Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Polaris Industries Inc.: Totul de la logo până la istoria brandului
21 Apr

Polaris Industries Inc.: Totul de la logo până la istoria brandului

Publicat de: Motoboom

Polaris Industries este povestea tipică a Cenușăresei care a plecat de jos, în cel mai umil mod cu putință, reușind să ajungă astăzi unul dintre liderii de top când vine vorba despre producția de vehicule motorsport. Și cu toate că, la început, Polaris Industries s-a remarcat doar pe nișa de snowmobile, cu timpul, acesta a devinit un producător important și pe piața vehiculelor off-road, dar și a motocicletelor, situându-se ca al doilea mare jucător, imediat în spatele celor de la Harley-Davidson.
   
De la originile umile ale unui atelier auto și până la producția unei game întregi de vehicule premium, astăzi vom parcurge, pe scurt, istoria fascinantă a acestui brand, care a reușit să devină încet, dar sigur, un jucător global esențial pentru piața de snowmobile, ATV-uri, SSV-uri utilitare sau pentru sport și agrement.

Cine este Polaris Industries Inc.?

Compania americană Polaris Industries a fost creată în 1954, în Minneapolis, din statul nordic Minnesota. După proiectarea primului model de snowmobil, fondatorii Edgar Hetteen, David Johnson și Allan Hetteen au pus bazele Polaris. De atunci, micuța firmă avea să cucerească lumea, dezvoltându-se din ce în ce mai mult și extinzând constant gama de produse. În prezent, sub marca Polaris sunt produse o serie întreagă de snowmobile, jetski-uri, motociclete Victory, Indian și Brammo (o divizie care se ocupă de producția de motociclete electrice), precum și renumitele modele de ATV Polaris Sportsman, vehicule utilitare Polaris Ranger, dar și cele sport, de la RZR.

Originea Polaris Industries Inc.

Istoria Polaris începe în Roseau, Minnesota, când frații Edgar și Allan Hetten, împreună cu David Johnson, devin fondatorii originali. La începuturi, aceștia se ocupau de producția echipamentelor agricole. Ulterior, în 1956, după doi ani de la înființarea micii companii, cei 3 produc primul model empiric al snowmobilului de astăzi, vândut unui proprietar de cherestea din Roseau. În micul lor atelier vor fi produse cinci astfel de modele în primul an, 75 în al doilea și 300 în al treilea. Între timp, Polaris Industries este, astăzi, unul dintre cei mai mari producători de snowmobile din lume!

Istoria brandului

În continuare, vă vom prezenta cele mai importante borne istorice ale unei companii care avea să se transforme dintr-o mică afacere de garaj, într-una dintre cele mai prestigioase și apreciate branduri producătoare de vehicule motorsport, ATV-uri și Snowmobile, de pe întreg mapamondul.

1954 anul nașterii Polaris Industries

Totul începe în anul 1954, când, David Johnson și frații Allan și Edgar Hetteen fondează Polaris Industries, cu scopul de a produce primele lor vehicule de iarnă. În acest sens, având nevoie și de o denumire reprezentativă, conformă cu specificul companiei, au ales numele stelei polare - Polaris!

Textron achiziționează Polaris Industries în 1968
În plin apogeu al cererii pentru snowmobile din America anilor ‘60, Polaris este achiziționată de gigantul Textron, un producător diversificat de vehicule. În mod întâmplător, tot în 1968, în luna martie, Textron achiziționează și Arctic Cat, companie care avea să devină, peste timp, unul dintre competitorii direcți ai Polaris, pe zona vehiculelor de zăpadă.

Polaris produce primul ATV în 1985
Cu toate că piața mondială de ATV-uri era dominată de japonezii de la Honda - cei care practic au creat acesta industrie - Polaris debutează în forță pe această nișă, producând în anul 1985, primul ATV fabricat în SUA.

Vânzările anuale depășesc pentru prima dată 1 Mld de dolari în 1995
Pe măsură ce Polaris se bucură de vânzări în creștere pe toate liniile sale de produse, veniturile anuale depășesc 1 miliard de dolari, în anul 1995 - bornă care marca la acea vreme și al șaptelea an consecutiv de creșteri record. Ulterior, în istoria Polaris, abia în anul 2011, această performanță avea să fie egalată, urmând ca, în anul următor, să bată recordul all-time de vânzări, cu peste 3 miliarde de dolari obtinuți în 2012.

Primul contract militar
Deși armata americană folosea modelele de ATV Polaris încă de prin anii ‘80, Polaris Industries primește primul său contract oficial, abia în anul 2004 - un acord pe cinci ani, de 10,3 milioane de dolari, pentru producerea a 700 de ATV-uri dedicate Comandamentului pentru Operații Speciale (SOCOM) al Armatei SUA.

În 2007 se naște iconicul SSV RZR

În 2007 Polaris lansează pe piață iconicul Side by Side RZR, vehicul care avea să schimbe cu adevărat totul pentru Polaris. Practic, cu modelul RZR, Polaris se catapultează în topul  producătorilor de vehicule pentru sporturi de mare putere, unde va și rămâne, până în zilele noastre.

Polaris salvează Indian Motorcycle de la faliment în 2011
Cu toate că este unul dintre cei mai vechi producători de motociclete americane, chiar și lider de piață, peste Harley-Davidson, pentru câțiva ani după 1901, Indian Motorcycle a cunoscut și vremuri grele, falimentând de mai multe ori pe parcursul existenței sale. Așa că Polaris îi salvează de la faliment în anul 2011, urmând ca în 2014 să reînvie stilul clasic indian sub tutela sa, cu trei motociclete noi: Indian Chief Classic, Indian Chief Vintage și Indian Chieftain.

2012 - anul în care Polaris devine lider pe piața de ATV-uri din America de Nord
Ca o recunoaștere a istoriei Polaris, a vehiculelor premium și extrem de performante, coroborată cu succesul modelelor Ranger și RZR, în 2012, Nord-Americanii de la Polaris devin lideri de piață în industrie, propunând unele dintre cele mai bune ATV-uri și SSV-uri (Side-by-Side Vehicles) recunoscute la nivel global.

Polaris intră pe piața motocicletelor electrice achiziționând Brammo în 2015

Polaris încearcă să răspundă proiectului LiveWire Project de la Harley-Davidson și să-și reia poziția pe piața de e-bikes, prin achiziționarea, în 2015, a întregii afaceri de motociclete electrice produse de Brammo.

Logo-ul Polaris Industries Inc.

Spre deosebire de alte mari companii, Polaris Industries a fost destul de conservatoare în privința propriei imagini de brand. Cu foarte puține retușuri de-a lungul vremii, logo-ul producătorului nord-american de vehicule pentru zăpadă, la bază, este o reprezentare grafică a numelui său, Polaris, care înseamnă stea polară. Logo-ul este compus dintr-o emblemă ovală solidă, plasată deasupra unei inscripții albastre sau negre, integrând și un element stilizat. Așadar, simbolul Polaris este o stea polară albă în opt colțuri, cu liniile orizontale alungite. Logo-ul arată destul de simplist, dar proaspăt și elegant și arată caracterul și profesionalismul companiei, în timp ce unghiurile ascuțite și liniile drepte curate evocă un sentiment de progresivitate și valoare a inovațiilor tehnologice.

Produsele Polaris Industries Inc.

Deși volumele sale de producție și vânzări sunt cu adevărat impresionante, Polaris este un producător de vehicule relativ tânăr, dar cu un potențial de creștere încă enorm. Cifra de afaceri a produselor companiei Polaris depășește, până în prezent, 2 miliarde de dolari, cu peste 80 de mii de unități exportate în țările europene, asiatice și in America de Sud.

Polaris este cel mai mare producător de snowmobile din lume și cel mai mare producător american de vehicule de teren (SSV și ATV Polaris). Operațiunile Polaris au rămas centrate acolo unde au început, adică în Minnesota - un stat nord-american ce se mândrește cu 60% din producția de snowmobile din întreaga lume (Polaris fiind responsabilă pentru 35%, iar Arctic Cat, pentru restul de 25%).

Snowmobile Polaris

Printre cele mai renumite modele produse de Polaris Industries, putem aminti gama de snowmobile 550 Indy Adventure, alături de modele puternice precum 850 RMK Khaos Slash sau performantul 850 Switchback Assault.  

ATV-uri Polaris

Cu un stil distinctiv, tehnologii de vârf și atitudine de învingător, când vine vorba despre un lineup Polaris de ATV-uri cu adevărat performante, nu puteam să omitem linia de vehicule Polaris Sportsman care propune o întreagă serie de modele, ideale atât pentru copii sau începători, cât și pentru cei mai înfocați dependenți de adrenalină pe 4 roți, off-road.

SSV-uri Polaris

Pe lângă celebrele snowmobile, americanii  sunt renumiți și pentru SSV-urile lor extrem de rezistente în timp, proiectate special pentru performanță, putere și control precis. Aceste calități pot fi remarcate începând de la vehiculele utilitare SSV, precum Polaris Ranger Diesel - partenerul ideal pentru munca în gospodărie, grație motorizării puternice diesel și tehnologiei off-road de ultimă generație, și până la bestia ultra-sportivă, RZR PRO R4 Ultimate Launch Edition, cu cel mai puternic motor integrat vreodată pe un SSV.

Curiozități despre Polaris Industries Inc.

Ruptura din 1960 și apariția rivalului Arctic Cat
După un turneu de promovare controversat prin Alaska, Edgard Hetteen, unul dintre fondatorii originari ai Polaris, părăsește compania în 1960 și lansează Arctic Enterprises, care va deveni, în cele din urmă, unul dintre rivalii principali ai Polaris - Arctic Cat!

Anul în care Polaris a fost la un pas să fie preluată de rivali
În 1981, alegând să se concentreze pe contractele de apărare, Textron a încercat să vândă Polaris marelui rival de la acea vreme, Bombardier, dar afacerea a căzut din pricina legilor antitrust din SUA. Totuși, conducerea Textron a decis să iasă din acționariatul Polaris, vânzându-și toate participațiile de pe bursă, celor interesați.

Polaris a produs și prima ambarcațiune personală cu 4 locuri
Cu dorința de a intra și pe piața ambarcațiunilor acvatice personale, Polaris inovează și, în 1992 lansează, Genesis - primul model capabil să găzduiască până la patru persoane. Cu toate acestea, produsul nu s-a bucurat de succesul scontat, având să iasă de pe piață, 12 ani mai târziu.

Așadar, vehiculele produse de Polaris Industries sunt unele dintre cele mai recunoscute și apreciate din lume, ceea ce contribuie la dezvoltarea continuă a producției, inovației, cercetării și modernizării tuturor proceselor tehnologice – de la proiectare, până la asamblarea în sine, a numeroaselor tipuri de vehicule. În prezent, Polaris propune clienților din întreaga lume o gamă largă de vehicule motorsport: snowmobile Polaris, ATV-uri, SSV-uri, dirt bikes sau motociclete clasice sub brand Indian Motorcycle.  

Tocmai de aceea, la Motoboom vei descoperi brandul Polaris, oferindu-ți acces la un lineup Polaris diversificat, de vehicule de teren și snowmobile, în condiții favorabile de preț și livrare rapidă, pe întreg teritoriul țării și nu numai. Intră pe site la secțiunea dedicată producătorului american sau fă-ne o vizită direct în showroom, să povestim la o cafea despre modelele disponibile de snowmobile, SSV-uri și ATV-uri Polaris, ce poartă adânc înrădăcinat, ADN-ul calității, tehnologiei și performanței americane în stilul Polaris!