Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Scuter: Cum să-ți cumperi unul perfect pentru tine
15 Mar

Scuter: Cum să-ți cumperi unul perfect pentru tine

Publicat de: Motoboom

Un scuter poate fi vehiculul perfect pentru oraș. Deși o motocicletă îți poate câștiga mai multe puncte pentru stil, și, deși un scuter nu este atât de puternic ca și o motocicletă, scuterele sunt mai versatile, mai ușor de folosit și consumă de obicei mai puțin decât o motocicletă.


În plus, din cauza traficului din ce în ce mai intens din orașele mari ale României, mulți oameni aleg un scuter ca o alternativă a mașinii, pentru că îți permite să te strecori mai ușor pe străzile aglomerate și este mai ieftin și mai ușor de întreținut decât o motocicletă.


Tocmai din aceste motive, am decis să vorbim despre cum să-ți cumperi un scuter perfect pentru tine.

Electric sau pe benzină?

Scuterele electrice sunt o alternativă de transport destul de nouă, dar care vine cu câteva avantaje clare cum ar fi faptul că nu trebuie să ai carnet ca să le poți folosi, sau faptul că sunt mai prietenoase cu mediul.


Cu toate astea au și dezavantaje destul de descurajatoare, cum ar fi viteza redusă la care le poți folosi sau autonomia. Până și scuterele electrice foarte performante au o autonomie destul de mică, de câteva zeci de kilometri, în situații bune 100-120. Asta înseamnă că dacă ai un drum scurt până la birou, poți să te bazezi pe un scuter electric, dar nu e un vehicul bun pentru un drum mai lung, sau mai multe drumuri.


În plus, alimentarea e destul de problematică. Poți să ți-l încarci acasă, dar asta o să crească destul de mult factura la curent. În plus, în România încă nu avem prea multe stații de încărcare pentru vehicule electrice. Din acest motiv nu ne specializam încă în vânzarea de scutere electrice, și avem mult mai puține cunoștințe despre ele. În consecință, recomandăm în continuare un scuter pe benzină în defavoarea unui scuter electric, iar restul ghidului pe care îl citești se va concentra pe scutere electrice.

Putere și mărime

Un scuter nu e primul vehicul la care te gândești când vrei să mergi pe autostradă, sau când vrei să atingi viteze mari. Cu toate acestea, există și scutere care trec de 80 km/h, și pe care poți în teorie să le duci pe autostradă, dar există și scutere “timide” care nu sar de 50 km/h. Totul depinde de puterea și mărimea scuterului pe care îl alegi, deci asta ține minte când vrei să cumperi un scuter.


Cel mai ușor criteriu după care poți judeca puterea unui scuter e după capacitatea sa cilindrică. Scuterele mici și nu foarte puternice o să aibă în jur de 50 cmc, un scuter mediu are între 125 - 170 cmc, și un scuter puternic are 250 cmc, sau chiar mai mult. Cu cât mai mulți centimetri cubi, cu atât e mai puternic. 

Experiența ta în spatele ghidonului

Când îți cumperi un scuter, nu trebuie să pierzi din vedere și experiența ta de condus alte scutere, sau chiar motociclete. Pentru un biker experimentat care vrea un scuter pentru drumuri scurte, orice model, indiferent de putere va fi o alegere bună, pentru că experiența îi permite să-l stăpânească.


Pe de altă parte, dacă n-ai deloc experiență în spatele ghidonului, recomandăm să-ți alegi un model mai simplu, nu foarte puternic, ca să înveți să-l folosești. Și dacă ești șofer de ani buni și ai experiență în trafic, tot nu ar trebui să te grăbești să-ți iei cel mai puternic scuter. E un sentiment complet diferit atunci când folosești un ghidon, nu un volan, și ca să fii în siguranță recomandăm să începi cu un scuter mediu ca putere și ușor de folosit.

Carnetul pe care îl ai

Dacă ai un carnet de tip AM, poți conduce doar unele scutere. Mai exact, cu un carnet AM (pe care îl poți obține și de la 16 ani) poți să conduci scutere care au maxim 50 cmc, și o viteză maximă de 45 km/h. E o opțiune bună pentru începători, carnetul e ușor de obținut. Dacă ai un carnet de categorie B, primești automat și dreptul să conduci vehicule care se înscriu sub categoria AM.


Cu un carnet de categoria A1, poți să conduci scutere și motociclete de până la 125 cmc. Găsești, până în 125 cmc, multe modele de scuter care pot merge destul de repede, deci ai o varietate mai mare cu un carnet A1.


Pentru ceva mai puternic, ai nevoie de un carnet A2, dacă vrei un scuter sau o motocicletă cu o putere de maxim 35 kJ. Mai apoi, pentru orice alt fel de motocicletă sau scuter, ai nevoie de un carnet de tip A, dar cel mai probabil n-o să ai nevoie de el pentru un scuter. Majoritatea scuterelor se înscriu sub categoria A2.


În orice caz, e important să te gândești la tipul de scuter pe care poți să-l conduci înainte să-ți dai banii pe ceva, și dacă preferință ta de scuter trebuie condusă cu un carnet pe care nu-l ai, să faci școala înainte.

Brandurile cunoscute sunt o alegere mai bună

Un scuter nu e o mașinărie complexă. E relativ ușor de făcut cu piesele și uneltele necesare, și există multe opțiuni mai ieftine pe piață.

Cu toate astea, recomandăm niște branduri cunoscute cum ar fi:

  • Yamaha

  • Piaggio

  • Suzuki

  • Honda

  • Aprilia


Și multe alte branduri pe care le poți explora în catalogul nostru de scutere.


Brandurile mari rezistă un pic mai bine și găsești mai ușor piese calitative pentru ele, lucru deloc de neglijat. 

Bugetul pe care îl ai


Nu în ultimul rând e important să iei în calcul și prețul pe care ți-l permiți să-l plătești pentru un scuter bun. O să găsești variante de la câteva sute de euro pentru un scuter de 50 cmc second-hand, până la mii de euro pentru un scuter performant, confortabil, durabil și puternic.

Cele mai bune scutere

Când discutăm despre o categorie de vehicule, ne place să dăm cititorilor noștri câteva opțiuni din care pot alege, doar ca să-și facă o idee despre opțiunile de pe piață. Am ales următoarele scutere din categorii diferite, la nivel de putere și preț, ca să-ți faci o idee despre ce poți cumpăra. Dacă nu-ți place nimic din această listă, poți oricând să găsești mai multe în catalogul nostru de scutere.

Piaggio Zip 50 4T

 

Piaggio ZIP este un scuter de mici dimensiuni, foarte simplu de manevrat. Este relativ durabil, și are o capacitate cilindrică de 50 cmc, deci poate fi condus cu orice fel de carnet. În plus, prețul de sub 2000 euro, pentru un scuter nou, este atrăgător, ceea ce face Zip 50 opțiunea perfectă pentru începători.

Vespa Primavera 50 4T


Vespa Primavera 50 este scuterul perfect pentru o primă experiență fantastică pe 2 roți. Motorul Euro 4, în 4 timpi, capacitatea de 50 cmc, echipat cu injecție electronică - toate sunt optimizate să livreze performanțe maxime la un consum redus de combustibil și emisii de carbon.


Este confortabil, cu un design foarte stilistic, și deși e un pic mai scump decât Piaggio Zip 50 4T, este în continuare o variantă bună pentru începători.

Honda SH300I ABS INCL TOP BOX


Cu un design atrăgător, SH300i e gata să-și croiască slalom prin oraș, apoi să se întindă la drum pe autostradă. E un scuter puternic, cu 279 cmc, deci îți trebuie minim un carnet A2 că să-l poți conduce.


Cu toate astea, voiam să-l punem pe lista ca să vezi genul de scutere mai puternice pe care poți să le cumperi.

În concluzie

Un scuter poate fi opțiunea perfectă de vehicul pentru drumuri scurte prin oraș sau chiar un drum mai lung dacă îți cumperi un scuter mai puternic.

 

Doar ai grijă să iei un scuter care:


  • E destul de mare și puternic pentru nevoile tale

  • Poți să-l conduci legal

  • Vine de la un brand cunoscut

  • Se înscrie în bugetul tău