Cum se conduce corect un ATV: ghid cu recomandări de la experții noștri
Mersul pe ATV este una dintre cele mai distractive modalități de a explora un traseu dificil în aer liber. Nimic nu se compară cu senzația de a conduce un ATV iarna sau vara, pe trasee special amenajate: teren accidentat, poteci prin pădure sau în concursuri de profil, la bordul unei mașinării care îți va oferi experiențe memorabile, pline de adrenalină!
Totuși, pentru a ști cum se conduce un ATV corect și în deplină siguranță, trebuie să cunoști câteva reguli de bază, dar și să te echipezi corespunzător ca să nu ai probleme pe viitor. Tocmai de aceea, în rândurile următoare, ți-am pregătit un mic ghid care să te ajute cu recomandări, aspecte esențiale și greșeli de evitat pentru începătorii acestui sport minunat pe 4 roți.
Cum se conduce corect un ATV: aspecte esențiale
Dar să începem cu lucrurile de bază. Dacă vrei să știi cum se conduce corect un ATV, primul aspect de care ar trebui sa tii cont este controlul accelerației. Suntem convinsi ca tentația de urca în ATV și “a-i da blană” este mare, totuși ar trebui să începi cu pași mici înainte de a testa viteza maxima a ATV-ului tău. Majoritatea ATV-urilor sunt prevăzute cu ambreiaj automat așa că, este destul de ușor să crezi că dacă un ATV se manevrează facil, acesta poate fi și controlat la fel de ușor la viteze mari. Nimic mai greșit! Îți recomandăm să nu abuzezi din prima de maneta de accelerație. Așadar, în primă fază, încearcă să te obișnuiești cu viteza și puterea pe care o livrează ATV-ul tău, înainte de a-l tura la maximum!
Alege modelul potrivit de ATV
Dacă ești începător, asigură-te că ești la bordul unui ATV potrivit cu nivelul tău de experiență la condus. Așează-te pe ATV pentru a simți cât de confortabil este și asigură-te că poți ajunge cu ușurință la comenzi. De asemenea, evită înmatricularea unui ATV care este prea puternic, mare sau prea greu de manevrat! Un model de ATV de 125 cc până la 500 cc, reprezintă alegerea perfectă dacă vrei suficientă putere și în același timp, să deții controlul ideal în călătoriile tale.
Cum se conduce un ATV: Poartă echipament de protecție
Specialiștii Motoboom recomandă să porți echipament de protecție atunci când te dai pe un ATV! ATV-urile nu sunt jucării, din contră, sunt mașinării foarte puternice cu care te poți accidenta serios dacă nu ești protejat corespunzător. Pentru a te proteja mai bine, poartă echipament adecvat.
Așadar, înainte de a porni la drum, echipează-te cu o cască corespunzatoare, o pereche de cizme, mănuși și ochelari de protecție, acestea fiind elementele de siguranță minime pentru o protecție de bază, mai ales dacă ești un începător. În plus, este foarte important să te asiguri ca echipamentul (ochelarii, casca, mănușile, cizmele ș.a.m.d.) se potrivește pe mărimile tale, iar vizibilitatae nu îți este blocată în vreun fel.
Începe cu un traseu ușor
Când începi să conduci prima dată pe un ATV, alege un traseu ușor pe care să poți testa și experimenta în siguranță, pornirea de pe loc, accelerarea, frânarea sau virajele în regim de viteză. Dacă vrei să știi cum se conduce un ATV, mai ales la început de drum, pentru asta vei avea nevoie de un spațiu larg, plat și deschis, fără pericole sau obstacole în cale (copaci căzuți, șanțuri sau alte obstacole). Oferă-ți suficient timp să te înveți cu comenzile ATV-ului și evită alegerea unui traseu accidentat, parcări aglomerate sau cu alte obstacole care te-ar putea pune în dificultate atât de devreme.
Conducerea unui ATV: recomandări pentru începători
Ia lecții de conducere corectă a unui ATV
Deși poti lua lecții de conducere ATV sub atenta supravehere a unui rider mai experimentat, Motoboom recomandă înscrierea la un curs profesionist de conducere. Acest lucru este cea mai bună modalitate de a beneficia de o pregătire adecvată, susținută de instructori calificați pentru acest tip de condus.
De regulă, cursurile de conducere care te învață cum se conduce corect un ATV sunt ieftine, nu durează mai mult de câteva zile și sunt disponibile în aproape toată țara, prin intermediul organizațiilor județene de profil sau a cluburilor sportive moto. Odată finalizat, va fi necesar să dețineți sau să dați examen pentru a obține permisul de categorie B - necesar pentru conducerea legală a unui ATV pe drumurile publice din România.
Citește manualul de utilizare al ATV-ului tău
Știm că, în general, manualele de utilizare sunt cel mai plictisitor lucru pe care l-ai putea citi, dar în acest caz, sunt foarte importante. Manualul de utilizare al noului tău ATV oferă sfaturi de utilizare, de condus în siguranță, dar și indicații despre ceea ce ar trebui și nu ar trebui să faci cu ATV-ul, mai ales înainte de prima călătorie. Unii producători menționează anumiți pași și instrucțiuni ATV înainte de a porni motorul pentru prima dată.
Manualul de utilizare este, de asemenea, unealta ta tehnica pentru programele de întreținere (schimburi de ulei ATV, anvelope potrivite, inspecții tehnice periodice, consumabile), dar și un ghid pentru cumpărarea pieselor de schimb ATV, potrivite cu modelul tău.
Cum se conduce un ATV: Poziția ideală a corpului când conduci un ATV
Abordând o poziție de mers pe ATV corectă, te va ajuta să controlezi cu ușurință comenzile, dar și să reacționezi rapid la schimbarea centrului de greutate în timpul condusului pe un traseu off-road de ATV. Ar trebui să exersezi o postură corectă de la bun început, pentru a te asigura că nu înveți obiceiuri proaste, iar aceasta presupune:
● Ține-ți capul și privirea sus, uitându-te la ceea ce este în fața ta!
● Ține umerii relaxați, cu coatele ușor îndoite în afară, departe de corp. Nu bloca niciodată coatele. În sens contrar, vei avea mai puțin control asupra ATV-ului și se va dovedi dureros, mai ales atunci atunci când lovești o denivelare.
● Ține ambele mâini pe ghidon pentru a nu pierde controlul ATV-ului.
● Apropie genunchii spre rezervorul de benzină și ține întotdeauna tălpile pe suportul dedicat pentru picioare, cu degetele îndreptate spre înainte. Nu lăsa picioarele îndepărtate de ATV! O să te lovești de crengi sau o să te dezechilibrezi la viteze mari, prin dereglarea centrului de greutate, riscând chiar să te răstorni cu ATV-ul.
Cum se conduce un ATV: greșeli de evitat
Temperează vitezomanul din tine când conduci prima dată un ATV
Încearcă să pui frâu tentației de a “rupe” accelerația, mai ales când ești un rider la început! În schimb, abordează o viteză constantă, la care să poți frâna în siguranță. Nu este umilitor să începi cu o viteză mai lentă, de până la 30 km/h. De îndată ce te vei obișnui cu comenzile, și în general, cu cele mai importante instrucțiuni ATV, vei avea timp berechet să-ți testezi ATV-ul și la viteze mai mari. Altfel, ai toate șansele să te accidentezi din cauză că, virajele și frânarea la viteze mari, necesită un nivel de experiență pe care îl vei dobândi doar odată cu trecerea timpului.
Transportă-ți în siguranță ATV-ul
Deși, multe dintre modelele de ATV pot fi înmatriculate și conduse direct pe șosea până la traseul dorit, specialiștii Motoboom recomandă transportarea lor într-o remorcă ATV specială pentru așa ceva. Prin definiție, ATV-urile sunt vehicule special create pentru off-road, cu rol recreativ sau utilitar (muncă la fermă, curățat zăpadă cu lamă ATV, activități agricole etc) așa că, să le conduci pe asfalt, nu este cel mai potrivit mod de deplasare, plus că îți vei uza inutil și anvelopele ATV destul de costisitoare.
Totuși, chiar dacă alegi să-l transporți într-o mașină pick-up sau pe o remorcă, trebuie respectate anumite reguli. În primul rând, ATV-ul trebuie să fie stabilizat corespunzător. Asigură-te ca ai blocat ATV-ul cu ajutorul unor chingi rezistente, luând în calcul eventualele obstacole de pe drum (denivelări, gropi în asfalt, șanțuri etc). În sens contrar, dacă ATV-ul nu este stabil în remorcă, există riscul ca la prima curbă mai periculoasă, acesta să devină instabil, putând să scape de sub control!
Evită escaladarea dealurilor prea abrupte cu ATV-ul tău
ATV-ul nu te face invincibil! Prețuiește viața ta și a celorlalți din jurul tău, și condu responsabil! Nu încerca să-ți testezi norocul escaladând cele mai abrupte dealuri pe care le întâlnești în fața ochilor. Deși aceste vehicule sunt durabile, există unele terenuri pe care nu ar trebui să le abordezi urcat pe ATV. În timp ce movilele și denivelările sunt un teritoriu sigur, dealurile și obstacolele incredibil de abrupte sunt un pericol real pentru siguranța ta.
Cel mai bine ar fi să-ți testezi abilitățile de condus, pe terenuri accidentate și coline de dificultate mică spre medie, pentru a vedea cum te descurci. Doar în acest mod, îți vei putea face o idee despre ceea ce poate și nu poate face față ATV-ul tău!
Stăpânirea oricărei abilități necesită timp și experiența, iar învățarea depre cum se conduce un ATV nu face excepție. Cu toate acestea, practicând regulat, vei dobândi toate abilitățile necesare pentru călătorii lungi, distractive, dar și în perfectă siguranță pentru tine și vehicolul tău. Încearcă diferite terenuri și lucrează în permanență la coordonarea ta! Doar așa îți vei putea îmbunătăți experiența de a conduce ATV-ul cu care, în curând, vei fi gata să simți adrenalina aventurilor off-road.
Odată ce ai învățat regulile de bază ale condusului în siguranță, nu vei mai avea nevoie decât de un ATV pe măsura experienței tale. În acest sens, Motoboom te așteaptă cu o gamă întreagă de modele accesibile de ATV, SSV sau Quad-uri de la producători precum CFMOTO, BRP Can-Am, Yamaha, Suzuki sau Polaris, la prețuri pentru toate buzunarele. În plus, tot la noi găsești și o gamă completă de echipamente, accesorii ATV, anvelope, scuturi ATV și piese de schimb - tot ce ai nevoie pentru călătorii în siguranță, indiferent dacă ești un începător sau un rider cu experiență, călit pe cele mai dificile trasee de off-road existente.
Nu te gândi prea mult și fă-ne o vizită în showroom, să vezi cu ochii tăi modelele disponibile din stoc, fără intermediari sau oferte cu steluță! În plus, dacă nu ai toți banii disponibili pentru achiziția modelului visat, Motoboom te ajuta cu programe de finanțare avantajoase, prin buy-back, leasing sau prin sistem de rate oferite persoanelor fizice, în colaborare cu partenerii noștrii financiari cu care lucrăm de foarte mulți ani!