Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Care sunt echipamentele moto necesare pentru un motociclist: ghid complet
10 Nov

Care sunt echipamentele moto necesare pentru un motociclist: ghid complet

Publicat de: Motoboom

Indiferent dacă ești un rider experimentat sau un începător pasionat, de mic, de tot ceea ce înseamnă motociclete și sport pe două roți, alegerea de echipamente moto necesare motocicletei tale este cheia unei experiențe plăcute și, mai ales, sigure la condus. Deși, motocicliștii, spre deosebire de șoferii auto, se bucură de mai multă libertate de mișcare, totuși nu trebuie omise riscurile suplimentare în trafic și potențialele accidente mai serioase în care sunt implicați aceștia.

Nu credem că mai este nevoie să amintim cât de important este să porți un echipament moto de calitate. Ca să te ții departe de accidentările grave, ar trebui să te pregătești conștiincios înainte de a te urca în șaua motocicletei tale! Chiar dacă este doar o scurtă deplasare până la serviciu sau o tură prin oraș, echipamentul adecvat pentru motocicletă este esențial pentru o călătorie în siguranță.

Există mari șanse să fii tentat să-ți cheltuiești toți banii pe motor și casca moto, mai ales dacă ești un rider la început de drum în acest sport. Așadar, evită greșeala fundamentală de a cheltui întreg bugetul pe motocicleta nou-nouță, fără a pune ceva deoparte și pentru un echipament corespunzător! Orice veteran ți-ar spune că o căzătură pe asfalt, indiferent de viteză, nu este deloc distractivă - așa că, în continuare, o să-ți prezentăm câteva elemente de echipamente moto necesare mersului confortabil și sigur pe motocicletă.

Care sunt echipamentele moto necesare pentru un motociclist?

Casca moto

Pentru început, vei avea nevoie de o cască moto de calitate decentă. Nu te zgârci: capul este cea mai valoroasă parte a corpului, așa că asigură-te că este bine protejat! În funcție de tipul tău de condus – pe stradă, navetă, aventură sau off-road, poți alege între căști moto deschise (open face), modulare sau căști moto integrale (full face). Cele deschise și căștile modulare sunt perfecte pentru naveta în oraș, în timp ce o cască moto integrală ar funcționa mai bine pe distanțe mai mari sau la viteze care sfidează legile fizicii.

Căștile moto tip cross \ enduro sau pentru dirt bike, sunt construite special pentru a-ți proteja ochii de lumina directă a soarelui și pot fi folosite fie cu vizor rabatabil, cu ochelari moto de protecție, fie cu ambele.

Îmbrăcăminte specială și echipamente de protecție moto

Navetist în oraș? O configurație simplă cu cizme, blugi din kevlar, o jachetă moto bună și o cască de calitate ar trebui să fie mai mult decât suficient. În schimb, atunci când vine vorba despre celelalte motociclete, precum adventure sau off-road, pretențiile de la un echipament moto devin mai mari. Și pentru că există nenumărate opțiuni pe piață, alegerea echipamentului tău va depinde de tipul de condus, la fel ca și în cazul căștii.

Indiferent că vorbim despre echipamente de bărbați sau echipament moto damă, pentru naveta la muncă și călătorii de intensitate medie prin oraș, așa cum deja am menționat, o jachetă moto și blugi cu inserții din kevlar se potrivesc perfect. Pantalonii moto și jachetele textile ușoare, stilate, dar extrem de protectoare, sunt de obicei suficiente pentru călătorii scurte în traficul urban.

Dacă ești pasionat de călătoriile pe distanțe lungi, ideal ar fi să optezi pentru un costum moto complet de aventură. Fabricate din materiale textile de cea mai înaltă calitate și anti-abrazive, costumele pentru călătorii de aventură sunt făcute pentru durabilitate, protecție suplimentară și impermeabilitate.

Planifici o ieșire pe autostradă cu prietenii tăi pasionați de motociclete rapide? Un costum moto din piele este ideal pentru a face acele tururi de mare viteză pe asfalt, cu protecții moto suplimentare pentru spate (armuri și scuturi moto), coate și genunchi.

Mănuși și cizme moto

În cele din urmă, vei avea nevoie și de niște cizme moto rezistente, alături de o pereche de mănuși de calitate. Orice, de la o gheată de aventură, până la o cizmă de motocicletă întărită până la glezne, destinată motociclișilor de oraș, va fi potrivită. Asigură-te însă că perechea aleasă este făcută special pentru a merge cu motocicleta!

Încălțămintea de zi cu zi sau acele ghete negre cu bombeu metalic pot arăta bine pe tine, dar reține că nu vor putea să-ți protejeze eficient gleznele, picioarele și tibia. Acestea sunt  particularități de bază ale cizmelor moto dedicate. Imaginează-ți piciorul imobilizat sub greutatea unui motor la o căzătură… evident, nu e o imagine prea drăguță. Așa că, alege cu înțelepciune cizmele potrivite pentru stilul tău de condus!

Când vine vorba despre mănuși moto, alege perechea cu cea mai buna protecție pentru degete, precum și modelele cu palme căptușite!

În mod ideal, alege o pereche de mănuși ușoare de vară, iar dacă ești un fan înrăit, care râde în fața frigului și ploii, refuzând să se oprească din mers chiar și atunci când temperaturile de afară scad sub zero grade, o pereche de mănuși moto impermeabile mai groase te vor proteja de frig și degerături.

Cum alegi echipamentele moto: sfaturi practice

Indiferent de stilul tău de condus, echipamentele moto necesare și echipamentul adecvat pentru motocicletă ar trebui să ți se potrivească perfect pe dimensiunile corpului, să te protejeze de eventuale accidentări, ploaie, vânt sau uleiul de pe lanț și, în sfârșit, să arate bine. Și chiar dacă poate suna ca o misiune imposibilă, avem câteva indicații și sfaturi practice pentru a te ajuta să obții acest echilibru. Iată care sunt aceastea:

Calitatea echipamentelor moto necesare

Când îți cumperi un echipament moto, asigură-te că materialul este respirabil, dar și rezistent la abraziune. De asemenea, ar trebui să aibă o mulțime de orificii de ventilație pentru călătorii pe vreme caldă. Blugii pentru motociclete ar trebui să fie confecționați din materiale de înaltă calitate, cum ar fi Kevlar sau Dyneema și să fie aprobați în conformitate cu reglementările europene în materie de siguranță și producție.

Asigură-te că alegi un nivelul ridicat de protecție al accesoriilor moto

În mod ideal, indiferent de ce tipuri de motociclete conducem, jacheta ar trebui să aibă armuri pe spate pentru protecția trunchiului, zonei lombare, genunchiere și cotiere. O idee bună sunt și pantalonii de rider, cu protecții. Dacă preferi blugii moto, la fel, ar trebui să prezinte plăcuțe de armură la șolduri și genunchi. O pereche bună de cizme moto trebuie să fie cel puțin până la glezne, cu protecție întărită pentru vârfuri, în timp ce casca moto ar trebui să fie certificată ECE sau DOT.

Optează pentru echipamente moto care să ți se potrivească perfect pe corp

Echipamentul moto potrivit nu arată doar bine pe tine, dar te și protejează complet! Când probezi diferite echipamente pentru motociclete, asigura-te că sunt confortabile, dar nu restrictive. Ai grijă ca toate elementele de protecție stau în locurile potrivite.

În schimb, când vine vorba despre casca moto, trebuie obligatoriu să fie achiziționată de nouă! Este singura piesă de echipament pe care niciodată nu ar trebui să o cumperi folosită de către alt rider – nu poți fi sigur niciodată dacă proprietarul anterior nu a scăpat-o sau a deteriorat-o, făcând-o nesigură la codus.

Așadar, achizitionează-ți o cască nouă, care să se potrivească perfect pe mărimea capului tău, dar nu prea strânsă. Căștile strânse pot provoca dureri de cap. De cealaltă parte, dacă o cască este prea slăbită, aceasta nu va reuși să te protejeze corect la impact, existând riscul serios chiar și să ți se desprindă de pe cap, în cazul unui accident mai serios.

Unele dintre cele mai bune echipamente moto pentru motociclete sunt realizate având în vedere toate aceste caracteristici. Calitatea, protecția și potrivirea perfectă sunt cei mai importanți factori atunci când cumperi îmbrăcăminte moto. Deși legea din România obligă doar la purtarea căștii, nu ar trebui să te zgârcești niciodată când vine vorba despre propria siguranță, prin achiziția unui echipament cât mai complet. Și nici măcar nu este vorba despre alegerea celui mai scump echipament moto. Ideal ar fi să obții cea mai bună calitate pe care ți-o poți permite.

Sperăm că aceste sfaturi cu privire la ce ar trebui să conțină un echipament pentru siguranță pe motor v-au ajutat să liniștiți panica și căutările celor mai bune soluții care să arate bine și să te protejeze cât mai eficient în situația nefericită a unui accident pe motocicletă.  

Dacă încă sunteți confuzi sau aveți alte întrebări și nelămuriri cu privire la acest subiect, echipa Motoboom este întotdeauna bucuroasă să vă ajute! Faceți-ne o vizită pe site sau direct în showroom, iar specialiștii noștri vă vor ajuta cu sfaturi profesionale, dar și cu un univers complet de echipamente și accesorii moto provenite de la cele mai bune branduri din industrie.

Pe lângă oferta diversificată de îmbrăcăminte, încălțăminte, căști sau accesorii moto, în service-ul Motoboom aveți acces și la servicii de calitate pentru schimb sau achiziție piese motociclete noi, dar și accesorii ATV, anvelope moto și multe alte lucruri utile pentru un rider la început de drum sau un veteran cu mii de kilometri în spate!