Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Cât consumă un ATV și alte informații utile pentru iubitorii de adrenalină
14 Dec

Cât consumă un ATV și alte informații utile pentru iubitorii de adrenalină

Publicat de: Motoboom

În contextul actual al exploziei prețurilor la benzină determinată și de creșterea fără precedent a costului barilului de petrol pe piața internațională, uneori se pare că economia de combustibil este subiectul de pe buzele tuturor. Cumva, și cu siguranță din fericire, despre cât consumă un ATV rareori devine un subiect de discuție, dar poate deveni relevant dacă te dai frecvent cu acest tip de vehicul distractiv.

Am trăit cu groază veștile despre prețul benzinei la pompă care a crescut constant pe întreg parcursul anului 2021, ajungând chiar la un vârf istoric în 2022. Având în vedere că la orizont, nu prea se arată semnele unei reveniri la prețul de dinainte de pandemie, în acest articol vom încerca să-ți explicăm ce poți face totuși, pentru a putea obține cea mai bună economie de combustibil posibilă și să răspundem la două întrebări majore: “La ce consum de benzină te poți aștepta de la ATV-ul tău? sau despre “Cum îți poți îmbunătăți economia de combustibil pentru ATV?”.

Cât consumă un ATV?

Deoarece ATV-urile se încadrează în categoria vehiculelor de agrement off-road, ele nu sunt supuse unor standarde și condiții de protecție a mediului, cel puțin nu la fel de riguroase ca în cazul automobilelor vândute în masă. Ca urmare, producătorii de ATV-uri sunt liberi să dezvolte motoare concepute pentru a îndeplini un anumit scop (fie că este vorba despre viteza brută, capacitatea de lucru, limita de sarcină utilă sau un consum ATV de 125cc pentru agrement) fără a fi obligați să joace după aceleași standarde în ceea ce privește consumul de combustibil.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că producătorii de ATV-uri sunt liberi ca pasărea cerului să facă ce vor ei. Există și în acest domeniu, o serie de reglementări solide în aspecte precum, cât consumă un ATV și limitarea poluării, alături de alte preocupări cu privire la siguranța consumatorilor, factori fără de care nu ar putea fi permisă vânzarea de vechicule către publicul larg.

Iar dacă te interesează cifre exacte și te întrebi, oare cât consumă un ATV de 500? de exemplu, este evident că răspunsul depinde și de stilul tău de condus, tipul terenului pe care rulezi sau încărcătura de pe ATV. Astfel, te poți aștepta la un consum cuprins între 10 și 15L /100 km de la un ATV nou sau aproape nou. Alții afirmă că poți ajunge lejer și la 20L/100 km. Cu toate acestea, cu excepția cazurilor în care transporți încărcături grele pe un ATV echipat cu diferite accesorii sau te aventurezi pe trasee off-road monstruoase, cu diferențialele 2x4 sau 4x4 activate constant, ar trebui să obții un consum ATV pe oră destul de decent.

Cum să reduci consumul ATV-ului?

În continuare, îți vom prezenta câteva sfaturi despre cum poți face economie de combustibil indiferent de tipul de ATV pe care îl ai. Pe lângă marca sau dimensiunea motorului, unul dintre cele mai importante aspecte în vederea reducerii consumului de carburant la un ATV este felul în care conduci. Din fericire, vei recunoaște multe dintre aceste sfaturi primite pentru îmbunătățirea consumului de carburant al mașini tale, deci, principiile sunt foarte asemănătoare și la ATV-uri.

Un ATV mai ușor = un consum mai bun

Transportarea unei sarcini mai grele face ca motorul ATV-ului să lucreze mai greu. Este nevoie de mai mult combustibil. Reducerea sarcinii cât mai mult posibil te va ajuta să obții o economie de combustibil mai bună. Greutatea totală include greutatea corporală proprie, greutatea pasagerului, dar și cea a echipamentului, precum și o remorcă ATV și conținutul acesteia.

Adoptă un stil de condus mai puțin agresiv pe ATV

Condusul agresiv pune mai multă presiune pe ATV-ul tău, ceea ce îl va face să consume și mai mult combustibil. ATV-urile sport construite pentru performanță, pot elibera herghelii impresionante de cai putere. Acest lucru este grozav în competiții și pentru concurenții care au acces nelimitat la benzină, oricând au nevoie. În schimb, pentru “pământenii” obișnuiți, temperarea accelerației și stilului de condus exploziv, mai ales atunci când nu e neapărat nevoie, te va ajuta să-ți prelungești distracția cu mai puțini bani dați pe combustibil.

Condu pe trasee mai line

Un traseu relativ neted (precum asfaltul, macadamul sau drumurile din pământ compactat) înseamnă că motorul tău nu va trebui să lucreze la fel de greu iar astfel, vei folosi și mai puțin combustibil! Evident, un teren neted și fără prea multe provocări nu mai este la fel de palpitant, dar suntem siguri că vei putea gasi un echilibru perfect între a te distra, și a obține o economie de combustibil mai bună, indiferent că ești la bordul unui model nou sau al unui ATV second-hand.

Verifică frecvent starea frânelor și ambreiajul ATV-ului tău

Dacă te aventurezi în călătorii cu etrierele frânelor sau rulmenții uzați, ATV-ul tău va lucra mai mult decât în mod normal doar pentru a continua să se miște, consumând benzină suplimentara. La fel, un ambreiaj uzat poate avea același efect dacă ATV-ul tău are transmisie manuală. Totuși, alături de schimbul de ulei ATV făcut la timp, verificarea regulată a frânelor și a ambreiajului trebuie efectuate nu doar din raționamente de economie de combustibil. Mentenanța ATV-ului trebuie făcută în primul rând, pentru a te asigura că vei circula fără probleme și în deplină siguranță, pe orice tip de traseu!

Ai grijă la nivelul de presiunea din anvelope

Presiunea neuniformă din anvelopele ATV îți poate reduce semnificativ economia de combustibil. Presiunea scăzută a anvelopelor are un efect deosebit de mare pe motor, făcându-l sa lucreze mai mult decât e necesar. Verifică presiunea recomandată de producător și urmeaza instrucțiunile. În funcție de specificul zonei în care locuiești, ar trebui să verifici presiunea în cauciucuri cel puțin o dată pe săptămână. Vremea rece face ca presiunea în anvelope să scadă, în timp ce vremea caldă o face să crească.

Îmbunătățește aerodinamica ATV-ului tău

Aerodinamica se referă la modul în care obiectele se deplasează prin aer. Așadar, vei  obține automat o economie de combustibil mai bună dacă ai și mai puțină rezistență la aer. Designul și modul în care a fost proiectat ATV-ul tău este un factor major în ceea ce privește deplasarea cu cât mai puțină rezistență în aer. Carenele ATV sunt parțial acolo pentru a îmbunătăți indicii ideali de aerodinamică. Din fericire, poți adăuga sau schimba aceste elemente din plastic, dacă nu esti total mulțumit de designul și liniile originale.

Benzina premium și aditivii pentru combustibil

ATV-urile cu injecție de benzină precum și modelele cu carburator, pot beneficia de aditivii pentru combustibil care curăța eficient, ajutând la diminuarea consumului final. Cu toate acestea, majoritatea aditivilor auto sunt destinați utilizării în rezervoare care sunt mult mai mari decât cele de pe un ATV. În principiu, un dop de aditiv la fiecare șase plinuri de combustibil este mai mult decât suficient.

Și nu uita: utilizarea benzinei ieftine nu este neapărat cea mai bună modalitate de a economisi bani din buzunarul tău. Manualul ATV-ului îți va spune exact ce tip de benzină este cel mai potrivit pentru modeul condus de tine. Cele mai noi ATV-uri oferă randament și consumul cel mai bun, doar dacă sunt alimentate cu benzină de calitate superioară.  Majoritatea producătorilor insistă pentru folosirea benzinei cu cifră octanică 95, nu mai mult!

De exemplu, un ATV CF Moto în 4 timpi se simte cel mai bine cu benzină 95! Acesta funcționează la o rată de compresie mai mare, iar combustibilul cu o valoare octanică potrivită se va comporta mult mai bine și va face față cu brio nivelurilor crescute de compresie.

Comandă doar piese noi cu garanție

La fel ca și în cazul unui autovehicul, există câștiguri reale în economia de combustibil atunci când îți schimbi piesele vechi cu piese ATV nou-nouțe care dețin și garanție de calitate. Un filtru de aer nou, contactele de la bujie, bujiile și un schimb de ulei motor, pot influența semnificativ cât consumă un ATV.

În încheiere, trebuie să știi că majoritatea ATV-urilor, beneficiază de un consum decent de combustibil, așa că, să-ți faci griji cu privire la economia de combustibil pentru ATV-ul tău, nu este o problemă majoră. Tehnicile potrivite de condus, întreținerea adecvată și combustibilul potrivit, înseamnă că vei conduce mai mult și vei cheltui mai puțin pe benzină.

Iar dacă vrei și mai multe detalii sau informații practice despre cum poți economisi combustibil atunci când te dai pe ATV, te așteptăm la Motoboom! Indiferent dacă te interesează nivelul de consum ATV CF Moto 450, ATV Can Am, Suzuki sau ATV Yamaha, indiferent de modelul preferat, echipa noastră de oameni pasionați în tot ceea ce înseamnă motorsport îți va oferi consultanță și cele mai bune sfaturi ca să poți profita la maximum de ATV-ul tău!

În plus, în showroom-ul nostru poți descoperi și vedea pe viu stocul nostru de modele importate de la cei mai renumiți producători de ATV, Quad sau SSV, alături de toate piesele, echipamentele și accesoriile necesare universului fascinant al călătoriilor off-road. Prețurile sunt gândite special pentru fiecare tip de buget, iar promoțiile sunt disponibile frecvent, dacă ne urmărești pe conturile sociale de Facebook sau Instagram.