MV Agusta aniversează 75 de ani de la înființare
MV Agusta aniversează 75 de ani de la înființare

MV Agusta aniversează 75 de ani de la înființare


12:37, 24 Ianuarie 2020
 

Săpămâna trecută, marca italiană considerată că produce “cele mai frumoase motociclete din lume” a sărbătorit 75 de ani de existență: pe 19 ianuarie 1945 s-a înființat  Meccanica Verghera Srl. la Cascina Costa, în Lombardia. Membrii familiei Agusta se ocupau de aeronautică, iar cum după cel de-al Doilea Război Mondial Italia nu mai avea voie să fabrice avioane, au început cu motociclete. Primul model avea un motor de 98 cmc și ar fi trebuit să se cheme Vespa, însă denumirea fiind deja înregistrată, s-a intitulat simplu MV 98. A fost prezentat la Salonul de la Milano din 1947 și așa a început o glorioasă poveste care a adus de-a lungul timpului constructorului italian 37 de titluri mondiale. Legendarul Giacomo Agostino a câștigat 13 titluri mondiale (din cele 15 în total) cu MV Agusta, plus 18 în campionatul italian și 10 la Isle of Man TT.


După ce în 1971 contele Domenico Agusta a încetat din viață, firma a trecut prin momente dificile. Numele MV Agusta a intrat într-un con de umbră până în 1992 când a fost cumpărată de Claudio Castiglioni și a cunoscut un spectaculos reviriment; a fost lansat noul model de curse F4 cu patru cilindri de 750 cmc, apoi Brutale. Din 2011, de când Giovanni Castiglioni (fiul lui Claudio) a preluat MV Agusta, au apărut modele noi -  F3, cu trei cilindri în linie a fost primul dintre ele. În 2017 compania a atras un nou capital, iar în 2019 pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de tânărul magnat rus Timur Sardarov, care este acum directorul general.


Pe lângă implementarea noilor tehnologii precum conectivitatea și digitalizarea produselor, anul trecut au fost lansate modele noi (exclusivistele Brutale 1000 RR Serie Oro, Rush 1000 sau Superveloce 800 Serie Oro). Planurile de dezvoltare prevăd în următorii cinci ani producerea a 20 de modele noi, creșterea vânzărilor la 25.000 unități pe an și lansarea unei game entry-level cu motor de 350 cmc. Pentru cucerirea pieței asiatice, MV Agusta a încheiat un parteneriat cu Loncin, o mare companie din China ce produce motociclete și ATV-uri și care are o rețea de distribuție extinsă la nivel global.

Taguri

Adauga tag