Util: Pregătirea motocicletei pentru prima tură de primăvară


 

Temperaturile din termometre ne anunță că primăvara bate la ușă. La început de sezon, nerăbdarea iubitorilor de motociclete este mare. Doar că, după câteva luni de stat pe loc, în garaj, motocicleta are nevoie de verificarea de primăvară - atât pentru siguranța riderilor, cât și pentru longevitatea motocicletei.

Nu trebuie să uităm că, în lunile în care motocicleta a stat pe loc, pneurile au pierdut din presiune și ar fi putut să apară probleme cauzate de coroziune, umezeală, praf, îmbătrânirea materialelor etc. Ar fi bine să urmăm câțiva pași pentru a pregăti motocicleta la începutul de sezon.

 

Presiunea și uzura anvelopelor

Presiunea în anvelope este foarte importantă, deoarece în lunile în care a stat, mai mult ca sigur că motocicleta a pierdut ceva aer. În acest caz, presiunea se ajustează conform manualului. Uzura se verifică în funcție de tipul anvelopei. Unele au semne (markere) de uzură în profil și când se ajunge la marker, pneul trebuie schimbat. La altele, trebuie măsurată adâncimea profilului și, daca e sub valoarea precizată de producător, pneul trebuie înlocuit. Pneurile care au înfruntat iarna în aer liber, chiar dacă nu par foarte uzate, vor avea performanțe scăzute.

 

Verificarea discurilor și a plăcuțelor de frână

Cât timp motocicleta a stat la păstrare, discurile și plăcuțele nu s-au uzat, dar probabil că nu mai știți exact starea lor. Când compoziția plăcuței e pe sfârșite, trebuie luată în calcul înlocuirea ei. Dacă se circulă cu plăcuțe uzate peste limită, se vor distruge discurile și se vor uza prematur.

 

Verificarea bateriei

După o perioadă îndelungată de nefolosire a motocicletei, e foarte probabil ca tensiunea bateriei să fi scăzut, mai ales dacă a fost păstrată la temperaturi scăzute. În cazul în care nu ai pornit motocicleta din când în când pe timpul iernii, e posibil să facă ceva probleme. Bateria se verifică cu un aparat de măsurat, ca să fiți siguri că are 12,5 V. Dacă motocicleta nu mai pornește, este cazul să puneți bateria pe un redresor ca să o readuceți la viață.

Vă recomandăm redresoarele Tecmate Optimate pentru întreținere, diagnoză, desulfatare și încarcare baterii. Ușor de folosit, redresorul optimizează puterea bateriei și prelungește durata de viață a acesteia cu pana la 400%. Vezi gama completă aici.


Verificarea nivelului lichidelor

Nivelul uleiului se verifică cu motorul cald, oprit. Unele modele au o joja de ulei, cu două semne, minimum si maximum, iar altele au o fereastră de vizitare cu marcaje pentru minim si maxim.
Pentru lichidul de frână, nivelul se verifica la rezervoarele frânelor față și spate. Acestea au marcaje de minim si maxim. În cazul în care lichidul de frână este de culoare închisă, acesta trebuie schimbat. Se recomandă schimbarea lichidului de frână la doi ani. În cazul lichidului de racier, nivelul acestuia trebuie verificat examinând vasul de expansiune, care la unele modele poate fi destul de bine ascuns. Este recomandat schimbarea lichidului de răcire la fiecare doi ani.

 

Verificarea lanțului de transmisie

Lanțul trebuie întins în parametrii corecți, curățat si uns. Daca este uzat, trebuie înlocuit. Curățarea și ungerea trebuie efectuate cu soluții adecvate.

 

Verificarea suspensiilor

Starea simeringurilor furcii se verifică foarte simplu. Dacă nu există o scurgere de ulei, se verifică tubul mai subțire al furcii. În cazul în care se simte o peliculă unsuroasă, înseamnă că semeringurile trebuie schimbate.

 

Verificarea cablurilor

Cablul de ambreiaj se verifica vizual, in zona prinderii în ansamblul manetei și în zona prinderii în carcasa ambreiajului. Cablul de accelerație se verifică prin răsucirea manșonului. Dacă agață sau nu revine prompt la poziția închis imediat ce este eliberat, trebuie schimbat cablul de accelerație și verificat mosorul manșonului de accelerație.

 

Verificarea sistemului electric

În acest caz verificam daca se aprind toate becurile - pozitie, far, stop, semnalizări, daca toate butoanele funcționează cum ar trebui și dacă claxonul își face treaba.

 

Ca un ultim pas, aruncați o privire peste toate elementele motocicletei. Și, gata! E pregătită pentru drum!

 

Motoboom vă oferă o gamă largă de consumabile, piese, accesorii și echipamente moto. Pentru consultanță și comenzi nu ezitați să ne contactați!