Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Adio, Hayabusa – Suzuki o scoate din producție
17 Dec

Adio, Hayabusa – Suzuki o scoate din producție

Publicat de: Motoboom

După ce s-a fabricat aproape două decenii, iată că cei de la Suzuki vor scoate celebra Hayabusa din ofertă. Normele Euro 4 nu îi mai permit înmatricularea în Europa. Va fi înlocuită de un model supraalimentat, sau rațiunile financiare vor face ca “șoimul călător” să rămână doar o legendă?


Denumirea oficială i-a fost Suzuki GSX1300R, însă cunoscătorii i-au spus mereu “Busa”. A fost privită cu admirație și respect chiar și de cei care nu îi cunoșteau performanțele și o vedeau pentru prima dată pe vreo șosea. La sfârșitul anilor ’90 devenea cea mai rapidă motocicletă de serie, titlu pe care și l-ar fi păstrat fără eforturi, dacă legislația nu ar fi obligat producătorul să o limiteze. Exemplarele nerestricționate ale anului 1999 – în prezent, foarte căutate de colecționari – atingeau 312km/h.


Ieșirea din scenă a “șoimului călător” înseamnă încheierea unei epoci. A fost o vreme când existau motociclete sportive pentru turism accesibile (Super Blackbird, Busa, ZX-12R), cu care puteai atinge viteze warp pe circuite sau pe autostrăzile din Germania (unde nu e limită de viteză). În prezent, Kawasaki rămâne să ducă stindardul acestei specii, cu seria H2.


Suzuki GSX1300R Hayabusa va putea fi înmatriculată în continuare, totuși, în Statele Unite ale Americii, pentru că acolo nu există schimbări climatice sau încălzire globală și nu e nevoie de norme care să limiteze poluarea.