Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Tehnici esențiale de conducere a ATV-ului pe noroi
20 Mar

Tehnici esențiale de conducere a ATV-ului pe noroi

Publicat de: Motoboom

Aventurile cu ATV-ul prin noroi sunt adevărate provocări ce îți pun la încercare abilitățile de condus și îți oferă o doză zdravănă de adrenalină. Senzațiile pe care le simți atunci când depășești obstacole și stăpânești puterea motorului pe un teren dificil sunt unice și extrem de satisfăcătoare!
Dacă vrei să te perfecționezi și tu în arta conducerii ATV-ului pe noroi, noi ți-am pregătit mai multe detalii despre tehnicile specifice de pilotaj recomandate în aceste condiții, precum și alte informații practice. Fie că ești un începător sau un ATV-ist experimentat, acest articol te va ajuta să te bucuri la maxim de aventurile pe patru roți prin noroi! Iată ce trebuie să faci!

Pregătește-ți vehiculul înainte să te aventurezi prin noroi

Înainte să pornești la drum pe un traseu anevoios, este recomandat să-ți pregătești cu atenție vehiculul. Pentru început, echipează-l cu anvelope special concepute pentru noroi, cu un profil adânc, ce oferă o tracțiune maximă. Anvelopele pentru ATV cu crampoane oferă o aderență excelentă și te ajută să menții controlul vehiculului pe suprafețe umede și alunecoase. După ce le montezi, verifică dacă presiunea pneurilor este conformă cu recomandările producătorului. O presiune prea scăzută poate favoriza pierderea controlului.De asemenea, asigură-te că sistemul de suspensii al vehiculului este în stare perfectă de funcționare, pentru a putea gestiona cu succes denivelările. Verifică vehiculul și în rest, asigurându-te că farurile sunt funcționale, sistemul de frânare lucrează corect, iar nivelurile de combustibil, ulei și lichid de frână sunt adecvate.
Instalează un snorkel pentru ATV, dacă urmează să te aventurezi în zone cu apă adâncă și nu uita să iei cu tine o sfoară de tractare, în cazul în care vehiculul rămâne blocat. De asemenea, ține la îndemână și un kit de prim ajutor pentru a face față oricărei situații neprevăzute!

Alege traseul cu atenție și inspectează zona pe care urmează să o explorezi

După ce ATV-ul este gata de drum, stabilește care este zona pe care urmează să o explorezi. Selectează un traseu care se potrivește nivelului tău de experiență și capacităților ATV-ului tău. Evită zonele noroioase imediat după ploi abundente, deoarece riscul de a te împotmoli este mult mai mare. Alege un traseu care are suficient sol compact și mai puține mlaștini adânci, care ți-ar putea îngreuna înaintarea.
Fii atent la obstacolele ascunse în noroi, precum pietre, copaci sau gropi, care pot cauza pagube semnificative sau chiar accidente. Inspectează cu atenție zona și vezi dacă există la pante abrupte, râuri cu ape repezi sau zone cu un risc crescut de împotmolire. Nu uita să iei cu tine o hartă sau un GPS și să verifici prognoza meteorologică înainte să dai start aventurii!

Pornește la drum doar după ce te-ai echipat corespunzător

Echipamentul de protecție potrivit te va ajuta să te bucuri de o aventură pe noroi lipsită de griji. Pentru siguranța ta, poartă o cască omologată pentru ATV care să-ți ofere o protecție sporită în cazul unei căderi. Ochelarii de protecție nu trebuie să-ți lipsească dacă vrei să te ferești de noroi, pietre sau alte particule din aer. De asemenea, vei avea nevoie și de mănuși pentru a te proteja de frig, dar și de eventuale leziuni la mâini. Nu uita să porți haine impermeabile și cizme sau ghete adecvate, mai ales dacă vremea este rece.
Ia cu tine și un telefon mobil încărcat pentru a putea cere ajutor în caz de urgență. Hidratarea și alimentația sunt esențiale pentru o aventurile mai lungi, așa că nu uita apa și gustările. În final, informează o persoană apropiată despre planul tău și oferă-i toate detaliile despre locația în care mergi și momentul în care preconizezi că o să te întorci.

Menține o viteză constantă și moderată


După ce începi să conduci prin noroi, ai grijă să menții o viteză constantă și moderată pentru a-ți păstra controlul asupra ATV-ului. Evită accelerările și decelerările bruște care pot solicita prea tare anvelopele și le pot face să patineze. Fii atent la schimbările de teren și redu viteza în zonele cu pante abrupte, gropi sau obstacole. Folosește cu grijă frânele pentru a evita blocarea roților și derapajul. Frânează ușor și progresiv.
Ca recomandare generală, o viteză cuprinsă între 10 și 20 de kilometri pe oră este potrivită pentru un teren noroios. Folosește treptele inferioare de viteză pentru un control mai bun al vehiculului, iar în zonele foarte dificile, nu ezita să cobori de pe ATV și să îl împingi, pentru a evita un blocaj.

Folosește frâna de motor

Frâna de motor te ajută să menții controlul ATV-ului pe teren noroios și reduce riscul unor derapaje nedorite. Totodată, utilizarea ei reduce uzura frânelor principale, prelungindu-le durata de viață. Pentru a folosi frâna de motor, eliberează treptat accelerația în zonele care necesită o viteză redusă. Apoi, treci în trepte inferioare de viteză, în funcție de panta terenului și de viteza dorită. Dacă te confrunți cu pante abrupte sau zone cu obstacole, nu ezita să folosești frâna principală în combinație cu frâna de motor pentru un plus de siguranță.
Pentru a te obișnui cu această tehnică, practică folosirea frânei de motor într-un mediu controlat înainte de a te aventura pe teren noroios. Dacă integrezi și frâna de motor în tehnica ta de pilotaj, te vei bucura de o experiență pe noroi mult mai plăcută!

Menține tracțiunea și evită înclinarea excesivă în lateral

O altă tehnică eficientă, care îți asigură o tracțiune corespunzătoare pe noroi este distribuirea corectă a propriei greutății. Asigură-te că ești centrat în vehicul pentru o distribuție echilibrată pe toate roțile. De asemenea, încearcă să menții ATV-ul într-o poziție corectă în timp de traversezi terenuri noroioase. Evită înclinarea excesivă în lateral, față sau spate, pentru a preveni pierderea echilibrului și răsturnarea vehiculului. Încearcă să te înclini în sens opus atunci când vehiculul începe să se încline lateral și evită virajele bruște, care pot duce la înclinări laterale excesive.
După cum vezi,  conducerea unui ATV pentru noroi este o adevărată provocare, însă cu tehnicile potrivite și puțină experiență, poți naviga în siguranță prin aceste condiții dificile. Pregătește-ți cu grijă vehiculul, alege traseul potrivit și aplică tehnicile de conducere pe care ți le-am recomandat, iar astfel te vei bucura pe deplin de aventuri off-road și te vei întoarce acasă în siguranță!
Nu uita că la Motoboom găsești o serie de accesorii esențiale pentru ATV-ul tău! Dacă ai nevoie de ajutor pentru a alege echipamentul potrivit, experții noștri îți stau întotdeauna la dispoziție cu cele mai bune sfaturi și recomandări! Nu ezita să ne contactezi!