Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Yamaha EC-05, scuter electric cu baterii interschimbabile
11 Ian

Yamaha EC-05, scuter electric cu baterii interschimbabile

Publicat de: Motoboom

În 2018, luna septembrie, Yamaha a semnat cu firma Gogoro (compania taiwaneză fondată în 2011 care dezvoltă și vinde scutere electrice și sisteme de baterii interschimbabile) un contract de colaborare. Din acest parteneriat s-a născut modelul Yamaha EC-05, prezentat în 2019, care a fost foarte bine întâmpinat în zona Asiei și în special în India (cea mai mare piață de motociclete și scutere din lume, unde se vând peste 17 milioane de unități anual). 

Scuterul Yamaha se bazează pe seria 2 de la Gogoro, de la care preia multe componente, inclusiv bateriile. Poate ajunge la o viteză maximă de 90 km/h, o versiune limitată la 45 km/h a fost concepută pentru Europa, autonomia maximă fiind de 110 km. Sub banchetă se află două baterii interschimbabile care se pot transporta ușor în casă sau la birou pentru încărcare. Timpul necesar pentru ca bateriile să ajungă la 85 % din capacitate e de 2,5 ore.

În Taiwan, bateriile pot fi schimbate cu unele complet încărcate la o stație de încărcare, Gogoro dezvoltând o rețea de acest fel ce cuprinde până acum aproape 1000 de stații. Yamaha EC-05 folosește tabloul de bord de la Gogoro 2, pornirea se face fără cheie și se poate conecta cu aplicația dedicată prin Bluetooth la smartphone. După studiile de fezabilitate pe care le desfășoară în prezent (2020-2021) pe piața din India, Yamaha va decide dacă va aduce acest model și în Europa.