Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Suzuki Hayabusa cu motor...pe abur
28 Mar

Suzuki Hayabusa cu motor...pe abur

Publicat de: Motoboom

Da, nu este o glumă, există și o motocicleta Suzuki Hayabusa cu motor pe abur. Însă nu e o versiune de serie, ci un exemplar creat de un britanic care dorește să doboare recordul pentru cea mai rapidă motocicleta propulsată cu motor pe abur. Căci există și o asemenea “competiție”.


Actualul record pentru cea mai rapidă motocicleta cu motor pe abur aparține unui american numit Bill Barnes și datează din 2014, când a reușit să atingă viteza de 130km/h. Britanicul Chris Wegwood țintește mult mai sus: cu toate că săptămâna trecuta, în timpul testelor de pe pista din Elvington, a ajuns la numai 117km/h, spune că va ajunge în curând la o viteză de 190km/h, astfel ca recordul său să reziste în timp.


Motocicleta Suzuki Hayabusa a fost radical modificată pentru a face loc noului motor. Generatorul de abur folosește kerosen drept combustibil și încălzește vasul la 510 grade Celsius, producând o presiune de 136 atmosfere. Dacă vasul cedează, șaua acestei motociclete este ultimul loc în care ți-ai dori să fii.


Motorul cu abur a reprezentat un moment de cotitură în evoluţia societăţii umane, cu un impact echivalent cu adoptarea agriculturii de către strămoşii noştri vânători şi culegători, declanşând Revoluţia Industrială. Aburul este produs sub presiune într-un generator şi se destinde într-un agregat cu cilindri. Acest tip de motor cu ardere externă a fost folosit în industrie și în transporturi până în prima parte a secolului XX, după care a fost înlocuit de motorul cu ardere internă și de cel electric.