Taxe vamale substanțiale pentru Harley-Davidson
Taxe vamale substanțiale pentru Harley-Davidson

Taxe vamale substanțiale pentru Harley-Davidson


11:18, 08 Martie 2018
 

Donald Trump, președintele SUA, a anunțat săptămâna trecută că va introduce taxe vamale de 25% pentru importurile de oțel și taxe de 10% pentru cele de aluminiu. În aceeași declarație, spunea pe un ton provocator că “războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat”. Comisia Europeană a anunțat că va răspunde cu aceeași monedă în cazul în care măsurile vor fi implementate: tarife vamale de 25% pentru mai multe bunuri industriale din Stalele Unite, printre care au fost enumerate și motocicletele Harley-Davidson.


Liderul de la Casa Alba nu s-a lăsat impresionat de reacția Comisiei Europene și a evocat și posibilitatea impunerii unei taxe asupra importurilor de mașini fabricate în Europa, dacă UE va adopta contramăsuri. Principalul consilier economic al președintelui Donald Trump, Gary Cohn, s-a opus tendințelor protecționiste ale acestuia și și-a înaintat demisia în această săptămână. Se pare că Trump este singurul care susține aceste măsuri, întrucât o asociație ce reprezintă 114 de companii care ar trebui să fie “protejate” de aceste taxe susține într-o scrisoare deschisă că măsurile propuse fac mai mult rău industriei americane decât să ajute majoritatea angajaților. 


Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a  promis măsuri de retorsiune bazându-se pe regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului care permit că dacă un stat impune măsuri protecţioniste partenerii comerciali pot aplica măsuri în compensare până la acelaşi nivel de schimburi comerciale: „Vom pune tarife pe bourbon, motociclete Harley Davidson şi blugii marca Levis. Noi suntem aici şi ei vor trebui să fie conştienţi de asta. Vrem o relaţie rezonabilă cu Statele Unite, dar nu putem pur şi simplu să ne băgăm capul în nisip“.


Uniunea Europeană ia în considerare aplicarea unor tarife de 25% la bunuri de 3,5 miliarde de dolari - o treime oţel, o treime bunuri industriale şi o treime produse agricole – pentru  „a reechilibra“ comerţul bilateral, au declarat surse UE.

Taguri

Adauga tag