Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Cât consumă un scuter: Ghid cu sfaturi utile
05 Dec

Cât consumă un scuter: Ghid cu sfaturi utile

Publicat de: Motoboom

Principalul motiv pentru care noile scutere au devenit atât de populare, în special acum, în contextul scumpirii benzinei, este reprezentat de costurile infime de întreținere și consumul relativ mic de combustibil. Dacă până mai ieri, majoritatea utilizatorilor de scutere era formată din tineri până în 18 ani, astăzi, tot mai mulți români din toate categoriile sociale și  de vârstă, își îndreaptă atenția către această formă de mobilitate accesibilă, mai ales că adulților nici nu le trebuie permis pentru scuter de 49!

Pe lângă criterii legate de cheltuieli și consum, scuterele pot face parte și dintr-un mod de viață boem. De exemplu, celebra marcă italiană de scutere Vespa, a reușit de-a lungul timpului să cucerească milioane de fani din întreaga lume cu modelele lor devenite iconice pentru mobilitate cu stil.

În afară de stil, există și o componentă extrem de practică pentru care merită să alegi un scuter. Oameni care sunt nevoiți să facă naveta zilnică la muncă, în orașul de reședință sau pe o rază de 20-30 km în jurul domiciliului, se întreabă cam cât consumă un scuter? Explicația este simplă: nu putem compara un consum scuter 49cc, cu cel al unei mașini clasice. Acest lucru este valabil, inclusiv atunci când vine vorba despre costurile cu asigurarea, piese de schimb, consumabile scuter sau alte taxe și impozite datorate bugetului local.

Cât consumă un scuter pe benzină?

Așa cum spuneam, scuterele sau mopedele de 50cc sunt incredibil de eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil. Astfel, un singur plin de rezervor ar putea să-ți ajungă chiar și două săptămâni, dar asta și în funcție de obiceiurile tale de condus sau distanța parcursă. De la cel mai ieftin și până la cel mai bun scuter de 49, majoritatea scuterelor sunt dotate cu rezervoare între 4 - 6 litri. De exemplu, cu un Piaggio Liberty 50 cu motor în 4T și rezervor de 6 Litri, te va costa sub 50 de lei pentru un plin.

Ar trebui să poți parcurge până la 160 km cu un singur rezervor de benzină, dar în mod evident, această cifră o să varieze în funcție de mai mulți factori, astfel:


●    Stilul tău de condus este temperat sau agresiv?

●    Greutatea ta este 60 kg sau 120 kg?

●    Conduci un model nou-nouț sau un scuter second hand care consumă mult?

●    Dacă transporți pasageri, cu masa dublată crește și consumul final;

●    Nivelul prea scăzut al presiunii din anvelope va crește consumul prin rezistența la deplasare;

●    Tipul de benzină pe care o utilizezi (95 vs 98 octan) va influența și consumul;

●    Distanța medie parcursă și tipul drumului pe care reulezi (asfalt vs pământ), alături de sesiunile repetate de oprire/pornire vor influența și acestea, cât consumă un scuter.

Cum să reduci consumul scuterului: Sfaturi utile

Indiferent dacă ne întrebăm cu câtă benzină vom alimenta un scuter cu motor în 4 timpi sau cât consumă un scuter în 2 timpi, există multe lucruri care afectează eficiența. Din păcate, unii dintre acești factori sunt în afara controlului tău. Cu toate astea, având în vedere că scuterele de 50 cmc sunt vehicule gândite special pentru consum mic, nu ar trebui să-ți faci prea multe griji în ceea ce privește eficiența lor. Altfel, dacă vrei să știi cum să reduci și mai mult consumul scuterului tău, ar trebui să fii atent la următoarele aspecte:

Stilul tău de condus

Viteza, frânarea puternică și accelerarea rapidă (toate cunoscute sub numele de condus agresiv), îți pot crește consumul de combustibil cu până la 40%, în special în traficul aglomerat al orașului, unde vei fi obligat să oprești des la semafoare. Așadar, încearcă să abordezi cât mai des cu putință un stil temperat de condus. Acest lucru, pe lângă faptul că te va face să nu-ți mai pese “cât consum cu un scuter în 4 timpi?”, te va ajuta să ajungi la destinație în siguranță.

Condițiile meteo

Conducerea scuterului pe vreme rece poate reduce eficiența consumului de combustibil. Acest lucru se întâmplă în principal din cauză că, motoarele de capacitate mică nu funcționează la potențial maxim, dacă nu rămân constant la o temperatura optimă ridicată. Nu încerca să combați acest lucru lăsând scuterul să se încălzească înainte de a porni la drum! Este inutil și vei risipi, evident, și mai multă benzină.

În schimb, în condiții de ploaie și frig, scuterele grele cu motoare mai puternice sunt perfecte pentru naveta zilnică în oraș. Deși nu putem compara nivelul de consum al unui model mai mic, cu cât consumă un scuter de 125, noile scutere sunt extrem de economice datorită tehnologiilor de ultimă generație.

De exemplu, noul Yamaha X MAX 125 este echipat cu un motor puternic și economic de 125 cmc, euro 5, în 4 timpi cu Start & Stop care ajută la economisirea carburantului. În plus, sistemul de control al tracțiunii, frânele pe disc și prezența ABS-ului, oferă și mai multă stabilitate pe suprafețe alunecoase de drum, în condiții meteo specifice anotimpurilor reci.

Evită călătoriile scurte și dese

La fel ca și mersul pe vreme rece, călătoriile dese și scurte îți pot afecta semnificativ eficiența consumului de combustibil, din cauza că motorul petrece prea puțin timp funcționând la temperatura corectă. În plus, acest stil de condus poate deteriora prematur motorul. Pentru a evita acest lucru, încearcă să faci o călătorie mai lungă, cel puțin o dată pe săptămână. Deși, pe moment, ar putea să te coste mai multă benzină, pe termen lung, te va ajuta sa preîntâmpini probleme serioase la motorul scuterului tău.

Suprafața de condus

Suprafața neuniformă a drumului probabil că nu te va afecta dacă locuiești într-un oraș în care predomină șoseaua asfaltată, dar circulația pe drumuri denivelate, în zone rurale, pe drumuri de pământ sau pietris, va crește exponențial consumul de combustibil. Din păcate ne aflăm în România, unde nu poți face mare lucru în acest sens, în afară de a evita drumurile prost întreținute, dacă este posibil.

Cât consumă un scuter electric?

Din punct de vedere al amprentei de carbon, studiile spun ca scuterele electrice sunt cu peste 1.000% mai eficiente per kilometru, decât un vehicul clasic mediu cu ardere internă, raportat la energia necesară pentru a te deplasa. Chiar dacă bateriile scuterelor și trotinetelor electrice sunt alimentate de la o rețea care se bazează pe combustibili fosili, emisiile per kilometru parcurs cu ajutorul curentului electric, sunt neglijabile.

Așadar, un scuter electric este în mod clar un mijloc de transport rentabil și prietenos cu mediul înconjurător. Deși, pentru călătorii mai lungi, chiar și cel mai bun scuter electric nu poate înlocui cifrele unei mașini sau unui scuter cu ardere internă, cu toate acestea, autonomia medie de aproximativ 25 km, poate fi mai mult decât suficientă în naveta zilnică urbană sau pentru călătorii scurte prin oraș.

Dar hai să vedem, oare cât consumă un scuter electric? În general, un încărcător obișnuit de scuter electric consumă aproximativ 3 kW/h de curent pentru o încărcare completă a bateriei. Acum, în funcție de tariful de energie electrică a furnizorului tău (să zicem 1 Leu / kWh), la o medie de o singură încărcare completă a unui scuter electric pe zi, te va costa în jur de 100 de lei pe lună… așadar, mult mai puțin în comparație cu cât consumă un scuter de 50cc!

În funcție și de model, în medie, un scuter electric are nevoie între 4 - 20 de ore pentru a fi încărcat complet. Totuși, durata ciclului de încărcare depinde foarte mult și de capacitatea bateriei și de încărcătoarele folosite. Poți utiliza instrucțiunile de încărcare din manualul producătorului dacă vrei să estimezi în cât timp se va încărca complet bateria ta, de la 0% la 100%.

În concluzie, indiferent dacă vorbim despre scutere electrice, mopede urbane pe benzină,  sau scutere sport puternice, aceste mijloace de transport au devenit extrem de interesante pentru mulți oameni, deoarece sunt foarte eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și al costurilor mici cu piesele pentru scuter. Dacă ai nevoie de un vehicul pentru a te deplasa prin oraș și în același timp, să uiți când ai fost ultima dată la benzinărie pentru un plin, atunci un scuter sau un moped, vor deveni o alegere perfectă!

Cu toate acestea, indiferent dacă vorbim despre un model electric sau unul clasic cu ardere internă, să fii atent la cât de mult combustibil consumă scuterul tău ar putea părea inutil în comparație cu autovehiculele. Producătorii le fac deja foarte eficiente. Ție nu-ți mai rămâne decât să dezvolți unele reflexe și obiceiuri sănătoase de condus, pe măsură ce te familiarizezi cu particularitățile traseului tău.

Cu timpul, poți începe să transferi aceste bune practici pe vehicule mai mari, atunci când vei dori să fii mai atent la cât de mult combustibil consumi. Adoptarea unui stil cumpătat și inteligent în ceea ce privește consumul de combustibil fosil, și în general, a orice înseamnă resurse non-regenerabile, va însemna foarte mult pentru viitorul urmașilor noștri, indiferent de tipul vehicolului pe care îl conduci.

Dacă și pe tine te tentează ideea de a economisi bani și timp folosind un scuter pentru naveta ta zilnică, te așteptăm la Motoboom! Ți-am pregătit o ofertă specială de scutere pentru toate buzunarele și stilurile de condus. Îți putem livra imediat din stoc sau la comandă, modele prestigioase provenite de la cei mai renumiți producători din domeniu, precum: scutere Vespa, scutere Piaggio, scutere Yamaha sau scutere Honda, alături de toate echipamentele moto necesare pentru un condus în siguranță și confort.