramuri desprinse din copaci.
Snowmobilul
Echipează-te corespunzător cu un costum complet de snowmobil
În plus, pentru siguranța și confortul călătoriilor tale, ar fi indicat să faci un mic efort financiar și să-ți achiziționezi din timp un echipament de snowmobil complet. Evident, costurile pot varia în funcție de marca sau de calitatea produselor, dar cu un buget rezonabil oricine se poate echipa corespunzător. Alături de casca și ochelarii de protecție, cel mai important articol din arsenalul unui rider este costumul special.
Pe lângă faptul că te face să arăți cool la bordul unui snowmobil, grație design-ului sportiv și modern, un astfel de costum de snowmobil se bucură și de caracteristici excelente, oferind protecție, izolare termică și durabilitate superioare împotriva condițiilor meteo extreme, desfășurate în regim de mare viteză. Adaugă o pereche de mănuși călduroase, încalță-te cu cizme speciale de snowmobil și lansează-te fără grija frigului, în acrobații spectaculoase și curse la viteze amețitoare printre troiene de zăpadă! Și chiar dacă pot părea multe, cu siguranță nu îți va părea rău dacă vei avea aceste articole cu tine, la nevoie.
Ia cu tine o trusă de prim ajutor
Pe lângă întreținerea corectă a unui snowmobil, dacă plănuiești o călătorie mai lungă, ar trebui să ai la tine și o trusă de prim ajutor, rezervă suficientă de apă potabilă, protecție solară și niste gustări bogate caloric. Un astfel de pachet ar trebui să existe în fiecare echipament drumeție de iarnă și să conțină următoarele: două sticle de apă potabilă, gustări bogate în nutrienți, cum ar fi batoanele proteice, o trusă mică de prim ajutor, un cuțit de buzunar, o frânghie, brichetă pentru aprinderea focului, o lanternă, o busolă, îmbrăcăminte suplimentară, dar și o hartă pe suport fizic a zonei în care urmează să te aventurezi.
Respectați indicatoarele de avertizare
Când un semn spune clar: „Interzis cu Snowmobilul” respectați-l! Cu siguranță nu e pus degeaba acolo, iar interzicearea pătrunderii într-o zonă restricționată sau pe o potecă care este închisă pentru acces, va avea întotdeauna un motiv bine întemeiat pentru siguranța ta. La nivel internațional, marcajul cu un diamant portocaliu înseamnă că te afli pe o pistă desemnată, iar un diamant albastru înseamnă că acolo există o pistă pentru schi, unde este interzis accesul pe snowmobil. Respectarea acestor semne va ajuta la prevenirea accidentelor grave.
Ai grijă la ceilalți rideri
Indiferent dacă ești singur, în grup sau cu un pasager în spate, acest sfat este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cunoască orice rider! Într-un grup organizat, distanța prea apropiată de rider-ul din fața ta, reprezintă cea mai frecventă cauză a accidentelor cu snowmobilul. La viteze mari, aceste accidente pot fi extrem de periculoase, așa că, nu uita să păstrezi o distanță de frânare în condiții de siguranță, iar pe trasee, încearcă să rulezi în linie și niciodată unul lângă celălalt.
Alte sfaturi importante când te dai pe snowmobil
Reține că transportul unui pasager cu snowmobilul, va schimba centrul de greutate și îți va afecta capacitatea de a vira sau frâna. Nu exagera cu viteza și nu rula mai repede decât ești în stare să deții în siguranță, controlul snowmobilului tău! Dacă rămâi blocat în troiene, nu tura la maxim motorul și adoptă o ieșire calmă, controlată ușor din accelerație. În caz contrar, o turație haotică, nu va face nimic altceva decât să-ți scufunde și mai mult snowmobilul în zăpadă. Și mai presus de toate, cunoaște legea, folosește bunul simț, fii conștient de mediul înconjurător și de ceilalți practicanți ai sporturilor de iarnă de pe traseu!
Concluzie
Așa cum spuneam la începutul articolului, iarna este acel moment special al anului când, copiii și părinții deopotrivă, iubesc zăpada și distracția pe pârtie. Totuși, indiferent de tipul sporturilor practicate, să nu uităm de aceste câteva sfaturi de bază. Dacă sunt respectate cu atenție îți vor oferi o vacanță de neuitat, ferită de pericole și accidentări care să te țină departe de activitățile distractive alături de familie.
Cu toții vrem să ne simțim bine în concediile de iarnă, așa că, lasă grijile deoparte și distrează-te în siguranță cu echipamentele sportive complete, disponibile în oferta Motoboom! O gamă întreagă de accesorii premium și articole de îmbrăcăminte speciale pentru sporturile de iarnă, te așteaptă la cele mai bune prețuri de pe piața de profil din România. Așadar, profită de reducerile speciale de final de an și intră chiar acum la secțiunile dedicate de pe site! Acolo, vei putea alege în funcție de preferințele tale, unele dintre cele mai renumite brand-uri de produse dedicate universului fascinant al sporturilor de iarnă!