Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Programul Rabla Moto 2022: Tot ce trebuie să știi
15 Feb

Programul Rabla Moto 2022: Tot ce trebuie să știi

Publicat de: Motoboom

Conform comunicatului emis de Administrația Fondului pentru Mediu, începând de marți, 08 februarie 2022, orele 10:00, persoanele fizice pot apela la producătorii și dealerii validați in Programul Rabla Moto 2022, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere și achiziționare de motociclete sau scutere noi. În același timp, persoanele juridice pot transmite dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu în vederea accesării Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla Clasic) și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus).

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 6 ani, se acordă o primă de casare începând de la 6000 lei, sumă care poate crește până la valoare de 9000 de lei prin două ecobonusuri: un ecobonus de 1.500 lei - pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC și un al 2-lea, tot de 1500 lei - pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

Primele de casare pot fi transferate între persoanele fizice. Astfel, va fi permisă accesarea programului Rabla Moto 2022 și de către cei care nu au un vehicul vechi de casat.

Ce este programul rabla moto 2022?

Utilizarea în naveta urbană a motocicletelor și scuterelor tot mai performante și cu un consum redus, în scop recreativ sau pentru deplasarea zilnică de acasă la muncă și înapoi, a devenit un lucru tot mai frecvent în țara noastră, iar noi, cei de la Motoboom, nu putem decât să salutăm această tendință care ajută la fluidizarea traficului și reducerea poluării în general. Așadar, programul Rabla 2022 este un instrument financiar sub forma unui ajutor de la stat, menit să-i sprijine pe aceia care își doresc să achiziționeze un scuter sau o motocicletă nouă, mai sigure și mai puțin poluante decât un model second hand.

În acest articol ne-am propus să-ți oferim toate detaliile de care ai nevoie despre cum să accesezi și să folosești Programul Rabla Moto 2022, care sunt condițiile de acordare și pașii de urmat pentru achiziționarea unei motociclete noi, cu sprijin financiar din partea Statului Român.

Rabla pentru motociclete: Când începe?

Așa cum menționam încă din debutul articolului, Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că persoanele fizice vor putea, de marți, 08.02.2022, să se adreseze producătorilor și dealerilor care au motociclete și scutere de vânzare noi, pentru înscrierea în programul Rabla Moto Clasic. Programele se deschid de marți dimineață, începând cu ora 10:00. Totodată, persoanele juridice îşi pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul  Programului Rabla Moto 2022.

Programul rabla moto 2022: Cum funcționează?

Dupa cum știti deja din anii anteriori, există două componente ale Programului Rabla Motociclete pe care le vom explica în continuare mai jos, alături de pașii care tebuie respectați cu strictețe dacă vreți să nu aveți probleme cu accesarea stimulentelor financiare de achiziție a unei motociclete noi sau unui scuter nou.

Condiții Program Rabla Moto Clasic

În noul program RABLA CLASIC se poate ajunge la o subvenție pentru achiziția unei motociclete noi de până la 9.000 lei. Prima de casare/ subvenția  se acordă în funcție de cantitatea de emisii de CO2 /km a motocicletei noi, astfel:

a) pentru o motocicletă nouă, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km, Cuantumul primei de casare este de 6.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete în schimbul casării unui autovehicul uzat,

b) La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

-    1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;
-    1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km.

În continure, îți vom explica pe scurt, etapele pe care trebuie să le parcurgi în vederea accesării și achiziționării de Motociclete prin Programul Rabla:

Cauți o mașină veche

Ai nevoie de o mașină mai veche de 6 ani pentru casat – o poți găsi tu sau te putem ajuta noi dacă este posibil.

Cauți modelul dorit la dealerul moto

Motoboom te va ajuta să găsești scuterul sau motocicleta potrivită pentru tine care să fie eligiblă în Programul Rabla Moto 2022, dar și care să se încadreze în bugetul tău.

Primești Nota de Înscriere

AFM îți eliberează Nota de înscriere de care ai nevoie pentru pasul următor. Acum poți duce rabla la casat.

Casezi mașina veche

Duci mașina la un centru de distrugere acreditat și primești la schimb Certificatul de Distrugere.

Plătești factura și ai motocicletă nouă

Plătești diferența dintre valoarea facturii emise de dealer și suma menționată în factură ca urmând a fi platită de AFM.

IMPORTANT DE ȘTIUT

-    Rabla Motociclete 2022 permite, în mod evident, doar casarea de mașini;
-    Verifică dacă dealerul moto de la care vrei să cumperi este înscris în program și este afiliat programului Rabla;
-    dacă nu ai o mașină mai veche de 6 ani, solicită consultanță dealerului moto. Este posibil ca el să aibă o soluție;
-    Dreptul la „Prima de casare” se poate transfera doar între persoane fizice;
-    NU casa mașina la fier vechi înainte să primești de la dealer „Nota de înscriere în program”;
-    Casarea și radierea autovehiculului uzat de către persoana fizică se face în maximum 300 de zile conform valabilității notei;
-    Solicitantul înscris poate solicita producătorului validat, retragerea dosarului de participare, în termenul legal prevăzut, dar până la data predării autovehiculului uzat în vederea casării;
-    Solicitantul care și-a retras dosarul de participare se mai poate înscrie o dată în program, la același sau la un alt producător validat, în condițiile legale prevăzute;
-    Retragerea pentru a doua oară a dosarului de participare atrage excluderea solicitantului din program, fără posibilitatea reînscrierii acestuia;
-    Notele înscrise în program sunt valabile 300 zile de la data înscrierii. Și cele din programul anterior (care sunt încă valide) beneficiază de aceeași perioadă de grație;
-    Nota de înscriere este valabilă 300 de zile de la data emiterii, cu excepția anului 2024, când valabilitatea acesteia nu poate depăși data de 25 noiembrie;
-    Se va prezenta Certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, care are o valabilitate de 30 de zile;
-    Este necesar și Certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor pe numele solicitantului, nu mai vechi de 90 de zile la data prezentării, în original, în copie legalizată sau în SPV;
-    Respectă cu strictețe ORDINEA pașilor din program. Orice modificare îți va anula șansele de a obține un tichet în Programul Rabla Moto 2022.

Cine este implicat în programul Rabla Moto 2022?

Proprietarul mașinii vechi
Dacă nu ai o mașină mai veche de 6 ani, trebuie să cauți un proprietar care are (anunțurile sunt multe). Negociezi și te asiguri că el înțelege că va fi nevoie să meargă cu tine la dealer pentru demararea procedurilor.

Dealerul MOTO

Motoboom te va ajuta să-ți alegi motocicleta sau scuterul dorit din stocul nostru de modele înscrise in programul Rabla MOTO. În cazul în care nu deții o rablă, dacă este posibil, vom încerca sa te ajutăm și să identificăm o mașină pentru casat.

Administrația Fondului pentru Mediu

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) este autoritatea care validează întregul proces – de la emiterea Notei de înscriere, la aprobarea dosarului final și tot ea este cea care achită partea aferentă Programului Rabla moto 2022 din factura finală.

Centrul de distrugere
Mașina poate fi casată doar la un centru de distrugere autorizat. Doar un astfel de centru îți poate elibera „Certificatul de distrugere”. Ai grijă să faci măcar o copie legalizată a acestuia înainte de a-l trimite dealerului.

Poliția - Serviciul înmatriculări
Cu Certificatul de Distrugere și documentele originale ale mașinii poți merge la Poliție pentru a primi „Certificatul de Radiere”. Atenție! Acesta trebuie să conțină mențiunea ”radiat în urma dezmembrării”.

Administrația financiară
Atât procesul de vânazare / casare și radiere a mașinii vechi, cât și înscrierea în programul Rabla au nevoie de „Certificatul de atestare fiscală„. Acesta se obține de la Administrațiile fiscale.

Cele mai populare motociclete comercializate prin Motoboom și eligibile Rabla Moto 2022

În continuare, ți-am pregătit o listă cu cele mai populare modele de motociclete disponibile în oferta Motoboom și care sunt în același timp, eligibile în Programul Rabla Moto 2022. Înainte de toate, trebuie să îți reamintim că modelele care pot fi achiziționate prin Programul rabla moto 2022, trebuie să se încadreze într-o limită de emisii de maximum 120g CO2/km.   

Suzuki DL650XT V-STROM - 96g CO2/km
Suzuki V-Strom 650XT este o motocicletă all-rounder, versatilă și de încredere fiind proiectată pentru toate tipurile de drumuri. Ușor manevrabilă, confortabilă și destul de ușoară, aceasta te va face să te aventurezi și pe drumuri neasfaltate, dar și să savurezi senzația de pe șosea. Este potrivită și pentru străzile aglomerate din oraș, fiind foarte ușor de controlat în comparatie cu celelalte motociclete adventure de capacitate mare.
 
Triumph Street Twin - 93g CO2/km
Triumph Street Twin este cel mai bine vândut model din categoria Modern Classics, iar anul acesta se prezintă cu elemente premium mai stilate. Construit pentru a fi pilotat pentru distracție pură și pentru a fi personalizat, motorul Street Twin de la Triumph e o referință în ceea ce privește caracterul și potențialul motocicletelor clasice britanice.

Kawasaki NINJA 650 ABS - 107g CO2/km
În ultimii ani, numele “Ninja” a devenit sinonim cu cel al constructorului japonez, aflându-se în primele poziții ale clasamentului celor mai performante motociclete super-sport din lume. Echipat cu un motor de 649 cmc în doi cilindri și 8 valve, răcit cu lichid, ce dezvoltă 68 CP și ajutat de o postură comodă în șa, Ninja 650 ABS devine răspunsul perfect pentru nevoile riderilor în căutare de performanțe sportive, dar și de versatilitate urbană, putând fi condus și de către cei care dețin permis de conducere din categoria A2.

Kawasaki VULCAN S - 102g CO2/km

Datorită greutății scăzute și a poziției joase în șa, Kawasaki Vulcan S este o motocicletă potrivită pentru toate tipurile de rideri, fie ei tineri sau maturi, bărbați sau femei, putând fi condus și de cei care dețin permis de conducere din categoria A2. Șasiul slim al noului cruiser este perfect pentru străzile orașelor. Centrul de greutate scăzut și masa foarte bine echilibrată, asigură o stabilitate excelentă a motocicletei. Modelul anului 2022 este accesibil din toate punctele de vedere, fiind un companion de încredere care te va încuraja să mergi pe calea ta.

Concluzie/Incheiere/Call to Action


Având în vedere că Programul Rabla Moto 2022 este o șansă în plus de a te vedea echipat în șaua unui model nou nouț și extrem de performant de motocicletă, nu rata această ocazie și profită de ajutorul financiar de la stat, care nu este deloc de neglijat! Noi te vom ajuta pas cu pas cu tot ceea ce înseamnă informații utile despre accesarea programelor, vom alege împreună modelul de motocicletă care se potrivește cel mai bine nevoilor tale, dar care să se încadreze perfect și în bugetul tău!

Așadar, dacă ești în căutarea unui model anume de motocicletă, cu siguranță o vei găsi la Motoboom - printre puținii dealeri moto din România care dispun de cele mai populare motociclete direct din stoc propriu. Fă-ne o vizită în showroom sau programează un test drive cu modelul tău preferat, iar noi îți vom oferi asistență de specialitate, sfaturi utile și detalii despre tot ceea ce te interesează cu privire la achiziția noii tale motociclete.

În plus, la noi găsești și un univers complet de echipamente moto, începând de la anvelope de calitate premium, până la accesorii și consumabile comercializate de la cei mai renumiți producători din industria moto!