Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Tipuri de motociclete: Care este varianta potrivită pentru tine?
22 Nov

Tipuri de motociclete: Care este varianta potrivită pentru tine?

Publicat de: Motoboom

Ce tipuri de motociclete există

Există mai multe tipuri de motociclete, dar nu pentru a-ți îngreuna alegerea atunci când vrei să îți cumperi una. Fiecare denotă o specializare, o zonă de competență în care motocicleta excelează. Cu titlu de exemplu, amintim tipul de motocicletă sport, specializată în viteză și performanță sportivă. Sau tipul enduro, cu competențe de neînvins în zona de off-road. Iarăși, nu pentru a complica alegerea - atunci când te gândești ce motocicletă să-ți iei, ca începător, sau ca motociclist veteran, fiecare din tipurile de motociclete are mai multe modele, mai multe mărci de producător, mai multe culori și forme. Toată această bogăție de ofertă nu are rolul să te încurce, ci să te ajute în a-ți găsi exact motocicleta făcută după asemănarea ta. Totul e să știi ce cauți!

Standard /Naked

Motocicletele standard/naked sunt, probabil, printre cele mai întâlnite tipuri de motociclete, în oraș cel puțin. Tipul standard a fost gândit să corespundă specificului circulației în spațiul urban. Ușor manevrabilă și având o poziție comodă pe motocicletă, mai este percepută și ca motocicletă pentru începători.

Sport

Motocicleta sport a fost concepută având ca inspirație motocicletele de curse. Are motor puternic, proiectat pentru viteză, performanță sportivă și formă aerodinamică, ce reduce ușor confortul pilotului. Dacă nu ai antrenamentul potrivit și experiență în condus, modelul sport nu este recomandat a fi prima motocicletă.

Cruiser (touring)

Motociclete cruiser pentru începători? Da, se poate recomanda un cruiser pentru cei aflați la început de drum, care nu știu ce motocicletă să își cumpere. Cruiser-ul este o motocicletă care oferă confort motociclistului, astfel încât plimbările lungi să confere plăcerea condusului.

Sport touring

Modelele sport touring sunt printre tipurile de motocilete cele mai îndrăgite, datorită faptului că îmbină satisfăcător caracteristicile unui model sport și confortul asigurat în timpul parcurgerii unor distanțe mari. Motorizarea îi asigură performanțele sportive, iar forma sa garantează plăcerea drumeției, nu doar pentru motociclist, ci și pentru pasager.

Chopper

Poziția pe motocicletă este punctul forte al unui chopper - picioarele în față, spatele și mâinile drepte, ceea ce îi oferă o ținută distinctă motociclistului, atunci când acesta se află pe șosea. Chopper-ul preferă drumurile lungi, fără curbe foarte strânse.

Enduro

Tot ce trebuie să știi despre motocicletele enduro este că sunt proiectate pentru cei care caută adrenalina, dar nu pe drumurile amenajate, ci pe drumurile forestiere. Ba se poate spune că lipsa oricărei urme de drum e alegerea preferată a unui enduro. Motocicletele enduro se împart în două clase: hard-enduro și cross. Diferența constă în faptul că modelul cross nu poate circula pe drumurile publice, ele nefiind echipate cu faruri și semnalizare.

Dual sport

Modelul dual sport este printre cele mai populare motociclete, datorită faptului că îmbină capacitățile modelelor touring și al celor enduro. Cu alte cuvinte, motociletele Dual Sport au performanțe bune atât pe șosea, cât și pe terenurile accidentate.

Cum să alegi motocicleta potrivită

Calculează bugetul

Ce motor să-mi iau ca începător, sau ca motociclist cu experiență, este o întrebare care nu poate să elimine aspectul legat de buget. Totuși, atunci când ai început documentarea pentru viitoarea motocicletă, este recomandat să începi nu de la banii de care dispui, ci de la nevoile, de la așteptările pe care le ai de la viitoarea motocicletă. Cu alte cuvinte, să știi bine care este scopul achiziției. După acest pas, dat fiind faptul că există numeroase tipuri de motociclete, fiecare tip cu modele pentru toate gusturile și buzunarele, poți decide cumpărarea și în funcție de suma de care dispui. De asemenea, e bine de amintit că banii de care dispui sunt destinați nu doar cumpărării motocicletei. Va trebui să te găndești că o parte din ei sunt necesari achiziționării echipamentului: cască, mănuși, geacă, pantaloni și cizme. Costul echipamentului poate reprezenta chiar o treime din bugetul de care dispui. Un alt aspect ce trebuie luat în calcul este întreținerea pe termen lung a motocicletei. Pe viitor, o motocicletă nouă, utilizată corespunzător, va necesita mai puțini bani pentru întreținere decât o motocicletă veche.

Scopul achiziției

Așa cum spuneam mai sus, atunci când trebuie să alegi între tipuri de motociclete, accentul nu trebuie pus neapărat pe bugetul de care dispui. Când alegi, este vital să alegi pornind de la scop și nu vei fi dezamăgit. Altfel spus, e bine să știi ce vrei, ce cauți. Un motor pentru mers la serviciu, pentru colindat lumea, pentru viteză sau unul pentru munte și păduri? Odată ce ai ales tipul de motocicletă, ți-ai definit și scopul pentru care cumperi, iar alegerea unui model din fiecare tip va fi mult mai clară.

Testează înainte de a cumpara

O motocicletă nu se cumpără așa cum cumperi o periuță de dinți, comandând-o pe internet. Motocicleta împlinește pasiunea pentru viteză, pentru libertatea unui drum fără sfâșit, pentru off-road. Este motivul pentru care testarea motocicletei este o ”recomandare obligatorie”. Trebuie să vezi dacă ți se potrivește, dacă simți că e făcută pentru tine, dacă e croită după pasiunea ta. Dincolo de acest aspect, probarea motocicletei îți va arata dacă este suficient de confortabilă pentru tine, dacă răspunde așteptărilor tale în materie de manevrabilitate, dacă înălțimea și greutatea sunt potrivite pentru tine.

Care este poziția corectă pentru a sta pe motocicletă?

Tipul de motocicletă, modelul, decid poziția pe motocicletă. Poziția pe o motocicletă sport va fi diferită față de poziția pe un chopper, de exemplu, de aceea e bine să știi ce vrei și să probezi înainte de a cumpăra. Poate că îți place viteza, dar poziția pe un model sport te va face probabil să-ți spui că nu e pentru tine. De preferat este ca atât spatele, cât și brațele, să fie relaxate în timpul mersului. Nu mai amintim de importanța unui detaliu foarte important: ca tălpile piciorului să poată atinge pământul. Alegerea motocicletei în funcție de înălțime se impune de la sine.

Care este echipamentul necesar pentru conducerea unei motociclete?

Prin lege este obligatoriu ca motociclistul să poarte cască de protecție, indiferent că acesta conduce o motocicletă touring pentru începători, una sport sau un chopper. Restul echipamentului este opțional. Totuși, deși nu este obligatoriu prin lege, echipamentul e foarte important pentru protecția motociclistului. Costumul, mănușile, cizmele, geaca și pantalonii au rolul de a proteja pilotul prin preluarea șocului loviturii, dar și prin protecția la abraziune pe care o oferă. Pentru ilustrare, e suficient să ne aducem aminte de banala căzătură din alergare, ca să nu le amintim pe cele de pe bicicletă. Dacă adăugăm câțiva zeci de kilometri la viteza de deplasare, rezultatul nu este nicidecum banal, ci poate deveni o dureroasă amintire. Investiția în echipament este semn de înțelepciune.

Concluzie

Chiar dacă tipurile de motociclete sunt numeroase, iar multitudinea modelelor poate fi derutantă în momentul alegerii, dacă ți-ai definit bine scopul pentru care vrei motocicletă, alegerea ar trebui să fie ușoară. Important este să treci la acțiune, să alegi ceva care să fie pe sufletul tău, iar apoi să te așterni la drum. Abia după ce încaleci pe motocicleta ta, vei înțelege mai exact însemnătatea expresiei ”libertate de mișcare” și vei descoperi cealaltă latură a ta. Motocicleta va fi un al șaselea simț al tău, menit să îți dezmierde spiritul eliberat de orice îngrădiri geografice. Oriunde te vei duce ea, păstrează cu tine bunul simț, grija față de ceilalți și locurile pe care le vizitezi. Și, mai ales, nu uita că motocicleta nu te transformă în supererou, ceea ce înseamnă să nu te aventurezi fără judecată.