Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Cum alegi anvelopele pentru ATV: Criterii de care să ții cont și sfaturi utile
22 Dec

Cum alegi anvelopele pentru ATV: Criterii de care să ții cont și sfaturi utile

Publicat de: Motoboom

Ce anume face ca o anvelopă ATV să fie bună? Cum alegi anvelopele pentru ATV-ul tău? Ce tip de anvelope sunt mai potrivite în funcție de tipul terenului? Toate acestea sunt întrebări inevitabile care apar atunci când vine vorba despre găsirea anvelopelor potrivite pentru ATV-ul pe care îl conduci.

Tocmai de aceea, ca să te ajutăm să iei o decizie informată cu privire la achiziția unui model anume de anvelope, în rândurile următoare ne-am gândit să-ți prezentăm câteva criterii de care să ții cont și sfaturi utile despre: dimensiuni, tipuri, profile, indice de greutate anvelope și alte lucruri pe care le iau in considerare marii producători din lume, atunci când creeaza modele de anvelope pentru toate tipurile de teren și vehicule, inclusiv noroi, pietriș, zăpadă, nisip sau teren stâncos!

Cum alegi anvelopele pentru ATV


Alegerea potrivită de anvelope pentru ATV-ul tău poate fi o experiență extrem de dificilă și complicată, mai ales pentru un rider începător. În primul rând, trebuie să știi că anvelopele afectează în mod semnificativ manevrabilitatea și caracteristicile de rulare ale unui ATV. În plus, anvelopele pentru ATV-uri au o construcție diferită decât cele întâlnite la autoturisme sau la anvelope moto.

Așadar, va trebui să decideți cu privire la scopul utilizării anvelopelor și la particularitățile anotimpului în care urmează să le folosiți. De la utilizarea ATV-ului pentru activități agricole, pentru agrement sau curse ocazionale este important să recunoașteți unde, când și cum veți folosi anvelopele și la ce performanțe vă așteptați să obțineti de la ele.

Tipul de anvelope


Anvelope ATV All Terrain

Anvelopele ATV All Terrain sunt modele potrivite multi-scop, fiind și cele mai comune, deoarece majoritatea ATV-urilor vin echipate standard cu acest tip de  anvelope. Acestea oferă o tracțiune ideală pentru călătorii generale pe mai multe tipuri de teren de dificultate mică spre medie, pe întreg parcursul anului.

De asemenea, tind să reziste cel mai mult dintre toate tipurile de anvelope grație design-ului profilat generalizat. Singura problemă cu aceste anvelope este că nu sunt concepute pentru a excela în mod special, pe un tip anume de teren. Așa că, dacă aveți tendința să mergeți cu preponderență pe un teren dificil, stâncos sau noroios, o anvelopă specifică ar fi mult mai potrivită pentru ATV-ul tău.

Anvelope ATV Off-Road

Anvelopele off-road pentru ATV sunt asemănătoare anvelopelor All-Terrain, cu excepția că au benzi de rulare cu design specializat, durabilitate suplimentară și profil dedicat pentru a face față diferitelor terenuri accidentate cu suprafețe tari, stâncoase, trasee cu pietriș sau taluz și alte tipuri în condiții dificile de off-road.

Pentru terenurile stâncoase aveți nevoie de anvelope cu un model de benzi de rulare mai strâns, nu doar un contact sporit, ci și șanțuri unghiulare adânci, pentru a-ți pemite sa escaladezi stânci cu ușurință, oferind în același timp o tracțiune excepțională pe teren liber. De asemenea este o idee bună să alegeți anvelope cu crețuri proeminente, dispuse pe marginile exterioare ale anvelopei pentru o protecție suplimentară a jantei în condiții de contact cu roca dură.

Anvelope ATV pentru noroi
Anvelopele ATV pentru noroi (Anvelope Mud) au un aspect agresiv, cu profil lung și înalt, care acționează ca niște palete din cauciuc pentru a obține cea mai bună tracțiune pe terenurile cu noroi moale. Anvelopele ATV Mud, au de asemenea, capacități mari de autocurățare - forma aerisita a profilelor și distanțarea mult mai accentuată decât la anvelopele all-terrain, face ca noroiul să nu se blocheze pe suprafața anvelopelor.

O altă caracteristică specifică acestor tipuri de anvelope o reprezintă capacitatea de auto-curățare. Asta înseamnă că, pe măsură ce se învârtește, roata se va curăța singură prin forța centrifugă, diminuând astfel și din greutatea anvelopei ATV. Prin urmare, aceste tip de anvelope ar trebui luate în considerare numai dacă veți circula în primul rând, pe terenuri moi cu noroi sau zone mlăștinoase. În plus, atunci când alegeți un model agresiv pentru noroi cu profil înalt, suspensia ATV-ului ar trebui ridicată suficient pentru a găzdui o asemnea anvelopă  de dimensiuni mari.

Anvelope ATV de iarnă
Anvelopele ATV de iarnă, asemenea categoriei descrise anterior, sunt modele cu profil agresiv. Așa că, dacă te întrebi ce anvelope de iarnă să cumpăr pentru ATV practic, vei putea opta pentru aceleași anvelope folosite pentru Mud, pentru că textura și consistența zăpezii răspunde foarte bine la anvelopele de noroi. Cu toate acestea, dacă doriți să oferiți anvelopelor o tracțiune suplimentară pentru sarcini specifice cum ar fi curățarea zăpezii, atunci puteți face acest lucru, montând lanțuri pe anvelopele de ATV. Lanțurile pentru roți oferă o aderență sporită pe gheață și zăpadă la viteze mici, perfecte pentru condusul unui ATV iarna. Altfel, sfatul nostru este să căutați anvelope cu un model de benzi de rulare suficient de lat și adânc pentru a prinde eficient zăpada.

Cum alegi anvelopele pentru ATV după modelul benzii de rulare


Fiecare model de anvelopă este unic, cu propriul set de caracteristici, profile și benzi de rulare care funcționează diferit în funcție de tipul terenului: off-road, noroi, all-terrain, zăpadă, nisip sau asfalt. Așa că, atunci când alegeți modelul benzii de rulare propus de o anvelopă, este important să luați în considerare terenul pe care veți conduce pentru a găsi tracțiunea perfectă. Folosirea anvelopelor greșite pe anumite terenuri, poate cauza mai puțină aderență, alunecare sau chiar explozii ale anvelopelor, mai ales când conduci un ATV puternic!

Straturile (ply-urile) anvelopei de ATV

Evaluarea individuală a stratului (ply-ului) pentru fiecare anvelopă, vă oferă un indiciu suplimentar despre destinația acesteia. Un grad de stratificare mai mic, indică de obicei, că anvelopa are o tracțiune și un control bun pentru sarcini minime. De exemplu, o anvelopă cu 2 ply-uri îndeplinește cerințele de siguranță rutieră, fiind și mai ușoară decât alternativele sale cu mai multe straturi.

De cealaltă parte, un grad ridicat de stratificare înseamnă o anvelopă construită mult mai consistent, care poate oferi tracțiunea optimă pe cele mai dificile terenuri. Anvelopele cu mai multe ply-uri sunt ideale pentru ATV-uri care transportă încărcături grele pe terenuri noroioase sau aspre. Cele mai bune anvelope pentru terenuri dificile, propun un rating de 6 sau 8 straturi. Acestea sunt special adaptate pentru munci dificile în zona utilitară sau pentru agrement/sporturi extreme, care presupun călătorii pe trasee accidentate, fiind mult mai durabile, dar și mai rezistente la perforări.

Dimensiunea anvelopelor de ATV


Pe flancul anvelopei ATV-urilor este imprimat un cod exprimat în inch, similar cu acela găsite la mașini. Pentru alegere dimensiunilor corecte ale unei anvelope, trebuie să știm ce înseamnă codul respectiv. Așadar, pentru semnificația dimensiunilor anvelopei ATV, vom oferi exemplul concret al unui cod întâlnit frecvent la anvelopele de ATV: 25”x8”-12” (înălțime, lățime și diametru)   

-    primul număr (ex.25) reprezintă înălțimea totală a anvelopei după ce a fost montată pe jantă și umflată la presiunea prescrisă de producător;
-    al doilea număr (ex.8) reprezintă lățimea totală a anvelopei după ce a fost montată pe jantă și umflată la presiunea prescrisă de producător;
-    Ultimul număr (ex.12) reprezintă diametrul jantei pe care poate fi montată anvelopa.

Sfaturi pentru alegerea anvelopelor potrivite de ATV


Optează pentru anvelope potrivite pentru tipul de drum pe care circuli

Anvelopele pentru ATV, în general, sunt foarte specializate și ar trebui folosite doar pentru terenul recomandat de producător. Veți descoperi că anvelopele de nisip nu vor funcționa bine în noroi adânc sau pe stânci, în timp ce, anvelopele de noroi se vor descurca prost și se vor uza rapid pe suprafețe tari sau macadam dur. Așadar, în funcție de specificul drumului pe care preferi să călătorești cel mai mult, asigură-te că alegei un set de anvelope care să ofere performanțe optime pentru acel tip de teren.

Ține cont de tipul vehiculului tău
Când vine vorba despre cum alegi anvelopele pentru ATV după tipul vehicului tău, este important să rețineți că anvelopele sunt concepute pentru a fi utilizate în funcție de particularități diferite, motiv pentru care, anvelopele dispun de caracteristici și dimensiuni speciale. De exemplu, dacă vrei să concurezi cu un Side by Syde sau cu un ATV sportiv, va trebui să alegi o anvelopă care nu numai că se potrivește vehiculului tău, dar care este și agilă, ușoară, și astfel, perfectă pentru curse.

Pe de altă parte, dacă aveți nevoie de anvelope noi pentru un ATV utilitar care vă ajută la munci agricole în jurul gospodăriei sau într-o fermă, ar trebui să alegeți un set de anvelope ideale pentru încărcături grele, construite special să ofere un nivel optim de tracțiune pe câmp sau teren noroios.

Ia în considerare calitatea brandului
La fel ca la anvelopele pentru mașini și în cazul modelelor dedicate ATV-urilor, un brand renumit poate reprezenta garanția unui produs de calitate superioară. Iar dacă te intereseaza o marcă anume de anvelope pentru ATV, dar nu prea știi ce să alegi, atunci, noi ți le recomandăm pe cele mai bune și populare dintre ele: Maxxis și Duro!  

Anvelopele Maxxis
Maxxis oferă o gamă largă de anvelope care au fost concepute special pentru toate tipurile de teren. Brand renumit pentru producerea de anvelope de înaltă performanță, aprobate de cei mai importanți producători de ATV-uri, Quad-uri și UTV-uri din lume, anvelopele Maxxis ATV au devenit “marcă de casă” pentru o serie întreagă de vehicule premium, printre care: BRP Can-Am, Arctic Cat, Honda, Polaris sau Yamaha.

În plus, seria Bighorn ATV, în special, este o gamă emblematică de la Maxxis. Anvelopele Maxxis Bighorn sunt ideale pentru ATV-urile utilitare și recreaționale, fiind recomandate pentru off-road: nisip, noroi, pietriș, rocă (suprafețe dure) sau zăpadă. Maxxis Bighorn sunt printre cele mai bine vândute anvelope din lume, profilul lor inovator fiind copiat deja, de către majoritatea producătorilor de anvelope.

Anvelopele Duro
Înca din anul fondării în 1945, Duro oferă anvelope de calitate superioară și de lungă durată. Folosind cunoștințe și tehnologii moderne, gama Duro include anvelope potrivite pentru toate tipurile de ATV-uri sau UTV-uri, camioane ușoare, vehicule utilitare sau anvelope moto pentru motociclete off-road.

Proiectate special pentru pentru toate tipurile de teren, profilul cu crețe solide și dispuse pe întreaga suprafață a anvelopei, modelele de la Duro se bucură de aderență foarte bună, tracțiune, stabilitate și confort în orice condiții de condus. Oferind peformanțe superioare pe traseele off-road, anvelopele Duro sunt renumite pentru durabilitatea și rezistența crescută împotriva perforărilor de orice fel.

Concluzie


Știm că fiecare rider de ATV are propriul său stil, propriile obiceiuri și preferințe, dar când vine vorba despre anvelopele potrivite, din păcate, nu de puține ori acest aspect este ignorat sau tratat cu superficialitate! La fel ca și înmatricularea unui ATV, trebuie să oferim aceeași importanță și înțelegerii particularităților unui tip anume de anvelope.

Cumpărarea și echiparea ATV-ului doar cu setul corespunzător, devine crucială, atât pentru experiența pozitivă a condusului, cât și pentru siguranța noastră și a celorlalți rideri! Unele modele de anvelope prezintă o aderență ridicată, altele se bucură de manevrabilitate uluitoare, unele au un randament kilometric foarte bun, generând și un consum redus de carburant, în timp ce alte modele se comportă bine pe teren noroios, accidentat sau în condiții dificile de iarnă.

La Motoboom nu greșim când afirmăm că știm totul despre anvelope ATV, grație pasiunii unei echipe experimentate, cu peste 15 ani de comercializare și montaj al celor mai populare branduri de anvelope premium, folosite pentru toate tipurile renumite de ATV-uri, SxS-uri, Quad-uri sau UTV-uri. Așadar, te invităm să vizualizezi gama completă de anvelope potrivite pentru modelul tău de ATV, și mai ales, să profiți de reducerile semnificative de prețuri sau de promoțiile speciale, oferite periodic tuturor clienților noștri!