Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Programul Rabla Moto 2023: care sunt noile modificări
24 Apr

Programul Rabla Moto 2023: care sunt noile modificări

Publicat de: Motoboom

CE ESTE PROGRAMUL RABLA?

Programul Rabla este un program de stimulare a înnoirii parcului auto din România, care a fost lansat pentru prima dată în 2005 și se derulează anual, în perioada aprilie – decembrie. Scopul acestui program este reducerea poluării și emisiilor de gaze cu efect de seră, prin încurajarea și sprijinirea cetățenilor eligibili să-și achiziționeze autovehicule mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibili și al emisiilor poluante.

În cadrul programului Rabla, proprietarii de autovehicule vechi pot preda mașinile lor la casat și primesc un tichet Rabla din partea statului, care poate fi folosit ca o reducere pentru achiziționarea unui autovehicul nou sau second hand, cu emisii reduse. Programul Rabla include, pe lângă mașini, și alte categorii de vehicule, cum ar fi: motociclete, autovehicule comerciale și cele pentru transport persoane.

Programul este gestionat de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și se adresează atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Prin intermediul programului, AFM încurajează utilizarea de autovehicule mai eficiente și mai sustenabile, contribuind astfel la protejarea mediului și îmbunătățirea calității aerului.

PROGRAMUL RABLA 2023

Înscrierile pentru programul rabla 2023 au început în 24 martie. În cadrul programului Rabla 2023, se pot înscrie atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Bugetul alocat programului Rabla Clasic 2023 este de 560 de milioane de lei, iar pentru programul Rabla Plus, de 780 de milioane de lei. Cele două programe vin cu o serie de modificări. Ghidurile pentru Rabla Clasic 2023 și Rabla Plus 2023 sunt publicate în Monitorul Oficial și pot fi consultate de către toți cei interesați. Astfel, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere în cadrul programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus, iar persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe.


ETAPELE DESFĂȘURĂRII PROGRAMULUI RABLA 2023
Programele se desfășoară în două etape, în limita sumelor alocate, prima etapă fiind organizată în perioada 24 martie – 30 iunie 2023, astfel:
Rabla Clasic:
– Persoane juridice – 130.000.000 lei
– Persoane fizice – 235.000.000 lei
– UAT-uri și instituții publice – 27.000.000 lei

Rabla Plus:
– Persoane juridice – 200.000.000 lei
– Persoane fizice – 300.000.000 lei
– UAT-uri și instituții publice – 46.000.000 lei
Cea de-a doua etapă a programului Rabla 2023 se va desfășura în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2023. Lista producătorilor admiși și a dealerilor afiliați poate fi consultată pe site-ul AFM, dar trebuie menționat că acest proces este încă în desfășurare. Pentru detalii precise, de la caz la caz, trebuie comunicat direct cu dealer-ul cu care o persoană vrea să colaboreze pentru a cumpăra o mașină prin programul Rabla 2023.

CARE SUNT NOILE MODIFICĂRI RABLA 2023

Programul Rabla 2023 a suferit o serie de modificări. Cele mai discutate se referă la majorarea valorii ecotichetului pentru casarea unei mașini vechi, respectiv pentru casarea a două mașini vechi. Aceste prime au crescut, fiecare, cu câte 1.000 de lei, ajungând la 7.000 de lei pentru o rablă casată, respectiv 10.000 de lei pentru două.

Cu toate acestea, în cadrul programului Rabla Clasic, clienții nu pot să folosească ecotichetele decât dacă vor să ia o mașină nouă cu emisii de sub 155g CO2/km în sistemul WLTP.

La prima de casare prin Rabla Clasic, care a crescut la 7.000 lei, se pot adăuga următoarele modificări și ecobonusuri:
•    Ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară. Asta înseamnă că aceste condiții nu trebuie îndeplinite simultan. Poți avea un autovehicul vechi de 15 ani, dar care nu are norma de poluarea Euro 3 sau autovehiculul tău are norma de poluare Euro 3, dar nu este mai vechi de 15 ani.
•    Valabilitatea notei de înscriere este de 120 zile, de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autovehiculului nou.
Prin programul Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanţării este de:
•  54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
•   pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.
•   Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.
•   Ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

RABLA MOTO 2023

În noul program RABLA CLASIC se poate ajunge la o subvenție pentru achiziția unei motociclete noi de până la 10.000 lei. Subvenția  se acordă în funcție de cantitatea de emisii de CO2 /km a motocicletei noi, astfel:
a) Pentru o motocicletă nouă, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km, cuantumul primei de casare este de 7.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete în schimbul casării unui autovehicul uzat,
b) La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:
•    1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;
•    1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km.PAȘII DE URMAT PENTRU A BENEFICIA DE PROGRAMUL RABLA MOTO 2023


1. Dacă nu deții o mașină veche, primul pas este să cauți un proprietar care are una și să negociezi cu acesta, astfel încât să te asigur că a înțeles că va fi nevoie de prezența lui fizică la dealer, pentru începerea procedurilor.

2.  După ce te-ai hotărât ce motocicletă vrei, al doilea pas este să cauți un dealer moto și să te asiguri că este înscris în programul Rabla Moto 2023. Aici, intervenim noi. Motoboom e dealer moto autorizat și afiliat în programul Rabla Moto 2023.

3. AFM este autoritatea care validează întregul proces. De la emiterea notei de înscriere și până la aprobarea dosarului final, AFM este cea care va achita partea aferentă programului Rabla 2023, din factura finală.

4. Al patrulea pas este să casezi mașina la un centru de distrugere autorizat. Acesta eliberează un „Certificat de Distrugere”. Asigură-te că ai făcut o copie a certificatului, înainte să-l predai dealerului.

5. Cu Certificatul de Distrugere și documentele în format original ale mașinii, mergi la Poliție, Serviciul de Înmatriculări, ca să primești Certificatul de Radiere.

6. Atât procesul de vânzare/casare, radierea mașinii vechi, cât și înscrierea în programul Rabla Moto 2023, necesită un Certificat de Atestare Fiscală, pe care îl obții de la Administrația Fiscală.

Dacă vrei să îți cumperi o motocicletă nouă și performantă, Programul Rabla Moto 2023, cu modificările aferente, este o oportunitate pe care ar trebui să o iei în considerare. Noi suntem aici să te ajutăm să accesezi programul și să găsești motocicleta potrivită nevoilor și bugetului tău.

La Motoboom, dispunem de  cele mai populare modele de motociclete și îți oferim asistență de specialitate și detalii despre achiziția noii tale motociclete. Găsești lista cu motociclete eligibile pentru programul Rabla Moto 2023, AICI.

În plus, avem o gamă completă de echipamente moto, de la anvelope de calitate premium, la accesorii și consumabile de la cei mai renumiți producători din industrie.

Vino în showroom-urile noastre sau programează un test drive cu modelul preferat și vei primi sfaturi utile și informații despre ceea ce te interesează. Nu uita că ai la dispoziție și ajutorul financiar de la stat, care poate face diferența.

Articole asemanatoare