Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
NAWA Racer – prima motocicletă din lume cu motor hibrid
16 Ian

NAWA Racer – prima motocicletă din lume cu motor hibrid

Publicat de: Motoboom

NAWA Racer este o motocicletă electrică ce  fost prezentată săptămâna trecută la CES Las Vegas și ar putea revoluționa transporturile. Are o autonomie de 300 km și e propulsată de un motor hibrid cu supercapacitor și baterii.


Supercapacitorul este un dispozitiv ce stochează energie electrică și poate fi încărcat foarte rapid. Cu astfel de dispozitiv un telefon se încarcă în doar câteva secunde deoarece stochează electricitatea pe suprafața unui material, fără a folosi reacții chimice specifice bateriilor electrice. Deși materialul folosit (un polimer denumit grafen) stochează un număr mare de electroni și menține un câmp electrostatic, supercapacitorul nu poate deocamdată asigura o alimentare continuă cu energie electrică. Acesta este motivul pentru care în cazul motorului hibrid se folosește combinat cu acumulatori litiu-ion.


Compania franceză NAWA, fondată în 2013 în Rousset, e specializată în acești supercapacitori și a reușit să mărească densitatea de energie a dispozitivului cu ajutorul unor materiale care nu trebuie să fie neapărat  speciale sau rare. S-a ajuns ca un supercapacitor să producă de zece ori mai multă putere și de cinci ori mai multă energie decât oferă tehnologia existentă cu celule convenționale litiu-ion. Motorul hibrid de pe NAWA Racer combină ambele avantaje: încărcare foarte rapidă și putere mare de la supercapacitor și autonomie crescută de la bateriile litiu-ion.


Designul NAWA Racer este inspirat de originalele café racer ale anilor ’60, fără elemente în plus, destinat doar să alerge de la o cafenea la alta, ideal pentru mersul cu viteză în oraș. Cântărește 150 kg, mai puțin cu 25% față de o motocicletă convențională pentru că are un cadru din fibră de carbon și panouri din fibre compozite, are 100 de cai putere, ajunge la 100 km/h în mai puțin de 3 secunde și atinge o viteză maximă de 160 km/h.

 

Sursa: NAWA Technologies