Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Curățarea și întreținerea căștii de motocicletă: sfaturi și recomandări
24 Feb

Curățarea și întreținerea căștii de motocicletă: sfaturi și recomandări

Publicat de: Motoboom

O cască moto de calitate nu îți oferă doar protecție împotriva accidentelor, ci și confortul necesar pentru a te bucura de fiecare călătorie în deplină siguranță. Fie că tocmai ai investit în prima ta cască de motociclist sau ai deja o colecție restrânsă, trebuie să știi cum să ai grijă de echipamentul tău de protecție pentru a te bucura de el pe termen lung.
În cele ce urmează, experții Motoboom ți-au pregătit câteva sfaturi și recomandări legate de curățarea și întreținerea căștii de motocicletă. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru a te bucura de călătorii lipsite de griji, dar pline de aventură!

Curăță casca după fiecare utilizare, mai ales dacă aceasta a fost expusă la praf, murdărie sau insecte

Atunci când mergi cu motorul, praful, impuritățile din aer și insectele vor adera pe suprafața exterioară a căștii. Acest lucru îți afectează vizibilitatea, însă poate duce treptat și la deteriorarea materialelor din care este făcută casca. Pentru a preveni aceste neplăceri, este recomandat să îți cureți echipamentul de protecție după fiecare utilizare.


Așadar, după ce ai ajuns la destinație, îndepărtează casca de pe cap și începe un scurt proces de curățare. Scoate viziera pentru a putea lucra mai ușor, apoi cu o cârpă moale umezită cu apă călduță, șterge ușor exteriorul căștii. Insistă pe zonele din jurul vizierei și din dreptul orificiilor de ventilație. Clătește frecvent cârpa, pentru a putea îndepărta murdăria cât mai eficient.
După ce exteriorul este curat și uscat, treci la vizieră. Aplică o soluție specială pe o cârpă curată și curăță ambele părți. La final, șterge viziera cu microfibră pentru a nu lăsa urme și atașeaz-o la loc. De regulă, acești pași sunt suficienți pentru curățarea rapidă a căștii în cazul utilizării regulate. Totuși, ocazional se recomandă și o curățare mai profundă, care să vizeze și interiorul. Pentru aceasta, trebuie doar să urmezi acești 5 pași simpli pentru curățarea căștii moto!

Folosește întotdeauna produse de calitate, destinate acestui scop

Pentru curățarea căștii de motocicletă, este întotdeauna recomandat să folosești produse de calitate, special concepute pentru acest scop. Evită formulele generice, care pot conține compuși chimici agresivi, ce ar putea deteriora materialele din care este confecționată casca. Iată câteva produse pe care ar fi bine să le ai în arsenalul tău:
•    o soluție de curățare pentru vizieră - un produs special pentru curățarea vizierei va elimina eficient depunerile de praf, grăsime și insecte și îți va asigura o vizibilitate optimă. Dacă vrei să te bucuri de claritate maximă și în condiții meteorologice nefavorabile, folosește o soluție cu efect anti-aburire;
•    un spray împotriva insectelor și a reziduurilor organice - pe suprafața exterioară folosește un spray de curățare pentru casca moto care facilitează îndepărtarea insectelor lipite și a reziduurilor organice, precum găinațul. Alege un produs cu uscare rapidă, pentru o curățare mai eficientă;
•    un spray cu ceară anti-zgârieturi - o ceară specială va oferi protecție suplimentară împotriva zgârieturilor, dar și un plus de strălucire, menținând aspectul impecabil al căștii tale. Descoperă gama noastră de produse de curățare și întreținere pentru motociclete și alege o formulă cu efect hidrofob pentru a facilita scurgerea apei și pentru a preveni depunerile de murdărie.

Schimbă căptușeala dacă buretele s-a uzat și nu mai oferă o bună fixare

Căptușeala căștii de motocicletă joacă un rol esențial în confortul și siguranța ta, ca rider. O căptușeală uzată își pierde din proprietățile de amortizare și nu mai oferă o bună fixare a capului, afectând semnificativ confortul în timpul condusului. Dacă observi că buretele s-a deformat semnificativ, și-a pierdut din elasticitate sau prezintă zone aplatizate, este recomandat să înlocuiești căptușeala. De asemenea, în cazul în care casca a început să se miște excesiv pe cap în timpul condusului ori ai observat rupturi, o uzură excesivă a materialului textil sau apariția mucegaiului, căptușeala trebuie înlocuită. Acest lucru este posibil, însă, doar în cazul anumitor tipuri de căști moto, care au căptușeală detașabilă. Dacă nu ai un astfel de model, va trebui să achiziționezi o cască nouă.
Procesul de schimbare a căptușelii este unul destul de simplu. În general, căptușeala este fixată prin intermediul unor capse sau a unor benzi velcro, ce permit îndepărtarea și înlocuirea acesteia cu ușurință. Alege o căptușeală originală, compatibilă cu modelul tău de cască, și asigură-te că materialul oferă confort și o bună ventilație. Respectă instrucțiunile producătorului pentru o instalare corectă.

Evită depozitarea căștii la soare sau la temperaturi ridicate

Pentru a-ți menține casca în stare optimă și pentru a-i prelungi durata de viață, este important să o depozitezi corect atunci când nu o folosești. Așază casca într-un loc uscat și răcoros, ferit de lumina directă a soarelui și de surse de căldură. O temperatură ideală este cuprinsă între 10°C și 25°C. Razele ultraviolete sau căldura excesivă pot duce la decolorarea și decojirea vopselei sau degradarea buretelui din interior.
Nu agăța casca de ghidon sau de oglinzi, pentru a preveni deformarea materialelor. Pe cât posibil, folosește o husă dintr-un material moale pentru a o proteja de praf, murdărie și zgârieturi. Asigură-te că husa permite o bună circulație a aerului pentru a preveni formarea mucegaiului.

Înlocuiește casca dacă observi semne de uzură și deteriorare

În cele din urmă, este important să fii atent la semnele de uzură și deteriorare ale căștii. Studiază cu atenție suprafața exterioară și vezi dacă observi crăpături, fisuri, zgârieturi adânci sau perforații. Acestea pot afecta semnificativ capacitatea de protecție a căștii în caz de accident. De asemenea, analizează și suprafața vizierei. Orice zgârieturi adânci, zone opace sau decolorate îți pot afecta vizibilitatea și siguranța.

În general, se recomandă înlocuirea căștii la fiecare 5-7 ani, chiar dacă aceasta nu prezintă semne vizibile de uzură. Materialele din care este confecționat echipamentul își pot pierde din proprietățile de protecție în timp. În plus, o cască ce a suferit un impact sever (accident, cădere) trebuie înlocuită întotdeauna. Capacitatea sa de protecție poate fi compromisă, chiar dacă nu se observă crăpături sau alte urme de deteriorare. În acest caz, alege o cască moto nouă, omologată, care ți se potrivește perfect pe cap.

Urmând cu atenție instrucțiunile și sfaturile din acest articol, îți vei menține casca în stare perfectă și te vei bucura de protecție maximă pe durata aventurilor pe două roți. Nu uita că la Motoboom găsești o gamă largă de produse pentru curățarea și întreținerea echipamentului moto, dar și căști de motocicletă noi, în cazul în care trebuie să-ți înlocuiești vechiul model! Descoperă ofertele noastre!

Articole asemanatoare