Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Adio, cardan? BMW a lansat lanțul ce nu mai are nevoie de întreținere!
28 Aug

Adio, cardan? BMW a lansat lanțul ce nu mai are nevoie de întreținere!

Publicat de: Motoboom

BMW Motorrad anunță, printr-un comunicat de presă, că a inventat un lanț de transmisie pentru motociclete care nu are nevoie de nicio întreținere. Bavarezii spun că acesta are avantajele unui cardan, fără inconvenientele celui din urmă (masă mare, reacții în transmisie, costuri ridicate).


“Ungerea lanțului aparține trecutului. De mai bine de 90 de ani, prin lipsa de întreținere și prin confort, transmisia prin cardan a fost o soluție emblematică pentru motocicletele BMW. Odată cu lanțul M Endurance, BMW Motorrad oferă caracteristici comparabile pentru prima dată”.


Lanțul M Endurance e ca și precedentele lanțuri cu X-ring ce au lubrifiantul închis între role și garnituri, însă se deosebește de acestea prin faptul că nu mai e nevoie de obișnuita ungere sau de reajustarea periodică cerută de uzura componentelor. Cum s-a ajuns la o asemenea performanță? Rolele lanțului sunt acoperite cu un nou tip de material (tetrahedrally amorphous carbon), cunoscut și sub numele de diamant industrial, material care nu permite uzura componentelor pe care este aplicat și reduce totodată coeficientul de frecare.


Primele motociclete care vor beneficia de montarea acestui lanț (cu lățimea de 520) sunt modelele cu patru cilindri BMW S 1000 RR și S 1000 XR, dar el va fi disponibil ca opțional sau accesoriu la distribuitorii BMW.


Sursa: https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0314749EN/bmw-motorrad-presents-the-m-endurance-chain?language=en