Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Care este cel mai rapid motor din lume: Top motociclete rapide în 2021
23 Nov

Care este cel mai rapid motor din lume: Top motociclete rapide în 2021

Publicat de: Motoboom

Ce înseamnă cai putere?

A vorbi despre cel mai rapid motor din lume înseamnă a vorbi despre viteză, iar viteza este despre cai putere. Nu vom aborda dezbaterile interminabile despre ce contează mai mult, caii putere sau cuplul motorului; nu este subiectul unui top motociclete de viteză. Ne vom referi doar la accepțiunea generală conform căreia caii putere sunt responsabili de puterea continuă, adică de capacitatea unui motor de a menține un vehicul la viteză constantă. Ei nu sunt responsabili de performanțele la pornirea de pe loc și nici de capacitatea sau puterea de tracțiune a motorului. Atunci când vorbim de motoare motociclete, sau orice tip de motoare care echipează vehicule construite pentru a atinge viteze mari, caii putere ajută motorul să performeze la viteze mari. Așadar, cel mai rapid motor din lume va avea și mulți cai putere.

Câți cai putere are cea mai rapidă motocicletă din lume?

Cel mai rapid motor din lume, încă nedetronat, este cel care echipează motocicleta Doge Tomahawk. Pe lângă faptul că Doge Tomahawk deține recordul de viteză, ea este și motocicleta cu cei mai mulți cai, nici mai mult, nici mai puțin de 500 de cai putere. Datele tehnice par ireale, mai ales dacă ne gândim că aceste performanțe au fost obținute în 2003.

Care sunt cele mai rapide motociclete din lume în 2021

Dodge Tomahawk


Descriere. Doge Tomahawk nu are încă rival la titlul de cel mai rapid motor din lume, poate și pentru că, de la obținerea acestui titlu în 2003, competiția pentru recorduri absolute pare a se fi temperat sau, mai exact spus, reorientat. Ca și design, am spune că încă este unul futurist, inteligent ”îmblânzit” de linii curbe. Specifice acestui model sunt cele două roți în față și două roți în spate, ceea ce aduce un plus de stabilitate, absolut binevenită la vitezele amețitoare pe care le dezvoltă.
Specificații. Doge Tomahawk are, citind datele tehnice, un motor enorm: 8,3 litri cu 10 cilindri și 500 de cai putere. Dezvoltatorii acestui model afirmă că motorul poate atinge o viteză de 640 de kilometri pe oră, o valoare pe care cu greu suntem pregătiți să o percepem pentru un vehicul cu deplasare terestră. În 2,5 secunde, motocicleta atinge 97 de kilometri la oră. Cutia de viteze este manuală, în două trepte.

Kawasaki Ninja H2R


Descriere. Fără nici o îndoială, Kawasaki Ninja H2R poate fi și ea numită cea mai rapidă motocicletă din lume. Modelul care amenință supremația Doge Tomahawk a fost anunțat de cei de la Kawasaki în 2014. Kawasaki Ninja H2R a fost concepută special pentru pistă, așadar, un model destinat special curselor de motociclete.
Specificații. Conceput pentru pistele speciale de curse, modelul H2R al celor de la Kawasaki are un motor cu patru cilindri și un volum de 998 cc. Motorul este dotat cu un turbocompresor cu două viteze și are 310 cai putere. Viteza pe care o dezvoltă acest motor poate ajunge până la 450 de kilometri la oră. Pasionații acestui model, ori cei care vor una dintre cele mai bune motociclete, pot alege versiunea civilă – Kawasaki Ninja H2, gândită pentru drumurile publice cu o motorizare de 200 de cai putere.

Suzuki Hayabusa


Descriere. Un alt model în top cea mai rapidă motocicletă din lume este Suzuki Hayabusa GSX1300R. Cei de la Suzuki au gândit acest model sport, frumos conturat, mizând pe greutatea redusă a motocicletei, care cântărește 260 de kilograme.
Cunoscătorii și pasionații știu ce înseamnă să ai o Hayabusa în bătătură. Așteptarea lansării noilor modele este întotdeauna însoțită de nerăbdare. Pentru 2022, așteptarea a luat sfârșit, Suzuki Hayabusa dezvăluind bijuteria.
Specificatii. Modelul Suzuki Hayabusa se produce din 1999, când atingea viteza de 397 de kilometri pe oră, ceea ce o propulsa printre producătorii care vânau recordul de cel mai rapid motor din lume. După anul 2000, modelul Hayabusa a fost limitat la maxim 300 de kilometri pe oră. Motorul este în patru cilindri, are 197 de cai putere și șase viteze.

MTT Turbine Superbike Y2K


Descriere. MTT Turbine Superbike Y2K este una dintre cele mai bune motocilete, dacă e să judecăm după faptul că a fost unul dintre modelele cele mai căutate pe piață. Motivul este că modelul are transmisie automată și doar două viteze, ceea ce face ca motocicleta să fie ușor de condus. Celalalt motiv este legat de performanțele în materie de viteză.
Specificații. Motocicleta poate atinge o viteză de până la 370 kilometri la oră. Motorul are 320 de cai putere și 52 de mii de rotații pe minut. Trebuie menționat că motoclicleta este făcută manual și nu este un produs de serie. Fiecare motocicletă este făcută la comandă, în funcție de specificațiile cerute de cumpărător.

Honda CBR1100XX Blackbird


Descriere. Cei de la Honda au fost mai mereu în plutonul fruntaș al celor care caută să fabrice cea mai rapidă motocicletă din lume. Modelul CBR1100XX Blackbird caută și el o recunoaștere a titlului de cel mai rapid motor din lume. Și asta cu toate că acest model a fost produs în 1996. Chiar dacă nu au atins performanța Doge Tomahawk, cei de la Honda sunt între producătorii de top motociclete de viteză. Dovada faptului că cei de la Honda își păstrează blazonul este modelul lansat în 2021: Honda GL1800 Gold Wing Bagger DCT, model care, cu toate că e destinat călătoriilor lungi, nu neglijează carcateristica de viteză.
Specificatii. Honda CBR1100XX Blackbird este modelul dotat cu un motor cu patru cilindri, în linie, un motor compact de 1137 de centimetri cubi. Motorul are 154 de cai putere și 10 mii de rotații pe minut.

Triumph Rocket 3


Descriere. Triumph Rocket 3 este ultimul răcnet regesc al producătorului englez, care a ajuns la primii cumpărători în 2020. Noul model al celor de la Triumph este o frumusețe, fără nicio exagerare, făcută parcă doar pentru a fi admirată. Asta doar la prima vedere! După ce depășești momentul de încântare a ochiului, vei constata că ea are multe calități care pot face din ea cea mai rapidă motocicletă de stradă. Motocicleta cântărește 295 de kilograme, mult mai puțin decât ai bănui atunci când o privești, designul ei inspirând masivitate.
Specificații. Triumph Rocket 3 pare ieșită din tipare și merituoasă în top motociclete de viteză, cu motorul său de 2,5 litri, motor ce contrastează cu trendul contemporan în care producătorii se concentrează pe producția unor motoare mici. Mai exact, Triumph Rocket 3 are 2.498 cm cubi, ceea ce în zilele noastre este cu adevărat rar întâlnit. Motorul dezvoltă 167 de cai putere și are 221 Nm cuplu maxim, ceea ce dă o putere la care nu poți rămâne insensibil. Cutia de viteze este în 6 trepte, ceea ce îi conferă o accelerație de-a dreptul exuberantă: de la 0 la 100 de kilometri în doar 2,9 secunde.

Concluzie

Topul și-a propus să fie mai degrabă o listă scurtă, care să răspundă curiozității legate de cel mai rapid motor din lume. Topul e o colecție, din care să reiasă care e cea mai rapidă motocicletă din lume, la momentul 2021. În contextul în care producătorii nu mai par neapărat preocupați de a doborî recorduri de viteză, încleștați să gândească motoare motociclete ”zburătoare”, topul conține, în genere, modele cu recorduri de viteze obținute în anii trecuți. Asta nu înseamnă că în prezent nu aveți de unde alege. Găsiți în continuare cele mai bune motociclete, după gustul și exigențele fiecăruia.