Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Tipuri de ATV: cum alegi modelul de ATV potrivit nevoilor tale?
01 Nov

Tipuri de ATV: cum alegi modelul de ATV potrivit nevoilor tale?

Publicat de: Motoboom

Când vine vorba despre ATV-uri, trebuie să știi că acestea vin în multe forme, puteri și dimensiuni diferite. Unele tipuri de ATV sunt proiectate și fabricate pentru diferite utilizări. Curse, vehicule de recreere, vânătoare, fermă, militare, servicii de urgență sau industriale. În timp ce unul dintre cele mai comune tipuri de ATV sunt cele cu patru roți, dar există modele chiar și cu 6 roți.

Planifici o excursie de vânătoare cu gașca de prieteni apropiați? Există o varietate de ATV-uri care pot fi modificate pentru a include mai mult spațiu de depozitare și echipamente necesare  acestui sport. Iar dacă întreaga ta familie a prins “febra” off-road-ului pe ATV, piața propune o serie de ATV-uri de dimensiuni mai mici (quaduri), potrivite chiar și pentru copiii care își doresc să se plimbe într-un vehicul de teren. Nu-ți mai rămâne decât să alegi cel mai bun ATV pentru copii și să te distrezi împreună, în călătorii pline de aventură pe 4 roți!  

De la cel mai mic și până la cel mai puternic ATV din lume, dimensiunea motorului este  măsurată în centimetri cubi sau „cc”. Aceasta măsoară volumul cilindrilor care, variază de la quaduri pentru tineri de 50 cmc, până la ATV-uri Sport de 700 cmc sau ATV-uri utilitare de 800 cmc.

Tipuri de ATV

Dar când știi exact ce vrei de la călătoria ta, alegerile nu sunt chiar atât de dificile. Așadar, ți-am pregatit o listă scurtă cu cele mai populare 4 tipuri de ATV, dar și cu sfaturi utile care să te ajute în alegerea modelului potrivit nevoilor tale:

ATV-uri utilitare

ATV-urile utilitare sunt printre cele mai populare tipuri de ATV. Acestea au mai multe accesorii și echipamente special concepute pentru diverse și multiple activități. Aceste vehicule extrem de practice sunt utilizate cu preponderență în industrii precum, agricultură și fermele unde se efectuează lucrări de reparații, hrănire și alte sarcini tipice. În România, ATV-urile sunt folosite, cel mai adesea, pentru activități de agrement.

Iar dacă te întrebi cât poate tracta un ATV, din punct de vedere al dimensiunilor motorului, acești veritabili “cai motorizați” de tracțiune, variază de la 300 cc, la peste 1.000 cmc, făcându-i capabili de puteri impresionante. Desigur, pe lângă munca brută, datorită versatilității lor, aceste tipuri de ATV sunt folosite și în scopuri recreative. Există mulți pasionați care își cumpără propriul ATV pentru curse în off-road alături de prieteni, și la fel de multe pensiuni care pun la dispoziția turiștilor, închirieri ATV-uri pentru călătorii de agrement în cele mai pitorești zone ale României!

ATV-urile sport

ATV-urile sport sunt cele mai distractive vechicule de teren pe 4 roți! Rapide, ușoare și receptive, ATV-urile sport sunt concepute pentru aventurieri și amatorii de senzații tari. De obicei, nu depășesc 700 cmc, dar unele companii, precum Polaris, schimbă regulile cu modelele de ATV Scrambler. Aceste vehicule All Terrain sunt ușoare și au o mulțime de setări ale suspensilor pentru a face față săriturilor, denivelărilor și virajelor strânse pe teren accidentat. În plus, quad-urile sportive pot fi foarte ușor îmbunătățite cu literalmente, mii de accesorii pentru a modifica stilul și performanțele lor pe baza a numeroase criterii.

ATV-urile sport sunt mult mai rapide decât cele utilitare, acordându-se o atenție sporită proiectării lor pentru a fi cât mai ușoare posibil, cu suspensii foarte îngăduitoare și motoare supra-alimentate. Quad-urile sportive sunt folosite în curse datorită avantajelor de viteză și suspensie, în comparație cu alte tipuri de ATV.

SSV-uri sau Side by Side Vehicle

SSV-uri (Side By Side Vehicle), deși arată ca o mașinuță de golf, comparația se oprește aici. Dotate cu suspensie asemănătoare modelelor sportive, cu motoare mai mari și mai puternice, SSV-urile au capacitatea de a transporta pasageri și marfă. Cu ajutorul suspensiei performante, habitaclului acoperit și ampatamentului scurt, te poate purta pe tine și prietenii tăi, indiferent dacă afară e vânt, soare puternic sau ploaie.

Odată cu trecerea timpului, ATV-urile side by side au devenit tot mai populare în comunitățile rurale mici. Sunt folosite ca ATV-uri profesionale multi-scop grație versatilității lor în transport și mobilitate din zonele greu accesibile. Echipate corespunzator, SSV-urile sunt preferatele echipajelor locale de pompieri și sunt perfecte pentru salvamontiștii plecați la intervenții sau chiar și la diferite operațiuni cu scop militar.

ATV-uri pentru copii

Quad-urile pentru copii sunt mult mai mici decât celelalte tipuri de ATV. De obicei vin între 50cc și 110cc, iar în unele cazuri ajung până la 125cc. Oferă puțină suspensie spre deloc, putere mică și transmisie automată. ATV-urile pentru copii sunt orientate către tinerii rideri cu puțină sau fără experiență anterioară la condus. Aceste modele de mici dimensiuni sunt limitate la greutăți cuprinse între 45 și 70 de kilograme, în funcție de marcă și model. Și pentru că nu dețin o suspensie prea puternică, aveți grijă unde vă lăsați copilul să se dea cu ele! Cu alte cuvinte, cu cât este drumul mai drept și mai neted, cu atât mai bine.

Cum alegi ATV-ul potrivit?

Determină care sunt nevoile tale

Înainte de alegerea unui model sau altul de ATV, cel mai bun mod pentru a începe, este să-ți răspunzi sincer, pentru ce vrei să-ți cumperi acest vehicul iubit de tot mai mulți rideri din România. Îl vei folosi la transport sau să tractezi încărcături pe șantier? Îl vrei pentru vânătoare sau plănuiești să-l folosești la plimbări în natură, alături de familie? Te atrage entuziasmul senzațiilor tari pe 4 roți și vrei un model sportiv sau poate un model de ATV versatil, care poate face câte puțin din fiecare? Indiferent de răspunsul tău, acesta este punctul de plecare pentru a determina ce fel de ATV ar trebui să-ți cumperi.

Fii sincer cu bugetul tău: ATV nou sau second?

Dacă bugetul ți-o permite, a cumpăra un ATV nou este întotdeauna plăcut. La pachet cu acel miros de ATV nou, vine și satisfacția, în primul rând, a faptului că vei primi o garanție de calitate. Când vine vorba despre buget și prețuri ATV, întradevăr, modele nou-nouțe sunt mai scumpe, dar dacă nu dispui de toți banii, Motoboom te poate ajuta, de exemplu, cu achiziția unuia nou, în sistem avantajos de rate!

De cealaltă parte, achiziția unui ATV second-hand este o idee grozavă dacă ai un buget redus, ești la primul ATV sau cunoști persoana de la care cumperi și ești sigur că a fost bine îngrijit. Un mare avantaj ar fi să cunoști și un mecanic cu experiență, pentru care, aceste vehicule nu mai au nici un fel de secrete! El te va putea ajuta să găsești din toate acele anunțuri cu ATV de vânzare, un model folosit, în cea mai bună stare posibilă de funcționare.

Totuși, există și câteva aspecte la care trebuie să ai mare grijă când te decizi să-ți cumperi un ATV la mâna a 2-a! Fii atent la daunele provocate în urma unor accidente! Verifică să nu fie cadrul îndoit sau crăpat, să nu aiba rugină, piese slăbite sau urme de uzură avansată la jante și trenul de rulare. De asemenea, verifică indicatorii de direcție pentru semne care ar putea indica că a fost lovit pe roțile din față, fie din cauza unui salt, fie din cauza altor tipuri de loviri sau răsturnări. O verificare a compresiei este, de asemenea, importantă.

Ai grijă ce anvelope se potrivesc perfect cu ATV-ul tău

Încă de la apariția primului ATV cu 4 roți, anvelopele unice au definit cu adevărat capacitățile vehiculului. Acele anvelope de demult - bădărane, grele și mari, de joasă presiune -  au fost înlocuite astăzi, cu modele moderne și specializate în funcție de tipurile de teren pe care rulează. Așadar, piața de anvelope ATV propune următoarele categorii pe care și tu ar trebui să le cunoști:

-    Anvelope ATV All Terain;
-    Anvelope ATV pentru dune și terenuri nisipoase;
-    Anvelope ATV pentru noroi și mlaștini;
-    Anvelope ATV pentru trasee montane și stânci;
-    Anvelope ATV pentru zăpadă și gheață;
-    Anvelope ATV pentru pietriș sau macadam;

Concluzie

Din fericire, cea mai bună veste pentru tine este că, astăzi, există mult mai multe opțiuni de ATV-uri decât oricând în istoria acestui vehicul spectaculos. Asta înseamnă că vei putea obține modelul perfect pentru bugetul sau stilul tău de condus. Cu toate acestea, cumpărarea unui ATV este o investiție destul de costisitoare și nu trebuie luată în grabă sau după impuls.

Ai nevoie de consiliere pentru achiziția modelului ideal? Vino la Motoboom! Noi îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru alegerea ATV-ul potrivit pentru nevoile tale. Cu banii jos sau printr-un sistem avantajos de rate, vei pleca de la noi cu un model care, nu numai că ți se va potrivi perfect, dar va fi și ușor de condus grație tehnologiilor moderne, va dezvolta multă putere pentru nevoile tale și va deține acel „factor de senzație” datorită liniilor spectaculoase de design.

În plus, indiferent că îți dorești un model accesibil din gama de ATV-uri CF Moto, ori un model premium de ATV Can-Am, Polaris ori ATV Yamaha, din stocul propriu Motoboom vei găsi și o gamă completă de piese ATV, accesorii ATV și alte echipamente cu care îți vei putea configura vehicolul tău după preferințe și nevoile tale specifice.