Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Conducerea corectă a unui snowmobil: ghid cu tehnici de bază
04 Nov

Conducerea corectă a unui snowmobil: ghid cu tehnici de bază

Publicat de: Motoboom

Mersul pe snowmobil este una dintre cele mai interesante experiențe pe care le poți trăi pe zăpadă. Dacă nu ai avut ocazia până acum să vezi cum este în șaua unui snowmobil, poate fi puțin intimidant, dar îți promitem că nu este atât de greu, precum ar putea părea.

Tocmai de aceea, în următoarele rânduri ne-am propus să-ți oferim câteva sfaturi utile, sub forma unui ghid cu tehnici de conducere snowmobil de bază. Nimic prea complicat, doar strictul necesar pentru a fi pregătit în noul sezon rece, să poți testa acest sport extrem de distractiv pe zăpadă, atât pentru familii, cât și pentru riderii pasionați de adrenalina traseelor motane neexplorate.

Conducerea unui snowmobil: sfaturi pentru începători și avansați

Cu siguranță, turele pe snowmobil sunt modalitatea perfectă de a te bucura de natură pe timpul iernii, fie singur, fie cu un grup de prieteni. În orice caz, această formă de agrement, tot mai populară și în stațiunile montane de la noi din țară, îți poate oferi, cu siguranță, multe amintiri interesante dominate de adrenalina curselor în viteză, pe zăpadă. Și chiar dacă nu deții un snowmobil, poți închiria unul, ca sa testezi această experiență distractivă în următoarea vacanță de iarnă.

Sfaturi pentru începători

Siguranța mai întâi de toate

Înainte de a te așeza în șaua unui snowmobil, trebuie să ții cont de câteva sfaturi importante cu privire la siguranța ta. Ca rider începător, trebuie să înțelegi că aceste vechicule de agrement pot fi periculoase – la fel și condițiile de iarnă în general.

Așa că poartă întotdeauna o cască, un echipament de iarnă special și îmbrăcăminte pentru vreme rece, pentru a te menține cald și confortabil atunci când călătorești la viteze destul de mari. Casca este elementul critic de siguranță care îți poate salva viața. Costumul de snowmobil adecvat, impermeabil și antivânt, este esențial pentru a preveni hipotermia și degerăturile.

Nu ieși niciodată singur, mai ales dacă ești începător cu snowmobilul! Încearcă să călătorești însoțit de un prieten cu experiență sau alături de un grup mai mare de rideri. Să te pierzi pe un traseu montan sau să te accidentezi sunt unele dintre cele mai teribile experiențe pentru un rider începător.

Confortul și echilibrul pe snowmobil

Primul pas este să alegi un snowmobil potrivit pentru tine ca să te poti așeza confortabil cu picioarele peste ambele părți ale șăii, într-o poziție cât mai comodă. Postura ideala de conducere snowmobil este una echilibrată, cu spatele drept și picioarele sprijinite în siguranță, pe suportul special deasupra șenilelor. Chiar dacă poate dura ceva până să te acomodezi, nu te grăbi și acordă-ți suficient timp pentru a-ți găsi centrul de greutate, înainte de a porni motorul și apăsa accelerația. Prinde bine ghidonul în mâini, dar asigură-te că stai aproape de centrul scaunului, nici prea în spate, nici prea în față.

Urmează aceste reguli de conducere în siguranță iarna pe snowmobil și nu vei avea probleme. De asemenea, ca totul sa fie in regulă controlează-ți și echipamentul, asigurându-te că nu porți articole vestimentare descheiate, asta pentru că nu este deloc sigur să faci tot felul de reglaje în timpul rulării în viteză pe snowmobil.

Accelerația și virajele

După ce ai ajuns să te simți confortabil și pregătit, abia atunci poți roti contactul pentru a porni motorul și a urni din loc acest vehicul distractiv. La început, snowmobilul poate că se va simți greoi și dificil de controlat, dar pe măsură ce te acomodezi cu el, te vei simți mult mai relaxat.

Evident, asta nu înseamnă că trebuie să mergi foarte repede, ci doar că ar trebui să menții o viteză constantă în timp ce apeși pe accelerație. Totuși, testează nivelul de viteza la care te simți confortabil, pe o zonă deschisă și plată, înainte de a te aventura printre copaci, pante abrupte sau trasee accidentate prin pădure!

În ceea ce privește controlul și virajele, odată pornit și aflat în mers la o viteză rezonabilă,  conducerea unui snowmobil este destul de intuitivă. Pur și simplu rotește ghidonul în direcția dorită, într-un mod similar cu mersul pe bicicletă.

Dacă vrei să știi și mai multe despre cum se conduce un snowmobil, anticiparea virajelor te va ajuta să rămâi echilibrat și în control. În plus, pentru virajele mai strânse este recomandat să te folosești de centrul de greutate al propriului corp și de greutatea snowmobilului, înclinându-te în sensul sau împotriva direcției de navigație. Secretul conducerii unui snowmobil este să înveți cum să combini accelerația cu virajul. Nu accelera la maximum în același timp în care virezi într-o curbă strânsă! Această manevră s-ar putea să-ți răstoarne snowmobilul.

Pe de altă parte, dacă vrei sa încerci trucuri în spații reduse și salturi peste mici troiene, nu-ți fie teamă și accelerează viguros. Până la urmă, acest sport este unul al distracției și cascadoriilor pe zăpadă, iar cu timpul vei reuși să stăpânești fără probleme toate aceste abilități.

Sfaturi de conducere snowmobil pentru avansați

Odată înțelese noțiunile de bază, există câteva sfaturi de condus mai avansate care pot fi experimentate de către riderii veterani. Contravirarea și înclinarea sunt două tehnici de condus care te pot ajuta să navighezi în diferite condiții și tipuri teren mai dificile. Acestea sunt, de asemenea, intuitive odată ce le înțelegi.

Conducerea corectă a unui snowmobil: tehnici pentru avansați

Tehnica condusului înclinat

Când te afli pe o pantă mai abruptă sau efectuezi manevre rapide pe orice unghi de înclinatie, snowmobilul tău va avea tendința naturală de a se rostogoli în direcția de coborâre. Aceasta este gravitația influențată de forța mișcării, iar dacă nu reușești să contrabalansezi acest moment, poți rostogoli snowmobilul și să te rănești sau să te blochezi pe pantă. Așadar, contravireaza ghidonul în timp ce-ți poziționezi corpul îndreptat spre sus (dar fără să te ridici din șa), pentru a echilibra vehiculul și a evita rostogolirea.

Această tehnică este bine să o exersezi la viteze mai mici pentru a te obișnui cu mișcarea de bază. Atunci când te afli într-o astfel de situație în care trebuie să te folosești de aceste manevre solicitante, vitezele mai mari și mai multă accelerație, redevin prietenii tăi.

Tehnica condusului în picioare

Condusul unui snowmobil stând în picioare reprezintă o altă tehnică avansată care te poate ajuta să navighezi în anumite situații. Stând în picioare, vei reuși să compensezi o serie de probleme de echilibru în timpul condusului rapid pe zăpadă. Totuși, și pentru stăpânirea acestui stil de condus este recomandat să exersezi pe un teren plat și deschis.

Tot ceea ce trebuie să faci este să te ridici din șa, sprijinindu-ți picioarele pe suportul special, dar obligatoriu cu mâinile asigurate pe ghidon în orice moment!

Spre surpinderea multora, mersul pe un snowmobil în România este relativ ușor și foarte distractiv. Totuși, pentru a face acest lucru în perfectă siguranță sau a naviga în condiții mai complicate, poate dura ceva timp pentru a stăpâni toate secretele. Cel mai bun mod de a-ți îmbunătăți stilul de condus este, în primul rând, să nu-ți fie frică să testezi limitele acestui vehicul intuitiv, atâta timp cât nu uiți să pui și siguranța pe primul loc!

De aceea, la fel de important este și să te echipezi corespunzător, indiferent de nivelul tău de experiență la condus. O cască decentă și un echipament complet, precum un costum de snowmobil, cizme snowmobil sau mănuși moto nu trebuie să lipsească din arsenalul tău, fie că ești un începător entuziasmat sau un veteran cu mulți kilometri parcurși în spate.

Recapitulând, cele mai utile sfaturi pentru riderii începători care vor să încerce experiența distractivă a condusului pe snowmobil sunt exersarea virajului și echilibrului în timpul mișcării constante sau exploziilor de accelerație. Acești factori, alături de întreținerea corespunzătoare a snowmobilului, lucrează concomitent pentru a-ți menține o postură sigură și un control ideal în orice moment al călătoriei.

Iar dacă nu știi care este cel mai bun loc pentru a te echipa din cap până în picioare…la propriu, Motoboom îți pune la dispoziție din stoc propriu sau la comandă, un univers întreg de echipamente complete pentru condusul în siguranță pe snowmobil. Începând de la căști, cagule termice, încălțăminte, costume și ochelari de protecție cu factor UV, din catalogul nostru on-line poți comanda tot ceea ce este nevoie de la cei mai renumiți producători specializați în echipamente și accesorii dedicate sporturilor de iarnă și nu numai.

În plus, te așteptăm la Motoboom și cu cele mai renumite mărci de snowmobile potrivite pentru fiecare tip de rider, în funcție de experiența și posibilitățile financiare, precum modelele de snowmobil Ski-Doo, Polaris, BRP Lynx sau Arctic Cat! Fă-ne o vizită în showroom, iar noi te vom ajuta inclusiv cu stabilirea unui preț special de achiziție pentru plata integrală sau achiziția avantajoasă printr-un sistem rapid de rate.

Urmează sezonul rece, așa că pregătește-te din timp să încerci un sport de iarnă extrem de versatil, potrivit atât în familie, cât și riderilor cu spirit tânăr, care vor să guste la maximum din adrenalina acrobațiilor spectaculoase pe un snowmobil adevărat!

Articole asemanatoare