Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Cum alegi anvelopele pentru ATV: criterii și sfaturi utile
17 Nov

Cum alegi anvelopele pentru ATV: criterii și sfaturi utile

Publicat de: Motoboom

Anvelopele pentru ATV sunt consumabile, ceea ce înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, va veni și momentul înlocuirii lor. Poți să le schimbi pur și simplu cu același model  de serie, dar ce se întâmplă dacă îți dorești o anvelopă mai performantă sau dacă producătorii de anvelope ATV au întrerupt producția modelului cu care te-ai obișnuit?

De asemenea, poate dorești să-ți schimbi stilul de condus. Automat, asta va presupune și un alt profil pe anvelopa ta, pentru a se potrivi mai bine particularităților terenului pe care vei rula ulterior. Tocmai de aceea este atât de important să știi cum alegi anvelopele ATV și să înțelegi diferitele stiluri, construcții și dimensiuni anvelope ATV, care pot afecta modul în care ATV-ul tău se va comporta pe suprafețe diferite. Așadar, având cunoștințele potrivite și informațiile de bază cuprinse în acest articol, data viitoare când vei cumpăra un set nou de anvelope pentru ATV-ul tău, acestea se vor potrivi perfect, oferindu-ți performanța la care te așteptai.

Tipuri de anvelope pentru ATV

Anvelopele ATV All Terrain

Anvelopele ATV All Terrain (sau anvelopele ATV Trail pentru toate tipurile de teren) sunt cele mai comune modele pe care le vei întâlni, pentru că majoritatea ATV-urilor vin în stoc cu acest tip de anvelope. Asta se întâmplă, în mare parte, pentru că sunt extrem de versatile și se pot descurca onorabil pe majoritatea suprafețelor off-road. De asemenea, tind să reziste cel mai mult în comparație cu toate celelalte stiluri.

Singurul dezavantajul al acestor cauciucuri ATV pentru toate terenurile este că nu sunt concepute pentru a excela în mod special pe vreo suprafață anume. De exemplu, dacă ai tendința de a călători frecvent pe un anumit tip de teren, cum ar fi doar noroi sau doar nisip, o asemenea anvelopă nu se va descurca la fel de bine precum un model special conceput pentru aceste tipuri de teren.

Anvelopele ATV Mud (pentru noroi)

Anvelopele ATV Mud (pentru noroi) sunt cunoscute pentru aspectul lor agresiv și capacitățile sporite de performanță. Acestea sunt prevăzute cu profile și benzi de rulare puțin mai agresive și pot funcționa perfect într-o varietate de condiții, cu excepția suprafețelor dure. Datorită  designului și modului în care au fost construite, anvelopele ATV mud sunt potrivite pentru noroi, suprafețe mlăștinoase și alte locuri din care nu vei putea evada cu modelele de anvelope stoc.  

Cu toate acestea, unele ATV-uri necesită o serie de modificări pentru a deveni compatibile cu acest tip de anvelopă destul de mare și grea. Anvelopele de noroi sunt mai robuste și necesită mai multă putere la turații mici, pentru a le naviga corect prin noroi. Surplusul de  greutate ar putea adăuga, de asemenea, mai mult stres diferențialelor, articulațiilor CV, osiilor, butucilor și rulmenților de la roți.

Anvelopele ATV de zăpadă

Deși foarte puțini rideri o fac, traseele off-road cu ATV-ul pe zăpadă sunt extrem de distractive dacă ai anvelopele potrivite pentru asta. Multe anvelope de trail și noroi funcționează decent pe această suprafață inedită, dar o anvelopă ATV construită exclusiv pentru zăpadă este concepută special pentru a obține cea mai bună tracțiune pe acest tip de teren.

Deci, cum cum alegi anvelopele ATV pentru zăpadă? Există două modele principale, ambele fiind de fapt o combinație între stiluri. Primul are profil scurt cu design de anvelopă de trail, dar cu canalele și spațiile dintre ele, asemenea unei anvelope de noroi. Al doilea, combină modelul de rulare cu cel al unei anvelope de noroi, dar profilurile sunt foarte subțiri.

Ambele tipuri au propriile avantaje. Profilul plat ale primului stil îți permite să adaugi crampoane (unele anvelope vin deja din fabrică, cu crampoane) pentru mai multă tracțiune în condiții de gheață. Al doilea stil te va ajuta să navighezi excelent prin troienele de zăpadă moale, proaspăt depusă pe traseu. Ambele modele sunt concepute cu profile mult distanțate între benzile de rulare, astfel încât zăpada să poată fi evacuată cu ușurință pe măsură ce anvelopa se rotește.

Anvelopele ATV Sport

Anvelopele ATV Sport sunt construite special pentru a obține cea mai bună tracțiune posibilă pe terenuri în stil curse motocross. Aceste anvelope trebuie să fie durabile pentru a putea face față abuzului unei curse, de la început până la sfârșit. Ele sunt de obicei construite dintr-un compus mai dur pentru a obține cea mai mare aderență la sol. Deși anvelopele pentru motocross ATV excelează pe terenuri mai dure, sunt o alegere proastă pentru terenuri mai moi, cum ar fi nisipul, noroiul și zăpada, din cauza adâncimii mai mici a benzii de rulare și profilului sport.

Cum alegi anvelopele pentru ATV: criterii de selecție

Greutate

Cu cât anvelopele sunt mai grele, cu atât există riscul ca acestea să exercite o sarcină mai mare asupra motorului și componenetelor de tracțiune ale unui ATV! Din această cauză este foarte important să te asiguri că n-o să întâmpini probleme cu transmisia. În acest sens, poți consulta informațiile din manualul de utilizare al ATV-ului tău. Acolo vei găsi detalii exacte despre presiune anvelope ATV, mărimi recomandate și alte criterii potrivite modelului pe care îl conduci.

Totuși, în general, motoarele mai slabe sunt cele care nu suportă o greutate foarte mare. În cazul în care ai investit într-un model de cel puțin 500cc, indiferent că este cel mai bun ATV Polaris sau un model mai accesibil de la CFMoto, rareori va trebui să-ți faci griji cu privire la greutatea setului nou de anvelope.

Dimensiuni

Pe lângă clasicele anvelope ATV de 25 inch, cele mai comune dimensiuni sunt cuprinse între 24 și 26 inch înălțime pe jante de 12 inch. Deși nu este recomandat, în general, mărimea cauciucurilor ATV poate depăși cu una sau chiar două dimensiuni, peste standard. Cu toate acestea, ar putea fi necesară ridicarea suspensiei pentru a fi sigur că nu apar probleme legate de direcție. Atenție! Pe drumurile publice trebuie respectate dimensiunile originale pentru a nu fi încălcat Codul Rutier.

Pe de altă parte, pentru activitățile de off-road există mai multă libertate. Pe flancul anvelopei există o indicație despre numărul de pliuri, care oferă informații cu privire la grosime și duritate. O dimensiune de tipul “24×8-12” face referire la înălțime, lățime și diametrul jantei.

Design

În condiții normale de rulaj, majoritatea tipurilor de anvelope ATV rezistă fără probleme. Lucrurile se complică însă, pe anumite tipuri de teren, precum: nisip, noroi, pietriș sau chiar stânci. De aceea, pentru situațiile în care vei dori să călătorești pe terenuri dificile în off-road, îți recomandăm achiziția separată a unui set de anvelope cu design specializat, cu care să poți rula în siguranța pe aceste suprafețe!

Cum alegi anvelopele pentru ATV: sfaturi utile

Schimbă-ți anvelopele la timp

Specialiștii recomandă schimbarea setului de anvelope atunci când simți că tracțiunea ATV-ului tău nu mai funcționează în parametri optimi. În general, acest lucru se întâmplă în clipa în care profilele de pe anvelopă se uzează, căpătând o formă rotunjită, iar materialul prezintă crăpături adânci. Unele anvelope se bucură de aderență ridicată, dar au viață scurtă, consumându-se rapid, în timp ce altele oferă un randament kilometric foarte bun, necesitând înlocuirea mult mai rar.

Verifică integritatea anvelopelor înainte sau după fiecare călătorie

Anvelopele pentru ATV-uri sunt dure, dar nu și indestructibile, la perforații sau uzură excesivă. Așadar, verifică integritatea anvelopelor după fiecare călătorie, pentru a te asigura că cea mai recentă excursie nu te-a lăsat cu anvelopele deteriorate. Dacă observi orice daune majore, poate fi o idee bună să cumperi anvelope noi. De asemenea, dacă le-ai dezumflat pentru un traseu anume, amintește-ți să le readuci la nivelul inițial de presiune.

Asigură-te că ai presiunea perfectă în anvelope

Una dintre cele mai bune metode de a prelungi viața anvelopelor tale este să te asiguri că le ții mereu umflate la presiunea recomandată. Presiunea perfectă contează! Așa că, pentru a evita orice fel de probleme, va trebui să respecți nivelul PSI recomandat de producător sau cel puțin, să se încadreze în limitele imprimate pe anvelopă.

Cu cauciucurile de ATV sub-umflate, vei uza pereții laterali și banda de rulare. S-ar putea să pară o călătorie lină, dar riști înțepături și explozii care nu numai că te-ar lăsa în pană, dar ar putea să-ți provoace și răni grave. De cealaltă parte, prea multă presiune în roți va determina alte tipuri de probleme. Umflarea excesivă a anvelopelor va genera uzura neuniformă a benzii centrale de rulare, consumând-o prematur și reducând, de asemenea, aderența prin diminuarea amprentei la sol.

ATV-urile sunt făcute să cucerească terenuri neîmblânzite și tocmai de aceea iubim cu atâta entuziasm acest stil de distracție și mobilitate. Cu toate acestea, pe măsură ce te aventurezi pe diferite tipuri de traseu, anvelopele tale suportă tot greul călătoriilor tale. Așadar, ca să te poți bucura la maximum de experiența unei călătorii sigure, ai grijă cum alegi anvelopele ATV și învață cum să le întreții corect! Dacă vei reuși să respecți aceste reguli de bază, te asigurăm că și ele, la rândul lor, vor avea grijă de tine.

Totuși, unele lucruri ar fi mai bine să fie lăsate în seama unui profesionist. Dacă încă ai dubii cu privire la anvelopele potrivite și nu ești familiarizat cu întreținerea corectă sau poate îți dorești să aduci unele modificări ATV-ului tău, vino la Motoboom! Poți face o programare în service direct de pe site, iar echipa noastră de specialiști te va consilia și îți va pune la dispoziție unele dintre cele mai renumite branduri de anvelope ATV, provenite de la producători consacrați precum: Duro, ITP, KENDA, CST sau Maxxis.