Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Basculă de carbon pentru motocicletele de serie
05 Apr

Basculă de carbon pentru motocicletele de serie

Publicat de: Motoboom

Cei de la BMW au câștigat recent un premiu pentru o inovativă basculă din fibră de carbon. Se pare că germanii au găsit o modalitate de a folosi acest material pe motociclete pentru producția pe scară largă, păstrând costurile reduse. Recunoașterea a venit în cadrul evenimentului JEC Innovation Award, unde prototipul a luat premiul în categoria “Leisure and Sports”.


Invenția acestui tip de basculă poate reprezenta un moment de cotitură în ceea ce privește proiectarea și construcția viitoarelor motociclete. Dacă până acum, pentru realizarea unor componente din carbon era necesară suprapunerea mai multor straturi, bavarezii au conceput un procedeu prin care se ranforsează materiale termoplastice cu fire de carbon. Acțiunea de ranforsare cu fir de carbon se realizează de un sistem automatizat în câteva minute, așadar prețul ar trebui să fie redus. Prototipul prezentat pare gândit pentru modelul entry-level G310R și va putea fi adaptat cu ușurință și pentru alte motociclete cu transmisie finală pe lanț (boxerele cu cardan se pare că mai au de așteptat).


BMW folosește deja mai multe componente de carbon atât pe mașinile, cât și pe motocicletele performante. Costurile și procesul dificil de fabricație sunt motivele pentru care acest material nu este utilizat deocamdată pe scară largă, in ciuda calităților sale. Un exemplu îl constituie modelul BMW HP4 Race, prima motocicleta din lume care oferă carenaj complet, cadru și jante din carbon, dar care costă 80.000 euro.