Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Vyrus Alyen – design extraterestru și motor de 200 de cai putere
30 Apr

Vyrus Alyen – design extraterestru și motor de 200 de cai putere

Publicat de: Motoboom

A trecut prin 57 faze ale designului în cei nouă ani de dezvoltare și în 2020 a fost prezentat online publicului: Alyen 988 este cea mai recentă creație a celor de la Vyrus. Poate că nu mulți au auzit de motocicletele create de Vyrus și – cu siguranță – și mai puțini au văzut pe viu o astfel de creație, dar din 2003, în Coriano (Italia), sub conducerea lui Ascanio Rodorigo se realizează aceste opere de artă cu o tehnologie diferită de ceea ce suntem obișnuți.


Vyrus a făcut parte din Bimota, așa că folosește aceeași soluție pentru partea anterioară, fără furcă de tip convențional, cu un design care separă forțele de frânare de suspensie și de direcția ghidonului. În acest fel se menține o geometrie stabilă în timpul frânărilor, luării virajelor și accelerațiilor puternice. Dezavantajele ar fi lipsa unui reacții cu care piloții au fost obișnuiți și costurile ridicate ce le implică acest sistem.


Modelul Alyen a pornit de la o schiță desenată de Adrian Morton, directorul de design de la MV Agusta și folosește motorul Superquadro 1299 (1285cmc) cu doi cilindri în V de la Ducati. Scoate 200 de cai putere, dar probabil puterea și viteza maximă sunt aspecte care interesează prea puțin la o astfel de creație. Mult magneziu s-a folosit la crearea lui Vyrus: cadrul în forma literei C, basculele de față și spate, scărițele, schimbătorul treptelor, suporturile de prindere și suspensia anti-dive sunt din acest material.


Amortizorul central este un Öhlins TTX40 amplasat perpendicular pe basculă direct sub codița din fibră de carbon, frânele sunt de la Brembo cu patru pistonașe pe față și discuri de 320mm din carbon-ceramic, nu există cabluri aparente, toate au fost trase prin ghidon și ascunse vederii. Elementele carenajului sunt din fibră de carbon, la fel și jantele cu cinci brațe produse în Slovenia de Rotobox, toate contribuind la un aspect unic și futurist.


Cât costă o astfel de motocicletă? Ei bine, Vyrus Alyen se poate înmatricula, are motor Euro 5 și costă aproximativ 90.000 euro.

 


Sursa: Vyrus