Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Legendarul brand britanic Norton a fost cumpărat de indienii de la TVS
21 Apr

Legendarul brand britanic Norton a fost cumpărat de indienii de la TVS

Publicat de: Motoboom

Norton Motorcycle Company a fost fondată în 1898, în 1902 au produs primele motociclete cu motoare de la alt fabricant, iar din 1908 și-au construit și propriile motoare, inițial cu un cilindru, iar apoi cu doi cilindri în paralel. Istoria firmei a cunoscut urcări, dar și coborâri spectaculoase. În cel de-al doilea război mondial au produs pentru armată aproape 100.000 de motociclete, iar din 1953 au intrat într-un con de umbră. O revenire s-a petrecut în anii ’70 odată cu lansarea modelului Commando, apoi nu s-a mai auzit nimic despre aceste motociclete până în 2008, când un om de afaceri pe numele său Stuart Garner a cumpărat drepturile de a folosi acest nume și ce mai rămăsese prin vechile uzine. A fost dezvoltat un nou model Norton Commando 961, dar și o întreagă serie de noi motociclete rafinate, exclusiviste, lucrate manual (V4RR, Dominator, Atlas sau Superlight).


În luna ianuarie a acestui an a fost făcut anunțul că firma a intrat în administrare controlată datorită datoriilor acumulate, iar săptămâna trecută, pe 17 aprilie, indienii de la TVS Motor Company Limited au cumpărat Norton Motorcycle Holdings Limited cu 16 milioane de lire sterline, bani cash. “În aceste condiții provocatoare, am reușit să asigurăm viitorul brandului Norton, să protejăm angajații și să aducem beneficii creditorilor , a declarat administratorul Norton.


TVS va încerca să continue producția modelelor existente și să lanseze o nouă gamă cu un motor de 650 cmc și doi cilindri în paralel. Dar cine sunt cei de la TVS Motor Company? E una din cele 90 de corporații ale gigantului indian TVS Group înființat în 1911 care produce scutere, motociclete de cilindree mică (acolo se fabrică și BMW G310R și G310GS), mopeduri, scutere electrice.


La momentul încheierii tranzacției, administratorii Norton au făcut pubic că această companie are datorii de 14 milioane de lire sterline, că există 466 de clienți care au plătit un avans și care nu își vor primi nici motocicletele și nici banii înapoi. Într-o încercare de redresare, anul trecut Norton a vândut drepturile pentru folosirea motorului 961 chinezilor de la Jinlang, cei care produc motoare pentru Zongshen dar și pentru Polaris (care deține brandul Indian Motorcycle).

 

Sursa: Norton