Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Tipuri de căști moto: cum alegi modelul în funcție de nevoi
01 Iul

Tipuri de căști moto: cum alegi modelul în funcție de nevoi

Publicat de: Motoboom

Indiferent dacă ești un începător și mergi pentru prima oară pe motocicletă sau un rider cu experiența a mii de kilometri în șa, una dintre cele mai importante piese de siguranță pe care trebuie să le deții este casca moto. Evident, purtarea unei căști de motocicletă te împiedică să simți briza vântului care îți suflă în fața și în pletele rebele sau să te bucuri de o panormă completă a împrejurimilor. Totuși, indiferent de ce tipuri de căști moto alegem, acestea se vor dovedi extrem de importante, mai ales în situația accidentelor nedorite pe motocicletă.

Pe lângă restul echipamentului moto (jachetă, pantaloni moto, încălțăminte moto sau mănuși), când pornești la drum este absolut necesar să deții o cască moto de calitate, care să te protejeze. Așadar, ar trebuie să alegi o cască care să fie durabilă, dar și confortabilă. Cu toate acestea, marea varietate de tipuri de căști moto disponibile astăzi pe piață, ar putea să pună în încurcătură un rider tânăr la început de drum.

Tipuri de căști moto

Deci, “cum aleg?” și "ce cască mi se potrivește cel mai bine?” sunt întrebări la care vom încerca să răspundem, propunându-ți un ghid cu cele mai populare tipuri și mărci căști moto, astfel încât, să poți face alegerea perfectă pentru siguranța ta, dar și să arăți bine pe motor.

Casca moto full face


Casca moto “full face” sau casca moto integrală sunt modele special concepute pentru a proteja întreaga față și capul. O trăsătură subtilă, dar distinctivă a acestui tip de cască moto este protecția pentru zona bărbiei. Așadar, bărbia și maxilarul tău vor fi protejate în situația unui impact cu solul. Studiile indică faptul că, bărbia este implicată în 50% dintre impacturile severe din timpul unui accident și doar o cască integrală te poate proteja complet în astfel de situații nefericite.

Deși este cel mai voluminos model dintre toate celelalte tipuri și mărci de căști moto, casca integrală oferă protecție maximă împotriva vântului și a soarelui. În plus, menține nivelul de zgomot la un nivel minim și previne ploaia să se strecoare în interior, fiind astfel, o alegere perfectă pentru riderii cu motociclete sport, de mare viteză. Cu toate acestea, începând de la adulți și până la cei care caută o cască moto pentru copii, foarte mulți rideri aleg să utilizeze casca full face! Indiferent de stilul de condus sau tipul motocicletei, aceste căști arată foarte bine, și mult mai important, protejează complet împotriva impactului provocat de căzături pe suprafețe dure. 

Casca moto open face


La polul opus al modelelor integrale, casca moto open face, după cum o sugerează și denumirea, este un model de cască deschisă, fără zona de protecție a bărbiei. Acestea sunt potrivite mai ales vara, atunci când este foarte cald afară, fiind preferate de către riderii care călătoresc în regim de croazieră, la viteze medii, ce vor să se bucure neîngrădiți de senzația de libertate a vântului pe față și de priveliștile minunate oferite de drumurile pitorești.

În condiții cu temperaturi ridicate, o cască integrală (indiferent cât de bune sunt orificiile de ventilație) poate fi cu adevărat incomodă, așa că, modelul open face devine soluția confortabilă pentru zilele foarte calde de vară. Majoritatea căștilor deschise vor include un vizor cu fixare împotriva curentului de aer sau pentru a preveni intrarea insectelor în ochii. Deși protecția capului și a bazei craniului pot fi comparabile în eficiență, cu cele ale unei căști integrale, fața ta va fi complet neprotejată. Așadar, casca moto open face este posibil să nu fie o alegere potrivită pentru cei care doresc să forțeze nota pe motocicletă.

Tipuri de căști moto: casca flip up


Casca moto flip up este o încrucișare între căștile integrale și cele open face. Cunoscute și sub denumirea de căști modulare sau rabatabile, particularitatea acestui model derivă din faptul că poți rabata partea frontală a căștii, ridicând viziera și zona bărbiei. Confecţionate din aceeaşi armătură şi materiale specializate, aceste tipuri de căști moto modulare sunt concepute pentru a oferi un factor de protecție similar cu modelele integrale, la pachet cu beneficiile unei căști open face.

Cele mai bune modele de cască moto flip up includ un vizor intern suplimentar pentru o protecție optimă a ochilor împotriva razelor solare. Totuși, acestea tind sa cântărească ceva mai mult decât o cască integrală, din cauza sistemelor cu balama din zona frontală rabatabilă. Modelele cele mai noi prezintă inclusiv un strat  anti-aburire pe viziera principală. Proiectate pentru riderii care prefera o poziție verticală in sa, căștile modulare sunt potrivite pentru cei care călătoresc pe motociclete adventure, touring sau cruisere.

Casca moto off-road

Aceste tipuri de căști moto sunt configurate și construite special pentru riderii care preferă să se aventureze în off-road, departe de străzile și jungla orașelor pavate cu asfalt. Inutil să-ți spunem că acestea nu sunt ideale pentru utilizare în orașe și pe autostrăzi, căștile moto off-road vor oferi protecția maximă pentru riderii expuși la pericolele traseelor accidentate. În acest sens, căștile pentru motociclete off-road, propun o serie de particularități spre deosebire de căștile de stradă.

Zona de protectție a bărbiei și maxilarului este mult mai accentuată, propune materiale mult mai dure, dar în același timp, reușește să sporeasca fluxul de aer grație elementelor constructive care ajuta la aerodinamică. În plus, designul unei căști de teren este mai ascuțit și mai unghiular, oferind un vizor amplu pentru vizbilitate maximă, foarte util în abordarea traseelor dificile din competițiile de motocross sau enduro. Pe scurt, te poți baza pe căștile off-road pentru o protecție optimă, ventilație și un confort superior, datorită designului special și raportului excelent rezistență/greutate.

Cum alegi casca moto în funcție de nevoi?

Până acum ar trebui să știi deja că piața propune o varietate de căști ce prezintă caracteristici și particularități diferite, în funcție de stilul de condus, tipul de motocicletă, dar și al traseului pe care urmează să călătorești. Totuși, când vine vorba despre cumpărarea unui model anume, indiferent ca vrei o cască moto cruiser sau un model pentru viteză, îți sugerăm să ai în vedere și câteva sfaturi esențiale pentru alegerea căștii potrivite.

Forma și mărimea capului

De la un rider la altul, fiecare dintre noi are o fizionomie a corpului diferită, iar asta se aplică și în cazul formei capului sau a feței. Trebuie să înțelegi că purtarea unei căști greșite din punct de vedere al mărimilor, poate pune presiune asupra anumitor puncte de pe cap. Așadar, o cască moto ar trebui să ți se potrivească perfect când o porți pe cap. Pentru asta, tot ceea ce trebuie să faci, este s-o probezi pur și simplu. Pune-ți casca și încearcă să rotești capul în toate direcțiile. În cazul în care casca se mișcă, înseamnă că este prea largă pentru tine și cel mai probabil, se va desprinde în caz de accident.

Acordă suficientă atenție și vizorului
Vizoarele sunt la fel de diverse ca și tipurile de căști de motociclete. Deși modelele fumurii sau cu efect de oglindă argintie sunt plăcute la vedere, ele împiedică vederea clară. Așadar, decât să dai banii pe aspect, mai bine alege sa investești într-o cască moto cu vizor tratat anti-zgârieturi și anti-aburire. Acestea vor face cu adevărat diferența în situațiile delicate întâlnite la drum, atât ziua, cât mai ales noaptea.

O cască moto bună trebuie să amortizeze șocurile la interior

O cască moto de calitate ar trebui să ofere amortizarea anti-șoc perfectă la interior. De aceea, înainte de achiziție, asigură-te că modelul ales propune o amortizare adecvată, permite să absoarbă impactul eficient în cazul unui accident și reușește să protejeze craniul împotriva contuziilor sau a șocurilor provocate de impactul cu suprafețele și obiectele dure (asfalt, pietris, crengi căzute etc)

Concluzie/Incheiere/Call to Action

Pentru că am ajuns la finalul acestui articol, nu puteam încheia fără să-ți reamintim că o cască moto este cel mai important element de siguranță pentru un motociclist. Așadar, indiferent de durata călătoriei tale, fie că dai o fugă până la magazin sau pornești într-o aventură de câteva zile, poartă mereu casca potrivită!

Cu ajutorul acesteia vei reduce semnificativ riscul de deces survenit în urma traumatismelor cerebrale grave. Folosirea unei căști protejează, de asemenea, ochii, dinții, maxilarul, nasul și fața, de resturile desprinse de pe drum, de elemente contondente de la mașini sau de luminile strălucitoare de la soare sau faruri.

Totuși, dacă ți se pare dificilă alegerea modelului potrivit de cască moto având în vedere opțiunile variate de pe piață, hai la Motoboom! Specialiștii noștri te vor sfătui cu privire la achiziția perfectă pentru tine, oferindu-ți o gamă întreagă de modele și tipuri de căști moto premium sau economice, la prețuri delicate cu bugetul tău.

Pe lângă oferta de căști, la noi vei putea găsi o gamă completă de echipamente moto, începând de la încălțăminte moto, mănuși, modele de cască moto damă, armuri de protecție și până la costume moto complete - tot ce ai nevoie pentru a te putea bucura de călătorii lungi și spectaculoase, ori pline de adrenalină, dar mereu în perfectă siguranță pe motocicleta ta!