Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Yamaha Superjet 700 – specie pe cale de disparitie
07 Aug

Yamaha Superjet 700 – specie pe cale de disparitie

Publicat de: Motoboom

Skijeturile cu motor în doi timpi care se pilotează stând în picioare sunt o specie pe cale de dispariție. Poate este prematur să vorbim totuși despre extincție, întrucât Kawasaki a anunțat recent că ar fi interesat să revină în categorie. Dar până atunci, atenția pasionaților acestui gen de ambarcațiuni este atrasă de Yamaha Superjet, ultimul exemplar al acestui gen, ce se găsește la vânzare și anul acesta.


Întradevăr, din punct de vedere tehnic, Superjet este dedicat strict competițiilor sportive. Dimensiunile, greutatea și specificațiile motorului, îl fac atrăgător în special pentru adepții stilului liber.

Comparativ cu fostul model Kawasaki din categorie, Superjet e mai compact cu cei 2240x660x680mm (Lxlxh) și mai ușor (132kg). Stilul în care ia virajele este asemănător schiatului carving, cu aplecări spectaculoase. E un stil ce a fost influențat de piața componentelor aftermaket, fapt ce a și făcut carena mai lată și mai ascuțită în partea anterioară. Aceste forme taie apa și ajută la manevrarea strânsă a acestui jetski. Amplasarea pompei cât mai în spate și lungile panouri pe care stau picioarele sporesc, de asemenea, agilitatea.

Coca nu ar avea aceste performanțe dacă nu ar lucra cu un motor pe măsură. În cazul de față este vorba de un propulsor legendar, care a făcut istorie și și-a demonstrat fiabilitatea de-a lungul timpului. Are doi cilindri ce lucrează în doi timpi, o capacitate de 701 cmc, carburatoare de 38 mm, răcire cu lichid. Conectat cu pompa de 144 mm trage tare de la ralanti și până în zona roșie, caracteristica explozivă a motorului fiind în special utilă în manevrele de întoarceri bruște, când ai nevoie de putere pentru a fi propulsat în trick-ul următor.

Desigur, viteza maximă este mai mică decât a unui jetski ce are motor în patru timpi. Nu mersul cu viteză maximă în linie dreaptă e scopul lui Superjet 700, dar cei care doresc să îmbunătățească această specificație o pot face cu multitudinea de produse aftermarket ce se găsesc pentru acest model. Din perspectiva unui pilot, nu viteza e cea care dă distracția și adrenalina, ci combinația dintre manevrabilitate, greutate mică și caracterul exploziv al motorului. Comportamentul acestui jetski e influențat în mare măsură de distribuția maselor și pilotul poate influența prin transferul greutății propriului corp manevrabilitatea. Poți sări pe valuri, te poți scufunda sau face slalom numai din mișcările șoldurilor. Poziția ghidonul nu solicită brațele, iar locurile pentru picioare sunt acoperite cu plăci Hydro-Turf aderente, confortabile și care nu rețin apa.

Anul acesta, Yamaha Superjet 700 este disponibil în două variante de culoare, Pure White și Black. Rămâne de văzut pentru cât timp se va mai produce acest model, având în vedere normele ce impun restricții motoarelor în doi timpi. Deocamdată, Superjet rămâne alternativa viabilă pentru un public avizat, ce își dorește o greutate mică și o manevrabilitate ce diferențiază clar acest jetski de restul modelelor de pe piață.

Credeți că e solicitantă pilotarea unui jetski stând în picioare? Nu puteți ști până nu încercați. Acest gen e pentru atleți, dacă ar fi ușor, toată lumea ar face-o.

Yamaha Superjet 700 costă la MotoBoom 7390 euro (TVA inclus).