Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Cât consumă un jetski și alte informații pentru pasionații acestui sport
25 Nov

Cât consumă un jetski și alte informații pentru pasionații acestui sport

Publicat de: Motoboom

Dacă îți place să petreci timpul liber pe apă, dacă întinderile albastre nesfârșite te energizează, atunci cu siguranță ești atent la posibilitățile de a petrece timp de calitate în natură, iar aceste posibilități sunt oferite în cel mai înalt grad, de orice tip de jetski. Mai exact, de skijet-urile pe apă. În cele de mai jos nu vorbim de skijet de zăpadă, informațiile fiind valabile doar pentru amatorii de sporturi nautice. Încercăm să prezentăm concis date despre cât consumă un jetski, pricipii de funcționare skijet, permis de conducere skijet, tipuri de jetski.

Tipuri de jetski

Rec-Lite. Este cea mai nouă categorie de skijet pe apă, gândită de producătorul canadian skijet SeaDoo. Nu este cel mai puternic skijet, acesta fiind destinat în principal începătorilor. Este ușor de condus și ieftin ca preț. Poate atinge viteze de până la 50 de km/ oră.
Recreation. Printre cele mai populare și achiziționate tipuri. Recreaționalul este cel mai bun skijet, atunci când vrem să împărțim bucuria relaxării pe apă cu familia sau prietenii. Are capacitate de 3 locuri și un motor foarte eficient, ceea ce asigură un foarte bun consum skijet-ului.
TowSports. Este categoria sport a jet ski-urilor. Este un skijet cu 3 locuri pentru cei pasionați de practicarea sporturilor nautice, fiind ideal pentru tractarea pe apă: ski nautic, wakeboarding sau, de ce nu, poate tracta o remorcă jetski, pentru agrement nautic.
Touring. Este un jet ski recreațional, cu 3 locuri disponibile, dar cu multă atenție la detalii și confortul pasagerilor, ceea ce îl plasează în elita skijet-urilor pe apă. Acest tip de jet ski poate atinge viteze de până la 105 km/oră, iar ca și consum combustibil, skijet-ul are cele mai bune performanțe.
Performance. Tipul acesta de jetski este doar pentru cei care caută și iubesc senzațiile tari date de putere și viteză. Motorul skijet-ului din această categorie atinge viteza de 130 de km/ oră în doar 3 secunde. Un jet ski de viteză, așadar, care are o capacitate de 2 locuri.
SportFishing. O noutate în lumea skijeturilor pe apă este acest tip care este conceput pentru pasionații de pescuit; pescarii cu imaginație, aflați în căutarea unor noi locuri de pescuit. Cu o capacitate de 3 locuri, Sport Fishing are toate dotările necesare celui mai exigent pescar, inclusiv lada frigorifică; ușor manevrabil și versatil, este capabil să te ducă în locuri tainice de pescuit, locuri pe care nu le bănuiai.

Cât consumă un jetski în funcție de tipul ales

Cât consumă un jetski afli imediat ce ai ales un model care se încadrează în tipurile de skijet prezentate mai sus. Dacă îți dorești cel mai puternic skijet, cu siguranță consumul acestuia va fi la fel de ”cel mai tare”. La capitolul acesta, Kawasaki jetski ultra 250 X este cel mai puternic skijet la ora actuală, afirmație care se sprijină pe motorul de 250 de cai putere. În același capitol intră și skijet-ul Yamaha FX Cruiser SVHO, cu motor de 1812 cc, ceea ce înseamnă, pe lângă putere mare, și consum. Dacă nu ai în plan să faci jetski pe Niagara, cascada Niagara, atunci nu ai cu adevărat nevoie de un motor skijet atât de puternic. Consumul e mai mic la skijet-urile de tipul Rec-Lite, iar el crește odată cu trecerea la altă categorie, la alte performanțe. Mai trebuie menționat că este influențat consumul și de numărul de locuri și de ocupanții jetskiului.

Cum funcționează un skijet?

Skijetul este o ambarcațiune. Ce îl deosebește de restul ambarcațiunilor este poziția pilotului: acesta încalecă jetskiul – așezat pe el sau stând în picioare, spre deosebire de celelalte ambarcațiuni, unde pilotul sau pasagerii se așează în interior. Piesele jetski, cele principale, care asigură funcționare acestuia, sunt motorul, pompa cu jet și elicea.

Reguli pentru a conduce un skijet

Mai întâi, trebuie să știi dacă ai nevoie de permis conducere skijet. În general, este nevoie de permis. Excepție fac: skijeturile care au sub 2,5 m sau cele cu o putere a motorului mai mică de 3,68 kw (acestea pot fi mai mari de 2,5 m).
Apoi, tu și pasagerii tăi să aveți vestă de salvare și instrucțiunile de utilizare însușite. Verifică dacă ai suficient combustibil pentru călătoria pe care vrei să o faci, luând în calcul și numărul de persoane transportate.
Nu pleca înainte de a cunoaște toate comenzile jet skiului: accelerația, închiderea de urgență. Accelerează ușor și nu te deplasa cu mai mult de 10-15 km/oră până te îndepărtezi de țărm. Ai răbdare până ”te împrietenești” cu skijetul, după care poți face manevre de întoarcere la viteză mică.

Sfaturi pentru întreținerea unui skijet

Ca orice lucru, jet ski-ul are nevoie de îngrijire. La sfârșitul verii, imediat după ultima cursă, se recomandă ca acesta să fie pregătit pentru iarnă. Atenția trebuie acordată atât cârmei, cât și motorului. Scopul este de a împiedica ruginirea jet ski-ului și deteriorarea motorului. Sfatul cel mai bun e ca imediat după ultima tură să duceți jet ski-ul la un atelier care să-l pregătească pentru iarnă.

Cum alegi modelul de skijet potrivit pentru tine

Alegerea unui skijet este cea mai ușoară parte. Skijet-ul trebuie să îți placă, să se potrivească nevoilor tale și să se încadreze în bugetul de care dispui. De asemenea, trebuie să iei în considerare și costurile viitoare cu întreținerea acestuia și costurile legate de utilizare: consum combustibil, ulei etc.

Concluzie

În cele de mai sus am încercat să acoperim categoriile generale de interes pentru pasionații de agrement nautic. Esențial este să știi bine ce vrei, iar alegerea va fi ușoară. Constanta frumoasă a vieții este că e plină de nuanțe, culori și forme, astfel încât satisface orice gust. Așa și la jet ski: oferta este bogată, înclusiv jet ski electrice. Important e să știi ce cauți. Și fii convins că ai unde să găsești.