Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
De ce are Ducati Streetfighter V4 aripioare
27 Mar

De ce are Ducati Streetfighter V4 aripioare

Publicat de: Motoboom

Într-o transmisiune live pe canalele de socializare, echipa de ingineri, tehnicieni și designeri de la Ducati care a proiectat și realizat noul hypernaked Streetfighter V4 a stat de vorbă cu internauții și a răspuns întrebărilor. Cu această ocazie am aflat câteva lucruri interesante. Dacă vă aduceți aminte, aripioarele de pe carene și un fel de eleron montat lângă roata din spate apărute pentru prima dată pe motocicletele din MotoGP și din Campionatul Mondial de Superbike, au creat mari controverse atunci când au fost adoptate și introduse pentru prima dată de cei de la Ducati. Contestațiile celorlalți producători au fost respinse și între timp și-au dovedit eficiența aerodinamică. Acum și alte motociclete au tot felul de aripioare și eleroane pe carenele modelelor de curse.


Dar ce caută aceste componente pe o motocicletă de stradă? Ei bine, dacă dezbraci de carene un Panigale V4 (sau orice motocicletă care are un motor de 200 de cai putere) și în locul semighidoanelor pui un ghidon drept, ai pierdut aerodinamica și roata din față e gata să decoleze la viteze mari. Pe Streetfighter V4 e nevoie de două astfel de aripi pe fiecare parte, adică un biplan, pentru a o păstra la sol și a o face stabilă la viteze mari. Formele și dimensiunile aripioarelor sunt în așa fel calculate încât aplică o greutate de 28 de kg la viteza de 270km/h, dintre care 20 kg apasă pe roata din față și 8 kg pe cea din spate. În plus, aduc mai mult aer la radiatoarele de apă și de ulei, cu 2%, respectiv 10%.


O altă întrebare care frământa fanii era: este cu adevărat Streetfighter V4 un Panigale V4 fără carene? Inginerii au recunocut că Panigale V4 a fost baza de la care au pornit, configurația motorului e aceeași, dar totul a fost reconfigurat pentru ca motocicleta să fie pilotată pentru șosele, nu pe circuit. Este un alt cadru, iar pachetul electronic e setat altfel. Ce sisteme conține acest pachet? Ducati Streetfighter V4 e dotat cu: ABS Cornering EVO, Ducati Traction Control (DTC) EVO 2, Ducati Slide Control (DSC), Ducati Slide Control (DSC), Ducati Power Launch (DPL), Ducati Quick Shift up/down (DQS) EVO 2, Engine Brake Control (EBC) EVO, Ducati Electronic Suspension (DES) EVO (numai pe versiunea S), fiecare dintre acestea modificându-se în funcție de modul de pilotaj selectat.