Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Noile modele Jawa se vor vinde și în Europa
01 Mai

Noile modele Jawa se vor vinde și în Europa

Publicat de: Motoboom

Jawa e un nume sonor ce stârnește melancolii multor motocicliști români. Două dintre noile modele care se fabrică acum în India - 300 Classic și 300 Forty-Two – vor debuta și pe piața europeană.


Inginerul ceh František Janeček a fondat la Praga, în 1929, firma Jawa. Motocicletele au cunoscut un mare succes în anii ’50 ai secolului trecut când se vindeau în peste 120 de țări și puteau fi văzute din California până pe plajele in Noua Zeelandă. După 1990 producția a scăzut semnificativ și în decembrie 2018 numele Jawa a fost cumpărat de Classic Legends, o divizie a colosului industrial indian Mahindra (care a achiziționat recent și Peugeot Motorcycles).


Noi modele au fost concepute în centrul de cercetare și dezvoltare din Italia și acum indienii au făcut o mișcare simbolică: au prezentat motocicletele clasice de cilindree mică în Cehia. Planul este de a le vinde în toată Europa, unde numele mărcii istorice are o vie rezonanță.


Jawa 300 Classic și 300 Forty-Two nu diferă semnificativ, ambele împărtășesc motorul cu un singur cilindru răcit cu lichid de 293 cmc ce scoate 27 de cai putere și e conectat la o cutie de viteze cu șase trepte. Au roți spițate cu dimensiunile de 18 inch pe față și 17 inch pe spate, frânele sunt cu ABS și un singur disc de 280 mm pe roata anterioară, cea de pe spate fiind acționată cu tambur, o raritate în 2020. De altfel, omagiul adus trecutului se regăsește nu numai în configurația motorului și la frâna cu tambur, ci și în designul evacuării duble cromate, așa cum erau acestea și pe vechile modele Jawa.