Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Piața – scad prețurile la japoneze, taxe vamale pentru Harley
26 Iul

Piața – scad prețurile la japoneze, taxe vamale pentru Harley

Publicat de: Motoboom

JEFTA – acord de liber schimb între UE și Japonia


Dacă politica economică a imprevizibilului Donald Trump îi îngrijorează pe pasionații motocicletelor Harley-Davidson, cei care apreciază motoarele japoneze au motive de bucurie. UE a semnat un acord de liber schimb cu Japonia, iar produsele importate din Statele Unite ar putea avea taxe vamale. Este un răspuns pe care Uniunea Europeană îl dă în urma instituirii de taxe asupra oțelului european ce intră în SUA.


Acordul de liber schimb semnat de președintele Comisiei Europene  Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European Donald Tusk și premierul Japoniei Shinzo Abe prevede eliminarea a 99% din taxele pentru produsele care vin din Japonia în Europa și a 94% din taxele pentru marfa europeană exportată în Japonia. Altfel spus, scad prețurile motocicletelor produse în Japonia.


Această înțelegere poartă numele de JEFTA (Japan-UE free trade agreement) și are o mare importanță întrucât vor beneficia de aceste scăderi ale prețurilor circa 600 milioane de persoane. Honda, Kawasaki, Suzuki și Yamaha vor costa mai puțin: cu 8% scuterele cu o cilindree sub 250cmc și cu 6% motocicletele cu cilindree superioară. De exemplu, o Yamaha R1 ABS care acum costă 19.000 euro, va fi mai ieftină cu aproximativ 1200 euro.


Avantajul e reciproc, producătorii europeni precum Triumph, BMW, KTM, Ducati, Moto Guzzi sau Aprilia vor fi mai prezenți pe piața moto niponă. Există și un efect pozitiv secundar: vor fi uniformizate standardele pentru emisii, astfel încât să nu mai fie necesare două teste pentru omologare (unul în țara producătoare și altul în statul importator).


Cu toate că a fost deja semnat, acordul nu intră acum în vigoare, ci gradual din martie 2019, estimându-se o perioadă de 5 ani pentru a fi implemetat total.