
Știi să îți alegi un SUP bun?
SUP (Stand up paddle boarding) este un sport care cunoaște o foarte mare ascensiune în ultima perioadă, și asta pe bună dreptate. E foarte distractiv, e un exercițiu fizic excelent, e foarte ușor de învățat și – lucrul cel mai important – poate fi practicat de oricine. Totuși, atunci când vine vorba de alegerea plăcii, dacă nu ești bine informat, poți face alegeri greșite.
Există mai multe tipuri de plăci SUP: all-round (bune în orice condiții, cu forma cea mai des întâlnită), surf (pentru cei care vor mai multă acțiune, dar mai puțin stabile), touring (pentru acoperirea unor distanțe lungi, construite cu concentrare pe alunecare și eficiență), race (pentru competiții, acestea sunt mai lungi și mai late), pentru pescuit sau pentru yoga (stabile și late).
Acest SUP trebuie să îți manifeste stilul, să fie adaptat mediului în care vrei să îl folosești, să se încadreze unui buget rezonabil și, evident, să fie de cea mai bună calitate. Atunci când vine vorba despre calitate, cei de la Jobe Sport Internațional pot fi considerați perfecționiști.
Referitor la modul de construcție al unui SUP gonflabil, există trei tipuri în care acestea se fabrică.
1. Împletire cu un singur strat. Tehnica cu un singur strat de împletire este cea mai întâlnită, fiind folosită în cazul tuturor plăcilor ieftine. Partea superioară și cea inferioară sunt legate prin cusături, aceste plăci fiind – de cele mai multe ori – foarte ușoare. Totuși, dezavantajele sunt multe: sunt foarte flexibile, nu rețin bine aerul la interior, nu sunt destul de rigide, nu rezistă mult în timp. Pot fi folosite pentru distracție, dar nu pentru performanțe adevărate.
2. Împletire cu două straturi. În acest caz, tehnica de mai sus e ranforsată cu adăugarea unui strat de PVC lipit manual. Cresc rigiditatea și rezistența, placa putând fi umflată la o presiune mult mai mare. Se menține forma, placa este mai durabilă și aerul nu scapă atât de ușor. Pe de altă parte, aceste plăci sunt mai grele din cauza folosirii lipiciului.
3. Două straturi lipite la cald. Jobe folosește în plăcile Aero Sup la interior o împletire cu nailon lipită cu PVC laminat. Tehnologia presupune controlul exact al temperaturii, fără să lase loc erorilor umane sau greșelilor de execuție. Cele două straturi sunt termo-conectate de aparate performanțe printr-o metodă ce permite ca aceste plăci să fie cu aproximativ două kg mai ușoare față de alte SUP-uri cu două straturi ce sunt fabricate cu metode tradiționale. Procesul prin care sunt construite asigură echilibrul perfect între formă, aspect, rezistență și greutate. Un alt factor ce trebuie menționat este utilizarea redusă a lipiciului, ceea ce e benefic pentru mediu.
Pe scurt un SUP Aero Board de la Jobe este cu 2kg mai ușor, e mai rigid, își păstrează forma, plutește mai ușor pe apă, reține aerul și este foarte rezistent.