Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Raliul Dakar – ediția cu numărul 42 e în desfășurare
06 Ian

Raliul Dakar – ediția cu numărul 42 e în desfășurare

Publicat de: Motoboom

Duminică, 5 ianuarie, a început cea de-a 42-a ediție a celebrului Raliu Dakar, cu o primă etapă de 752km, dintre care 319km de probă specială, între Jeddah - Al Wajh. Este pentru prima dată când concursul se ține în Arabia Saudită. Pilotul sătmărean Mani Gyenes (Autonet Motorcycle Team) este la a zecea participare la Dakar și devine astfel “pilot legendar” (cei care au până la 9 participări sunt clasificați de către organizatori ca “piloți experimentați”).


Mani, care are pe motocicletă numărul 44, a terminat prima probă specială a concursului cu un timp de  04h 16min 42sec, obținând astfel primul loc la categoria la care concurează (Malle Moto, o clasă cu multe restricții, în care nu se acceptă asistența tehnică pe traseu și motocicleta nu are voie să schimbe componentele esențiale în timpul raliului, așa cum era spiritul original al vechiului Dakar). În clasamentul general, pe prima poziție a terminat Toby Price (Red Bull KTM Factory Team) cu un timp de 3h 21min 33sec, urmat de Ricky Brabec (Monster Energy Honda Team 2020) și de Matthias Walkner (Red Bull KTM Factory Team).


Raliul Dakar a debutat pe continentul african în 1978, s-a mutat în America de Sud din 2009 pentru un deceniu, ca în 2020 să vină în Arabia Saudită, unde se intenționează să rămână pentru următoarele cinci ediții. Alegerea organizatorilor de a veni în această țară e foarte controversată și contestată de organizațiile pentru drepturile omului. Arabia Saudită este un stat islamic cu monarhie absolutistă ce are Coranul drept constituție și nu recunoaște partide politice sau alegeri naționale. Este cunoscut pentru extrema discriminare a femeilor, pedeapsa capitală pentru homosexualitate, discriminarea religioasă, lipsa libertății cuvântului și a libertății de conștiință, precum și acțiunile poliției religioase.


În ciuda polemicilor, la startul acestei ediții s-au aliniat 351 de echipaje grupate pe categoriile moto, auto, caminoane, quad-uri și SSV. Printre piloții de la categoria auto se numără anul acesta și dublul campion de Formula 1 Fernando Alonso, ce îl are copilot pe Marc Coma (de cinci ori câștigător al raliului la categoria moto). Sosirea va fi la Al-Qiddiah, după parcurgerea distanței de 7800 km, împărțită în 12 etape.

 

Sursa foto: Mani Gyenes Facebook