Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Top 5 motociclete de 125 cc
01 Nov

Top 5 motociclete de 125 cc

Publicat de: Motoboom
Motocicletele cu o capacitate cilindrică de până la 125 sunt din ce în ce mai populare, atât pentru începători, cât și pentru cei cu experiență. Acestea oferă un echilibru perfect între manevrabilitate, performanță și economie de combustibil, de aceea sunt alegerea ideală pentru deplasările în oraș. Conform legislației în vigoare, poți începe să conduci un motor de 125cc la 16 ani, cu un permis de conducere categoria A1. Acesta este potrivit pentru orice model până în 125 cmc, cu o putere de maxim 11kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0.1 kW/kg.
Dacă te întrebi ce model să alegi, trebuie să știi că în ultimii ani, industria motocicletelor a evoluat semnificativ, aducând îmbunătățiri majore la nivelul designului, tehnologiei și performanței acestor vehicule. De la sisteme avansate de siguranță la aspectul aerodinamic modern, motocicletele de 125 cc sunt la înălțimea standardelor actuale.
În acest articol, experții Motoboom îți oferă o perspectivă detaliată asupra celor mai bune motociclete de acest tip pentru care poți opta. Descoperă specificațiile cheie ale modelelor populare și află ce trebuie să iei în considerare atunci când alegi din gama de motorete de 125. În final, vom analiza tendințele actuale din industrie și viitorul acestor vehicule de mici dimensiuni!

Factori de luat în considerare când alegi o motocicletă de 125cc

Alegerea unei motociclete de 125cc poate fi o provocare, având în vedere gama variată de opțiuni disponibile pe piață. Înainte să achiziționezi un vehicul cu două roți, există câțiva factori pe care este recomandat să-i iei în considerare. Astfel, poți fi sigur că alegerea corespunde nevoilor și preferințelor personale, dar, totodată, îți oferă un raport perfect între cost, performanță și durabilitate. Iată la ce să fii atent:

Performanță și putere

Performanța se referă la modul în care motocicleta se comportă pe drum, în timp ce puterea este legată de capacitatea motorului de a genera viteză și accelerație. În ceea ce privește motocicletele cu cilindree maxime de 125 cm3, acestea pot produce, în medie, între 10 și 15 cai putere, suficient pentru a oferi o experiență de condus plăcută și sigură.
Există mai mulți factori care pot influența performanța și puterea unei motociclete de 125cc. Unul dintre aceștia aerodinamica - un design aerodinamic reduce rezistența la vânt și poate îmbunătăți performanța. Tehnologia motorului este, de asemenea, extrem de importantă. Motoarele mai avansate din punct de vedere tehnologic pot oferi o performanță mai bună și o eficiență mai mare a consumului de combustibil.

Design și estetică

Pentru mulți motocicliști, aspectul estetic este un criteriu de bază în alegerea unei motociclete noi. De regulă, acesta este în strânsă legătură cu utilizarea motocicletei. Spre exemplu, modelele sport, destinate în special celor care vor să participe la curse tind să aibă linii bine definite și un design aerodinamic. Variantele retro se axează pe forme rotunjite, au o estetică inspirată din deceniile trecute și sunt ideale pentru deplasările urbane.
Pentru a îmbina cât mai bine aceste caracteristici, tendințele actuale aduc în prim-plan minimalismul, liniile simple, curate și echilibrul dintre clasic și modern, aspecte regăsite la motocicletele Kawasaki și Honda.

Caracteristici tehnologice

Atunci când îți alegi motocicleta de 125 cm3, cu siguranță vei fi atent și la specificațiile sale tehnice. Caracteristicile tehnologice ale acestor vehicule s-au îmbunătățit considerabil în ultimii ani, asigurând o performanță sporită, siguranță optimă și un impact redus asupra mediului.
Sistemele de control avansate reprezintă un detaliu important al acestor vehicule mici, dar puternice. Multe motocicletele moderne de 125cc sunt echipate cu sisteme ABS ce previn blocarea roților în timpul frânării, mărind astfel siguranța pe drum. Suspensiile reglabile, ce permit modificarea comportamentului motocicletei în funcție de stilul de pilotaj sau de condițiile de drum, sunt alte caracteristici tehnice care pot fi găsite pe anumite modele, și care oferă o experiență de pilotaj îmbunătățită.

Eficiența consumului de combustibil

Înainte să iei decizia de achiziție, trebuie să iei în considerare și cât consumă motocicleta, deoarece acest aspect are impact asupra costurilor pe termen lung. Multe motoare oferă performanțe remarcabile cu un consum redus de combustibil. Eficiența consumului de combustibil nu este, însă, doar o chestiune de economisire a banilor ci și o problemă de mediu.
O motocicletă care consumă mai puțin combustibil emite mai puține gaze cu efect de seră. De aceea, multe motociclete moderne sunt echipate cu motoare ce respectă standardele Euro5, cele mai recente norme de emisii, ceea ce le face mai prietenoase cu mediul.

Bugetul disponibil

O motocicletă de 125 cm3 poate fi o investiție semnificativă, de aceea este recomandat să stabilești încă de la început ce sumă ești dispus să aloci acestei achiziții. Încearcă să ai în vedere atât costul inițial al motocicletei, cât și costurile de întreținere, asigurarea, impozitele și consumul de combustibil. Astfel, vei putea lua o decizie informată și ai șanse excelente să fii mulțumit cu achiziția ta.
După ce ți-ai stabilit bugetul, compară diferite modele de motociclete sau scutere de 125 cc pentru a găsi raportul calitate-preț potrivit nevoilor tale. Vei descoperi câteva modele practice și avantajoase în cele ce urmează!

Necesități personale de utilizare

Un factor determinant în alegerea motocicletei potrivite este și scopul în care o vei utiliza. Fie că este vorba de deplasarea zilnică spre locul de muncă, călătorii lungi, plimbări de weekend sau aventuri pe teren accidentat, fiecare scop de utilizare poate solicita anumite specificații și caracteristici ale motocicletei.

Opțiuni de personalizare și accesorii

Personalizarea unei motociclete de 125 cm3 poate fi un proces complex, dar extrem de satisfăcător. Prin alegerea corectă a detaliilor, vehiculul se poate transforma dintr-un simplu mijloc de transport într-un accesoriu ce îți reflectă personalitatea și stilul de viață. Opțiunile de personalizare sunt infinite, așadar ține cont de acest aspect înainte de a-ți alege modelul potrivit!

Care sunt cele mai populare motociclete de 125 cc?

Piața motocicletelor de 125 cc este dominată de câteva modele care au impresionat prin performanță, design și tehnologie avansată. Pentru că ne dorim să fii bine informat și să iei cea mai bună decizie, îți vom prezenta cinci dintre cele mai populare opțiuni în cele ce urmează:

1. Honda CB125F

Honda CB125F este o motocicletă care a cucerit inimile celor care călătoresc frecvent în oraș încă de la lansarea sa în anul 2015. Modelul este deosebit de popular în rândul tinerilor și al începătorilor, datorită manevrabilității sale excelente și a fiabilității de necontestat. Cu un design robust și o estetică plăcută, Honda CB125F se remarcă rapid în categoria motocicletelor de 125cc.
Honda CB125F este propulsată de un motor monocilindric de 124 cc, capabil să dezvolte 10,9 cai putere. Viteza maximă atinsă de acest model este de aproximativ 100 km/h, ceea ce îl face ideal pentru deplasările în oraș sau pentru drumurile scurte. Transmisia este de tip manual, pe lanț, cu 5 trepte de viteză, iar sistemul de frânare constă în frâne mono-disc pe față și tambur cu acționare hidraulică pe spate.

Avantaje și puncte forte

Motocicleta de 125cc Honda CB125F are dimensiuni compacte, cu o înălțime a șeii de 790 mm, ceea ce o face ușor de manevrat chiar și pentru cei mai neexperimentați conducători.
Unul dintre marile avantaje ale modelului Honda CB125F este consumul redus de combustibil. Grație tehnologiei avansate, acest model consumă în medie doar 1,5 litri la 100 de kilometri. De asemenea, vehiculul este apreciat pentru confortul pe care îl oferă chiar și pe distanțe mai lungi, datorită suspensiilor de calitate cu furcă telescopică pe față și amortizor dublu pe spate.

2. Suzuki GSX-R 125

Suzuki GSX-R 125 este una dintre cele mai apreciate motociclete de 125 cc disponibile pe piață, cu un design inspirat de modelele superbike ale mărcii japoneze. Cu o prezență dinamică și o serie de caracteristici impresionante, GSX-R 125 oferă o experiență de conducere captivantă pentru motocicliștii aflați la început de drum sau pentru cei în căutarea unei motociclete compacte și agile pentru deplasările urbane.
Acest model din gama Suzuki este echipat cu un motor monocilindric în patru timpi și oferă cel mai bun raport putere/greutate din această clasă. Cei 15 cai putere oferă o accelerare rapidă și o viteză maximă de până la 117 km/h, ceea ce permite depășirile fără efort. Suspensia cu furcă telescopică pe față și amortizor central pe spate, împreună cu sistemul de frânare pe disc, contribuie la manevrabilitatea uimitoare a acestei motociclete, oferind, totodată, un control optim în viraje.

Avantaje și puncte forte

Motocicleta Suzuki GSX-R 125 se remarcă printr-un carenaj aerodinamic ce facilitează manevrarea, dar și prin ușurința de utilizare. Sistemul Easy Start permite pornirea fără cheie, cu o simplă apăsare de buton, pentru o experiență de condus excepțională încă din primul moment.
Modelul impresionează și prin designul său atractiv, cu linii bine definite și detalii inspirate de motocicletele de curse de înaltă performanță. Panoul de instrumente modern cu ecran LCD, alături de farurile și luminile de poziție ce integrează tehnologie LED, fac din această motocicletă una cu adevărat remarcabilă. La toate aceste avantaje se adaugă și consumul de combustibil redus, de doar 2.3 litri/100 km!

3. Aprilia SX 125

Aprilia SX 125 reprezintă o combinație perfectă între performanță și estetică. Cu un motor monocilindric de 124,2 cc, această motocicletă are o putere maximă de 15 CP, oferind o accelerare impresionantă. Viteza maximă pe care o poate atinge este de 105 km/h, suficient pentru a satisface nevoile oricărui începător în cursele off-road. Modelul dispune de un sistem de frânare cu disc atât pe roata din față cât și pe cea din spate, asigurând astfel o frânare eficientă și sigură.
Suspensia motocicletei, cu furcă inversată pe față și amortizor monoșoc pe spate, contribuie la o manevrabilitate excelentă, indiferent de condițiile de drum. De asemenea, greutatea de 134 kg la plin ajută la menținerea stabilității în timpul mersului.

Avantaje și puncte forte

Printre avantajele acestei motociclete se numără designul modern și atractiv, performanța motorului și manevrabilitatea excelentă. Utilizatorii acestui model se pot bucura de o experiență de condus plăcută și confortabilă, atât pentru deplasările zilnice, cât și pentru aventurile de weekend. Consumul eficient de combustibil este un alt punct forte al acestei motociclete. Modelul utilizează aproximativ 2.6 litri de combustibil la 100 km, ceea ce îl face o opțiune convenabilă din punct de vedere economic.

4. Kawasaki Z125 ABS

Un alt model popular este Kawasaki Z125, cea mai mică motocicletă din gama Z. Aceasta este echipată cu un motor monocilindric de 125cc, cu 15 cai putere și poate atinge o viteză maximă de 105 km/h. Deoarece oferă o accelerație rapidă și un control excelent, acest model asigură o performanță impresionantă. Important este și sistemul de frânare ABS cu activare independentă care îmbunătățește siguranța în timpul mersului.
Din punct de vedere estetic, Kawasaki Z125 impresionează prin designul său modern, cu influențe specifice brandului. Motocicleta vine în mai multe culori, printre care verde și gri, pentru a răspunde unor preferințe diverse. Cu o greutate de 147 kg și dimensiuni compacte, aceasta este potrivită pentru un rider tânăr și dinamic, care pune preț pe manevrabilitate, dar nu face compromisuri la capitolul putere!

Avantaje și puncte forte

Printre avantajele acestui model se numără puterea motorului, designul atractiv, tehnologiile avansate integrate și sistemul de frânare ABS. În plus, Kawasaki Z125 este recunoscută pentru durabilitatea și fiabilitatea sa, fiind aleasă de mulți motocicliști atât pentru utilizarea zilnică, cât și pentru călătoriile lungi.  Acest model oferă o combinație excelentă de performanță, design și tehnologie, fiind o opțiune de top pentru orice începător în căutarea unei motociclete de 125cc!

5. Yamaha R125

Yamaha R125 este alegerea perfectă pentru tinerii pasionați de motociclism, care își doresc putere instantanee și un control excelent. Cu un motor de 125 cc și 15 CP, această motocicletă nu impresionează doar prin performanțele sale, ci și prin eficiența consumului de combustibil, de doar 2.1 L/100 km.
Designul modelului Yamaha R125 este inspirat de renumitul R1, oferind un aspect unic și atractiv. Șaua cu o înălțime de 820 mm este confortabilă și ergonomică, iar ghidonul oferă o poziție de condus ideală pentru cursele pe pistă. Caroseria cu linii ascuțite, alături de farurile duble cu LED, creează un model supersport ușor care nu poate fi trecut cu vederea.
În ceea ce privește caracteristicile tehnologice, Yamaha nu dezamăgește. Printre inovațiile implementate în modelul R125 se numără un sistem avansat de control al tracțiunii, un sistem de frânare inspirat de modelele supersport și un panou de bord cu instrumente LCD care afișează toate informațiile necesare în timpul cursei.

Avantaje și puncte forte

Avantajele modelului Yamaha R125 sunt numeroase. În primul rând, motocicleta oferă o manevrabilitate excelentă, datorită șasiului Deltabox compact. Brațul oscilant din aluminiu asigură stabilitate și control chiar și la viteze mari, ceea ce face ca acest model să fie ideal pentru piloții la început de drum pe pistele de curse. Consumul eficient de combustibil și caracteristicile tehnologice avansate, precum conectivitatea pentru smartphone, aduc un plus de valoare acestui model.

Viitorul motocicletelor de 125 cc

Pe măsură ce tehnologia avansează, motoarele de mici dimensiuni, precum cele de 125 cc, nu fac excepție. În viitorul apropiat, sunt așteptate numeroase inovații tehnologice care vor îmbunătăți performanța, eficiența și siguranța acestor motociclete. Una dintre tendințele majore este creșterea puterii și a eficienței motoarelor mici. Odată cu dezvoltarea motoarelor electrice și hibride, se observă o tranziție treptată spre opțiuni de propulsie ecologice și durabile.
Cererea pentru motocicletele de 125 cc rămâne una crescută, în special în zonele urbane, unde manevrabilitatea și economia de combustibil sunt prioritare. Cu tot mai mulți tineri și începători interesați de motociclism, este de așteptat ca acest segment de piață să se extindă.
Acum că ai descoperit cele mai populare modele de motociclete de 125 cc, de la Honda CB125F, până la Kawasaki Z125, vei putea lua cea mai bună decizie pentru nevoile tale.
Înainte de a finaliza achiziția unei motociclete de 125 cc, încearcă să îți stabilești prioritățile și să reflectezi asupra modului în care vrei să folosești vehiculul. Ia în considerare bugetul disponibil, preferințele legate de performanță și design, precum și opțiunile de personalizare pe care le ai în plan.
Nu uita să te protejezi în timpul mersului cu echipament adecvat și să respecți întotdeauna regulile de siguranță rutieră. Cu o motocicletă de 125 cc potrivită și o conduită responsabilă, te vei bucura de cele mai plăcute experiențe pe două roți! Pentru orice alte detalii ai nevoie, experții Motoboom sunt alături de tine!