
Wakeboard, wakesurf sau wakeskate – cu MotoBoom practici noile sporturi la moda
La MotoBoom găsești tot ceea ce ai nevoie pentru a practica noile sporturi nautice. Pentru neinițiați, aceste denumiri pot părea confuze, dar îndată ce te familiarizei cu ele și cu practicarea lor, satisfacția și dependența sunt garantate. În plus, aceste activități pot fi practicate de toți membrii familiei, indiferent de vârstă sau de condiția fizică.
Wakeboarding: este prima cale care îți permite să te apropii de aceste minunate sporturi, iar dacă ai schiat sau te-ai dat vreodată cu placa, ai deja un mare avantaj. Poate părea o combinație între surfing, schi nautic și skateboarding, dar cel mai mult se aseamănă cu datul cu placa pe zăpadă. Wakeboarding-ul poate fi simplu, relaxant, sau din contră, provocator, totul depinde de starea celui care îl practică.
Datorită suprafeței mărite care se află în contact cu apa, e relativ destul de simplu să te pui în mișcare și să te menții. Odată ridicat, poți naviga liniștit, poți lua viraje tăiate în stilul carve sau poți folosi valurile pe care le face ambarcațiunea ce te tractează ca adevărate rampe de pe care să decolezi. Meseriașii acestei arte iși sporesc viteza cu cât se înclină mai mult și reușesc să se lanseze în aer unde realizează mișcări acrobatice. Frumusețea acestui sport e că pote fi practicat cu aproape orice ambarcațiune. Evident, practicanții avansați au nevoie de ceva cu putere care să facă și valuri mari.
La MotoBoom găsești plăci pentru wakeboard începând cu 239 euro (TVA inclus), la care se mai adaugă și prețul legăturilor.
Wakesurfing-ul poate fi foarte distractiv, dar așa cum spun și versurile celebrului cântec al celor de la Beach Boys “If everybody had an ocean across the USA, then everybody’d be surfin’... like Californ-I-A” (dacă toată lumea ar avea un ocean, atunci toți ar face surfing ca în California). Așa ajungem la wakesurfing, care se practică la viteze mai mici și în urma căzăturilor te redresezi mai repede. Desigur, pentru a-l practica nu ai nevoie nici de ocean. Nu ai nevoie nici de legături, ca la wakeboarding.
Pentru începători, ideea de a te pune în mișcare fără legături poate intimida, în realitate e la fel ca și în cazul wakeboard-ului. Se incepe cu poziționarea plăcii perpendicular pe corp și ambarcațiunea trebuie să accelereze progresiv până la 10-12 mile/h. Numai să fiți atenți să folosiți o frânghie și un mâner speciale pentru wakesurfing. Transferarea greutății pe piciorul anterior acționează ca o accelerație și te apropie de ambarcațiune și invers, apăsarea pe piciorul din spate te va încetini.
O placă pentru wakesurfing costă la MotoBoom de la 299 euro (Wakesurfer Exus) la 449 euro (Wakesurfer Fade).
Wakeskating
Dacă vi se pare că aceste noi sporturi au multe în comun cu skateboardingul, să știți că aveți dreptate. Practicanții acestei pasiuni s-au gândit să renunțe la încățămintea sport, la roți și legături și să îl practice și pe apă. Așa a apărut wakeskating-ul, unde se folosește o placă de lemn acoperită cu un material aderent. Wakeskate-ul e ca și un skateboard supradimensionat, fără roți. Așa cum e de așteptat, cu el se pot face tot felul de “șmecherii” ca întoarceri, rotiri, răsuciri.
Să începi din prima cu un wakeskate poate fi mai dificil decât cu wakeboard sau cu un wakesurf, mai ales dacă nu știi să te dai cu skateboard-ul. Dar este cea mai economică alegere din această categorie, o astfel de placă fiind 139 euro (Wakeskate Savage). În plus, datorită suprafeței mici, cel mai bine sunt tractate de jetski-uri. Un exemplu elocvent este Sea-Doo Wake 230 Pro, conceput special pentru astfel de sporturi nautice ce are un motor de 1494cmc, 230 de cai putere și costă la MotoBoom 14.690 euro (TVA inclus).