Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Sfaturi pentru revizia de primavara a ATV-ului
16 Apr

Sfaturi pentru revizia de primavara a ATV-ului

Publicat de: Motoboom

Avand in vedere ca zapeziile s-au cam topit iar temperatura de afara este tot mai mare, proprietarii de ATV-uri abia asteapta sa-si scoata vehiculele off-road din garaj, bineinteles cei care si-au garat ATV-ul pe timpul iernii. Mai jos va prezentam o serie de sfaturi de care ar trebui sa tineti cont in vederea pregatirii ATV-ului pentru noul sezon de off-road.


Aceste sfaturi sunt importante atat pentru siguranta dumneavoastra pe traseele off-road cat si pentru starea tehnica a ATV-ului, care se poate agrava daca nu interveniti la timp. Astfel, dupa scoaterea ATV-ului din garajul unde a fost depozitat pe timpul iernii, va recomandam sa-l spalati pentru a indeparta praful depus in perioada cand acesta nu a fost folosit.

 


Dupa spalare si uscare, se identifica zonele care ar trebui sa fie unse cu vaselina, iar daca vaselina lipseste sau s-a invechit se completeaza cu alta noua. Dureaza doar cateva secunde pentru a gresa toate zonele care necesita acest lucru, care difera in functie de modelul de ATV: brate, elementele de directie, bara de torsiune, crucea cardanica, etc.


Urmatorul pas este verificarea rulmentilor, care pot sa fie deteriorati sau sa rugineasca daca ATV-ul nu a fost folosit o perioada mai lunga de timp. Printre cele mai importante lucruri care trebuie verificate se numara si uleiul de motor. Daca nu ati utilizat foarte mult ATV-ul de la precedenta schimbare de ulei, se verifica doar nivelul acestuia si se completeaza daca este cazul. Daca ATV-ul nu a fost folosit o perioada mai lunga de timp, se recomanda schimbarea uleiului deoarece proprietatile acestuia se pot modifica.


Filtrul de aer este un alt element care trebuie verificat inainte de iesirea pe traseu cu ATV-ul. Chiar daca acesta nu este foarte vechi, este posibil ca pe timpul iernii sa fie deteriorat de catre diferite rozatoare. Acesta se poate curata iar daca este cazul se inlocuieste cu altul nou.


Urmatorul pas in revizia de primavara a ATV-ului este verificarea combustibilului. Daca ATV-ul nu fost folosit pe timpul iernii, cel mai probabil benzina ramasa in rezervor nu mai este buna si poate afecta motorul ATV-ului. In acest caz, inainte de pornirea ATV-ului, se recomanda golirea completa a rezervorului de combustibil si alimentarea acestuia cu o benzina mai „proaspata”.

 


Dupa toate acestea se trece la verificarea transmisiei. Daca ATV-ul dumneavoastra are transmisia pe lant, se lubrifiaza lantul si se verifica ca acesta sa fie destul de intins. Daca transmisia este pe cardan, se verifica gradul se uzura al curelei de transmisie, iar daca aceasta prezinta urme majore de uzura, trebuie inlocuita. Lichidul de racire este un alt factor important in functionarea optima a ATV-ului. Nu uitati sa verificati nivelul acestuia inainte de pornirea ATV-ului.


Daca este cazul, se recomanda curatarea si golirea carburatorului. Acest lucru se face atat inainte de depozitarea ATV-ului pe timpul iernii cat si la inceputul noului sezon. Daca ATV-ul este garat o perioada mai lunga de timp, in carburator se pot forma vapori de apa iar acest lucru va afecta pornirea ATV-ului.


Alte elemente care ar trebui verificate inaintea iesirii cu ATV-ul pe traseu sunt burdufurile de planetara, care pot fi deteriorate sau sparte, bujia, presiunea aerului din anvelope, sistemul de lumini si nivelul de uzura a placutelor de frana. Dupa toate aceste verificari, ATV-ul dumneavoastra este pregatit pentru a parcurge in siguranta cele mai dificile trasee off-road.