Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Scottoiler – soluția optimă pentru uns lanțul
11 Mar

Scottoiler – soluția optimă pentru uns lanțul

Publicat de: Motoboom

Avantajele transmisiei finale pe lanț sunt multiple, însă vin la pachet cu un mic inconvenient: angrenajul format din lanț și pinioane trebuie ca la intervale regulate să fie curățat și uns. În cazul motocicletelor pentru stradă, producătorii recomandă ca la fiecare 500km să se exectute această operație, sau mai des dacă a fost parcurs un traseu cu praf pe drumuri forestiere, ori dacă motocicleta a rulat prin ploaie.


Majoritatea motocicliștilor apelează la soluția simplă, rapidă și portabilă: sprayul de lanț. Sprayul atrage însă impuritățile (nisip, pietriș), nu asigură o lubrifiere permanentă și omogenă, e destul de costisitor. Britanicul Fraser Scott a conceput acum 40 de ani un sistem mult mai eficient, care unge în permanență lanțul (nu la anumite intervale, așa cum ai face-o cu un spray) și astfel kitul de transmisie are o durată de viață chiar și de șapte ori mai lungă. Sistemul său – Scottoiler – a fost îmbunătățit de-a lungul timpului și a devenit accesoriul preferat nu numai de motocicliști, ci și de producători (ex. BMW Motorrad, care îl are în catalogul cu produse oficiale). De la conceperea sa și până în zilele noastre, au fost vândute peste 500.000 de sisteme Scottoiler în întreaga lume și cu toată această extindere, compania produce în continuare aceste sisteme într-o mică fabrică din nordul orașului Glasgow.


Există trei tipuri de sisteme Scottolier: vSystem, eSystem și  - nou lansatul - xSystem. Primul dintre acestea, vSystem, acționează prin vacuumare din momentul în care pornești motorul. A fost folosit de aventurieri care au făcut turul lumii cu motocicleta, iar rezervorul de 50ml e suficient pentru călătorii de până la 2500km. Pe langa sistemul complet de lubrifiere vSystem, kit-ul contine accesoriile de montaj, un masurator gradat si un recipient de 250ml cu lubrifiant Traditional Blue, ideal pentru temperaturi intre 0-30 grade celsius.


eSystem Electronic Scottoiler este sistemul de lubrifiere etalon al celor de la Scottoiler, fiind cel mai premiat produs din gama producatorului. A fost votat de mai multe ori ca “Accesoriul Anului” gratie performantelor deosebite, caracteristicilor tehnice ale acestuia si simplitatii de instalare pe motocicleta. In plus, display-ul care se instalează pe ghidon, ofera pilotului control total asupra debitului de ulei, plasând-ul astfel, ca unul dintre cele mai avansate sisteme de lubrifiere si mentenanta. Are incorporat accelerometru pe trei axe și tehnologie derivată din MotoGP: monitorizează viteza, vibrațiile provenite de la motor, temperatura și le afișează pe display. Cu acest sistem, ungerea lanțului se realizează perfect, pentru că o cantitatea prea mică nu îndeplinește sarcina, iar una prea mare înseamnă ulei aruncat pe basculă sau pe jantă.


xSystem este cel mai nou sistem produs de Scottolier. A fost lansat în 2018, fiind de fapt o versiune mai accesibilă și mai ușor de instalat derivată din eSystem. Are un design revoluționar, discret, compact, fiind soluția optimă de uns lanțul pentru motocicletele standard sau pentru turism. Încorporează de asemenea accelerometrul pe trei axe care asigură ungerea lanțului în funcție de viteza motocicletei, are rezervor de 60ml și reglajul (în cinci trepte) se face de pe rezervor, spre deosebire de sSystem, ce are un reglaj al debitului pe ghidon.


MotoBoom este distribuitor Scottoiler, iar clienții care comandă în în perioada 15 martie – 15 aprilie orice motocicletă Triumph primesc bonus un sistem Scottoiler vSystem.