Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Motoboom a testat Triumph Street Triple RS – primele impresii
19 Mai

Motoboom a testat Triumph Street Triple RS – primele impresii

Publicat de: Motoboom

Am scos noul Triumph Street Triple RS 2020 câteva ture pentru a-i face rodajul È™i a ne da seama cum a evoluat cel mai manevrabil streetfighter britanic. Cele “câteva ture” s-au prelungit aproape 1000km, pentru că ne-a plăcut atât de mult, încât nu am mai vrut să ne dăm jos de pe el.


Street Triple este o veche cunoÈ™tință: am avut privilegiul de a merge în 2008 cu prima generaÈ›ie È™i de atunci am urmărit constant schimbările prin care a trecut. Chiar din anul lansării a câÈ™tigat testele comparative È™i s-a impus ca fiind cel mai bun naked/streetfighter/roadster de clasă medie. Cu timpul a devenit mai rafinat, mai fiabil, mai distractiv È™i mai sigur, iar acum are motorul cu trei cilindri în linie de 765cmc derivat din cel care se foloseÈ™te în clasa Moto2.

 


Reputație meritată


Celor care nu au timp să citească mult, le spunem din capul locului concluzia noastră: Street Triple RS oferă distracÈ›ie la superlativ. În cadrul testelor pe care le realizăm cu diferite modele sunt anumite criterii obiective după care evaluăm comportamentul È™i construcÈ›ia motocicletelor (design, motor, confort, suspensii, frâne, sisteme electronice, etc); sunt însă È™i criterii subiective care nu se pot cuantifica: distracÈ›ia, entuziasmul, angajamentul, ataÈ™amentul. Pentru că, la urma urmei, pot fi modele eficiente care te apără de vânt È™i ploaie, sunt confortabile, au manÈ™oane È™i È™a încălzite, dar nu te distrează aÈ™a cum o face un naked, care se apropie cel mai mult de definiÈ›ia motociclismului pur.


Am simÈ›it nevoia acestui mic preambul deoarece am preluat Street Triple RS în aceeaÈ™i zi în care am descălecat de pe Tiger 900 Rally Pro, cu care fusesem trei zile în teste (puteÈ›i citi rezultatul aici). A fost nevoie de o scurtă perioadă de acomodare întrucât scăriÈ›ele sunt ridicate, poziÈ›ia e gata de atac È™i – evident – nu ai nicio protecÈ›ie împotriva vântului. În schimb, ai sub tine o masă de numai 166kg (la gol), aÈ™a că ai impresia că te-ai suit pe o bicicletă.

 

 

În prima zi a testului am postat o fotografie pe un grup de socializare cu motocicliÈ™ti È™i părerile asupra aspectului au fost împărÈ›ite, mai mulÈ›i internauÈ›i regretând vechiul design cu faruri rotunde È™i cromate. Cei de la Triumph au lăsat gamei modern/classic formele sobre, care oricum nu prea rezonau cu caracterul jucăuÈ™ È™i exploziv al lui Street Triple È™i l-au refăcut pe acesta în partea frontală ca pe un streetfighter actual.

 

Forma ledurilor ce dau lumina pentru mers în timpul zilei (DRL) îi dau un aspect foarte agresiv, încruntat, “supărat”.  Cel mai probabil, forma blocului optic È™i a bordului – care acÈ›ionează împreună ca un deflector- a fost studiată în tunelul aerodinamic È™i în acest caz preferăm eficienÈ›a în detrimentul aspectului: la viteză constantă de 130km/h nu simÈ›i presiune considerabilă asupra trunchiului sau căștii. Dacă vrei să mergi mai tare - È™i cu siguranță o să vrei să mergi tare, pentru că Street Triple asta cere - trebuie să te apleci pe rezervor. Nu prea poÈ›i fi cuminte cu un astfel de model, vrea permanent turaÈ›ie È™i viraje.


Atât începătorii se pot simÈ›i în apele lor pe Street Triple, îi ajută să progreseze, nu îi intimidează cu modul în care livrează puterea, răspunsul comenzilor este foarte delicat, cât È™i exigenÈ›ii experimentaÈ›i, care îl pot duce È™i pe circuit. Noi am avut la test versiunea RS, care e echipată cu multe delicii: asistență la schimbarea treptelor de viteză (quickshifter), furcă inversată Showa BPF cu jambe de 41mm reglabilă pe compresie, încărcare È™i revenire, amortizor  central Ohlins complet reglabil, frâne Brembo M50 cu patru pistonaÈ™e pe față (două discuri de 310mm) È™i tot Brembo pe spate cu disc de 220mm (cu ABS ce se poate dezactiva), bord TFT cu diagonala de 5 inch (afiÈ™ajul poate fi ales în patru moduri diferite, la fiecare se poate schimba È™i culoarea cifrelor), pneuri Pirelli Diablo Supercorsa SP, moduri de pilotaj ce includ Track È™i Rider, conectivitate prin Bluetooth sau Lap Timer pentru circuit.

 

Dacă nu ai nevoie de toate dotările, poÈ›i opta pentru varianta Street Triple R, mai ieftină cu 1400 euro (RS costă 11690 euro), existând în gama Street Triple È™i varianta entry level S la preÈ›ul de 8590, care are însă motorul de 660cmc È™i se poate conduce È™i de cei care au permis de conducere categoria A2.

 


 

Track ready


Street Triple are de mult timp o reputaÈ›ie È™i pentru a-i exacerba însuÈ™irile noi am folosit în permanență modul de pilotaj Sport (în afară de acesta mai există Rider, Rain, Road È™i Track). Curba acceleraÈ›iei răspunde rapid, dacă o deschizi brusc în primele trepte ai parte de un wheelie suficient cât să îÈ›i dea o injecÈ›ie cu adrenalină înainte de ca sistemul de control al tracÈ›iunii să intervină È™i să readucă roata anterioară pe sol.

 


După primii kilometri parcurÈ™i îÈ›i dai seama că RS e un “animal” rasat, pregătit pentru curse. Setările suspensiei din fabrică sunt pentru asfalt perfect, pneurile Pirelli Diablo Supercorsa SP se lipesc de drum È™i te incită să vezi cât de înguste poÈ›i lăsa aÈ™a numitele “chicken strips”, levierul frânei Brembo are reglaj de fineÈ›e pentru dozaj optim È™i ai o singură misiune: să cauÈ›i virajele. Cum celebrele trecători montane din È›ara noastră care încep cu “Trans” sunt deocamdată închise, iar asfaltul de pe ele s-a cam deteriorat, am preferat Defileul Jiului, un tronson cu 40 de km de viraje al cărui asfalt a fost reabilitat recent È™i pe care l-am parcurs de trei ori. În ultima zi a testului am parcurs 240km cu Street Triple RS È™i apoi aceeaÈ™i distanță în sens invers cu “miar” sportiv, aÈ™a că am văzut diferenÈ›ele dintre motoare.


E adevărat că un motor de 1000cmc cu patru cilindri – care în opinia noastră reprezintă standardul de putere/echilibru/lipsă a vibraÈ›iilor – are alte performanÈ›e, dar raportul dintre cai putere pe kilogram este cam acelaÈ™i. În plus, Street Triple are o altă manevrabilitate È™i dinamică, nu am fi surprinÈ™i dacă am afla că e mai rapid pe acelaÈ™i traseu decât o motocicletă de cilindree superioară pentru că se controlează uÈ™or, îÈ›i dă încredere È™i te provoacă să ataci curbele.


Concluzie


Suntem convinÈ™i că nu există motociclist care să facă un test cu Street Triple È™i să nu se ataÈ™eze de el. Depinde foarte mult ce vrei să faci cu motocicleta: dacă faci parte din cei care preferă sportivitate, adrenalină, manevrabilitate, atunci începi să îÈ›i faci calculele de finanÈ›are. Surprinzător pentru un model performant, È™aua este atât de comodă încât poÈ›i călări toată ziua fără probleme. Se vede cu ochiul liber evoluÈ›ia de la 675 la 765, de la vopsea la calitatea componentelor, dar se È™i simte odată pus în miÈ™care.

 


Motorul cu trei cilindri poate fi folosit în turaÈ›ii joase într-un mod relaxat, zilnic, iar în turaÈ›ii înalte pe circuit sau pe drumuri virajate. E atât de manevrabil încât aproape că dansează. Nu găsim destule superlative pentru a descrie Street Triple RS, dar chiar a reuÈ™it să ne entuziasmeze; acceleraÈ›ia, ambreiajul, frânele, cutia de viteze, suspensiile, intervenÈ›ia sistemelor electronice sunt aproape de modul ideal È™i – cu toate că am încercat să găsim neajunsuri acestui model – nu avem ce să le sugerăm celor de la Triumph să îmbunătățească. Ar fi totuÈ™i ceva: oglinzile cu prindere în capetele ghidonului arată bine, dar aproape jumătate din câmpul vizual este acoperit de coatele pilotului.


  • Model: Triumph Speed Triple RS 2020
  • PreÈ› de listă: 11690 euro.
  • Consum în test: 5,7%.
  • Text È™i imagini: Cătălin Sănătescu