Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Yamaha pregătește un YXZ1000R Turbo
05 Feb

Yamaha pregătește un YXZ1000R Turbo

Publicat de: Motoboom

Surse credibile dau ca sigură lansarea în viitorul apropiat a unui nou side-by-side off-road foarte performant de la Yamaha. Este vorba de un SSV YXZ1000R care va fi un SSV cu motor cu turbocompresor. În acest moment, pentru YXZ1000R se găsesc de vânzare, de la mai mulți producători, kituri turbo aftermarket SSV ce se pot instala pe acest model, dar nu e încă unul “oficial” fabricat de Yamaha. Aceleași surse spun că inginerii de la firma cu trei diapazoane au cumpărat mai multe asemenea kituri turbo pentru teste intense și în paralel dezvoltă și un sistem propriu.


După cum se știe, Polaris are versiune turbo pentru SSV RZR, la fel și Can-Am Maverick X3 se găsește și cu motor supraalimentat. E normal ca și cei de la Yamaha să vină cu o astfel de versiune, mai ales că ei au în gamă un motor YXZ cu turbo ce îl montează pe snowmobilele Sidewinder. Pe snowmobile, motorul în patru timpi de 998cmc cu trei cilindri în linie este echipat cu turbocompresor pentru a compensa schimbările de comportament în cazul aerului rarefiat de la altitudini mari. Senzorii ECU de pe vehiculul side-by-side măsoară nivelul presiunii aerului (ca un barometru) și cresc aportul sistemului turbo pentru a menține puterea SSV-ului la fel ca și cum ai fi la nivelul mării.


Pe snowmobilele Sidewinder de la Yamaha, motorul cu turbo scoate 180 de cai putere, cu 25 de cai mai mult decât același motor simplu aspirat de pe SSV YXZ 1000R. Dacă se instalează un ECU aftermarket, prin setarea curbei motorului se poate ajunge și la 240 de cai cu sistemul turbo, însă – evident – cei care doresc să facă asta pierd garanția producătorului. E de așteptat ca în cazul YXZ 1000R Turbo, producătorul să limiteze acest motor undeva la 200 de cai.


Odată cu intrarea Yamaha în “războiul turbo” alături de Can-Am și Polaris, pasionații UTV-urilor performante off road vor avea mai multe alegeri. Anunțul oficial referitor la disponibilitate și prețuri urmează a fi făcut în cursul acestui an.