Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
UTV vs ATV: Care sunt diferențele și beneficiile
07 Oct

UTV vs ATV: Care sunt diferențele și beneficiile

Publicat de: Motoboom

Ce este un UTV?

Când vorbim  despre UTV, trebuie mai întâi să știm ce înțeles au inițialele UTV, adică ”Utility Task Vehicle” care, în limba română se traduc prin ”vehicul pentru sarcini utilitare”. Așadar, denumirea denotă scopul pentru care au fost construite aceste vehicule, misiunea pentru care au fost gândite (în tabloul comparativ UTV vs. ATV, vom vedea că această afirmație este valabilă și în cazul ATV). Se poate spune că UTV a fost gândit pentru muncă, un vehicul care să ajute la muncile din gospodării și ferme.


Cine poate conduce un UTV?

O persoană care dorește să conducă un UTV pe drumurile publice trebuie să îndeplinească două condiții: să ai permis de conducere și vârsta minimă obligatorie.
Pentru conducerea UTV-ului, permisul de conducere poate fi din categoria B1 sau B. Pentru persmisul categoria B1, vârsta minimă este 16 ani. Pentru permisul categoria B, vârsta minimă este 18 ani.

Ce tip de permis îți trebuie pentru a conduce un UTV?

Despre UTV se știe că poate fi condus cu permis categoria B1 sau permis categoria B.
Pentru categoria B1 trebuie să ai minim 16 ani împliniți. Categoria B1 dă dreptul de a conduce pe drumurile publice, conform Ordonanței de urgență 195 din 2002, republicată, doar vehicule din categoria B1: ”cvadricicluri a căror masă proprie nu depășește 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice și care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depășește 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 15 kW”.
Pentru categoria B, trebuie să ai minim 18 ani împliniți. Această categorie îți dă dreptul de a conduce autovehicule cu masa totală autorizată mai mică de 3.500 kg și cu maximum 8 locuri pe scaune (în afara scaunului șoferului).

Ce este un ATV?

Tot ce trebuie să știi despre ATV este menirea pe care acest vehicul o are, iar aceasta rezultă din denumirea lui: ”all terrain vehicle”. Un mijloc de locomoție proiectat să acopere toate tipurile de teren: cele accidentate, cele acoperite cu zăpadă sau terenurile cu mult noroi și apă. Ce recomandă ATV-ul, cartea lui de vizită, este această capacitate a lui de a aborda o varietate largă de terenuri cu caracteristici geografice diferite și grad de dificultate ridicat. Așadar, ATV-ul este un vehicul gândit pentru amatorii de drumeții și adrenalină, scopul lui principal fiind de petrecere a timpului liber. Desigur, nu poate fi negat faptul că ATV-ul poate fi utilizat nu doar pentru distracție, ci și pentru munci ușoare în cadrul unei ferme.


Cine poate conduce un ATV?

Categorie permis ATV și permis UTV sunt similare. La fel și regulile aplicabile: ATV-ul poate fi condus doar dacă ai permis de conducere și dacă îndeplinești condiția de vârstă minimă obligatorie. Un ATV poate fi condus pe drumurile publice cu permis categoria B1 sau categoria B. Pentru categoria B1 este nevoie să ai 16 ani iar pentru categoria B – 18 ani.

Ce tip de permis ții trebuie pentru a conduce un ATV?

Înainte de a te gândi la ce ATV poți conduce, trebuie să te întrebi dacă ai dreptul să conduci. Dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice este reglementat prin OUG 195/2002, republicată. Potrivit acestei ordonanțe de urgență, ATV-urile pot fi conduse de către posesorii de permis de conducere categoria B1 sau categoria B. La categoria B1 pot fi conduse doar cvadricicluri a căror masă proprie nu depășește 400 kg.
La categoria B ai dreptul de a conduce autovehicule cu masa totală autorizată mai mică de 3.500 kg și cu maximum 8 locuri pe scaune plus scaunul șoferului.

Diferențe și beneficii UTV vs ATV

Mărime vehicul

În privința dimensiunii, UTV vs ATV, dăm întâietate UTV-urilor. Mai mari decât ATV-urile, acestea au fost gândite ca vehicule destinate sarcinilor utilitare care apar în administrarea unei ferme. Făcute pentru munca în gospodărie, mărimea UTV-ului asigură siguranța celui care îl mânuiește. În plus, protecție oferită de cușca pavilion sau la unele modele pavilion propriu-zis și parbriz, ceea ce înseamnă că un UTV asigură protecție împotriva razelor de soare, ploii și insectelor.
ATV-urile sunt mai mici, iar accentul pus de constructor cade pe asigurarea robusteții și capacității de a aborda orice tip de teren, astfel încât să confere momente unice iubitorilor de adrenalină.


Prețul

Atunci când cauți cel mai bun ATV pentru tine, sau UTV, cu siguranță că unul dintre criteriile importante de căutare este prețul de achiziție. Comparația UTV vs ATV în privința prețului poate părea nepotrivită, deoarece ATV-urile sunt de departe mai ieftine decât UTV-urile. Nepotrivită deoarece vorbim totuși de două vehicule diferite, care au fost concepute pentru scopuri diferite, pentru nevoi diferite.

Consumul

Cu sigurață că, fiind mai mari, mai grele, un UTV consumă mai mult conbustibil ca un ATV. Mai mult, UTV-ul execută de regulă sarcini grele în gospodărie, care îl solicită, sau are capacitatea de a transporta mai mulți pasageri, ceea ce evident duce la un consum mărit. Atunci când cauți o recomandare ATV sau o recomandare UTV, este mai chibzuit să fii atent mai puțin la consum, cât la capacitățile vechiculului de a răspunde nevoilor tale.

Cum faci alegerea corectă?

Functionalitate

Cel mai important aspect, atunci când ești în căutarea celui mai bun ATV sau UTV, este să îți definești clar nevoia: vehicul pentru muncă sau unul pentru agrement? În principal, de aici ar trebui să plece alegerea. Desigură că, fie vorbim de ATV, fie de UTV, și unul și celălalt pot fi utilizate și pentru sarcini utilitare, și pentru agrement. Însă, prima funcție trebuie să fie cea destinată de producător. De exemplu, dacă am cumpărat un UTV, trebuie să fie limpede că nevoia este pentru muncile de la fermă și că, numai ca funcție secundară, el poate fi folosit sporadic și ca vehicul de agrement.


Călătorești singur?

Așa cum am spus mai sus, ATV-urile și UTV-urile sunt vehicule specializate, fiecare cu un scop și utilitate bine definite, și, concomitent, ele pot îndeplini și altă funcție decât cea pentru care au fost proiectate. ATV-ul, gândit pentru agrement, poate îndeplini și sarcini utilitare, dar nu la performanțele UTV-ului. Și invers: un UTV nu va avea performanțele de off-road ale ATV-ului. Așadar, când vine vorba de agrement și timp liber, ATV-urile oferă cele mai plăcute momente. Chiar dacă nu se ridică la performanțele unui ATV la off-road, UTV-ul are avantajele sale, mai exact, oferă locuri pentru pasageri. Cu alte cuvinte, poți pleca însoțit în călătorie. În funcție de model, un UTV poate oferi două sau patru locuri – precum autoturismele, la fel cum există ATV-uri care au un loc pentru pasageri – după modelul motocicletelor.

Concluzie

UTV vs ATV este o alegere ușor de făcut atunci când știi bine ce cauți. Ambele vehicule sunt spectaculoase și oricărora dintre ele le șade bine pe lângă casa omului.