
EnduRoMania 2014
Initiata in anul 1995 cu sprijinul UE si in special al Landului German NRW, EnduRoMania este in actualitate una din cele mai cunoscute manifestari a Turismului Activ, Sportiv si de Aventura (TASA) din tara cu 125 de evenimente internationale derulate pana la sfarsitul anului 2013, la care au participat mii de turisti din 19 tari.
EnduRoMania este un concept unic si simplu, in care se pune accentul pe promovarea turistica a regiunii in care se desfasoara, respectiv zona de sud-vest a tarii (Classic EnduRoMania) si a celorlalte obiective turistice din Romania (Long Distance EnduRoMania). Latura competitionala este secundara si diferita de categoriile care se supun regulamentelor FIM.
Ca ramura sportiva, EnduRoMania este o forma de orientare turistica, in care participantii folosesc ca mijloc de deplasare motociclete enduro sau touring, ATV-uri, quad-uri, vehicule Side-by-Side, autoturisme 4X4 sau biciclete de tip mountainbike.
In fiecare an, in perioada aprilie-octombrie, se organizeaza 8-9 intalniri, in diverse locatii, unde exista conditii pentru a fi organizate Centrele Logistice. Aici, participantii beneficiaza de cazare si masa in pensiuni rurale, locuri de campare sau de parcare a rulotei, parcare pentru vehicule si remorci, asistenta tehnica si medicala, punct de informare si asistenta logistica.
Deplasarea se face pe drumurile existente (drumuri nationale, judetene, comunale, drumuri private deschise circulatiei publice si drumuri de exploatare) respectandu-se prevederile codului rutier, atat in ceea ce priveste inregistrarea vehiculelor si echiparea acestora cat si cele privitoare la regulile de circulatie.
Participantii trebuie sa se organizeze in echipe de minimum 3 persoane pentru a se descurca mai usor in cazul unor probleme tehnice sau accidentari. Echipele au la dispozitie 4 zile pentru a atinge cat mai multe puncte de control. Distanta si dificultatea de atingere a acestor puncte de control este diferita si traseele pot fi liber alese de catre participanti in functie de dispozitie, experienta si dotare tehnica.
Organizatorii ofera participantilor o documentatie ce cuprinde regulamentul evenimentului, harta zonei, recomandari privitoare la traseele optime, regulile de protectie a mediului si descrierea punctelor de control (inclusiv coordonatele GPS).